Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΑΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ Σύντροφε (!!;;; )

                              


Καλή Πατρίδα, Μια Αριστερή Οδύσσεια

 Με πρόλογο του καθηγητή Προκόπη Παπαστράτη έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο της Ελένης Νικολαίδου "Καλή πατρίδα, σύντροφε!". Στον τίτλο της παρούσης δημοσίευσης μου, απλά πρόσθεσα δίπλα στο θαυμαστικό μερικά ερωτηματικά που αφορούν τις λέξεις "καλή" και "σύντροφε". Αυτό αναλογιζόμενος την ζοφερή πραγματικότητα που αντιπετώπισαν οι πολιτικοί πρόσφυγες μετά την ήττα του δημοκρατικού στρατου βασικά στην Τασκένδη, αλλά και έχοντας την γνώση των  "λεκτικών χαιδευμάτων" μεταξύ των μελών του κόμματος της αντιπολίτευσης, μετά την ήττα του 2023 και μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Επεδίωξα να πάω στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου. Η παρουσίαση έγινε χθές Τετάρτη στα γραφεία της δημοτικής παράταξης «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες». Θετικό γεγονός, η ταυτόχρονη παρουσία εκτός από την συγγραφέα και του κ.Παπαστράτη, οι ομιλίες από την ιστορικό Λη Σαράφη αλλά και από την κόρη του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (Κατερίνα Πορφυρογένη)


και την γιατρό Μαργαρίτα Νάτσικα, κόρη του πολιτικού πρόσφυγα Γιώργου Νάτσικα, οι ομιλίες των οποίων, εμπλούτισαν κατά την γνώμη μου τον δρόμο της ιστορίας, αλλά κυρίως φώτισαν με τις προσωπικές τους εμπειρίες το μακρύ ταξίδι της αριστερής Οδύσσειας. 

Ίσως πολλοί φίλοι αναρωτηθούν και τι μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Μα όλα αυτά γράφονται για αυτούς που ενδιαφέρονται καθώς θεωρούν ποιότητα ζωής την γνώση και τη συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ανάλογα γεγονότα. Όσοι μπορούν ας το διαβάσουν. Δυστυχώς εδώ και καιρό υποχωρεί μαζί με το συλλογικό και η μνήμη . Ας αντισταθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Ξάνθη το Φθινόπωρο

                              ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ...αν ήμουν πουλί θα πετούσα γύρω από τη γη αναζητώντας διαδοχικά φθινόπωρα...( Τζόρτζ Έλιοτ ) ...