Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ ΑΖΗΤΗΤΟΙ του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ κ της Μαριάνας Οικονόμου

                                 Οι αόρατοι του νοσοκ. ΣΩΤΗΡΙΑ


Στο 26ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσ/κη, το βραβείο κοινού δόθηκε σε ταινία με τον εμβληματικό τίτλο οι "Αζήτητοι".

Δεν την είχα δεί απλά γιατί τότε δεν πήγα στη συμπρωτεύουσα. Ευκαιρία λοιπόν τώρα που ανέβηκε στο ΔΑΝΑΟ να την δούμε. Χθες βράδυ φτάνοντας στο γκισέ πήραμε την απογοήτευση. 

Δεν υπάρχουν θέσεις, sold out.   Εκτός αν κάποιοι δεν έρθουν κτλ. Πήραμε την απόφαση να περιμένουμε. Δικαιωθήκαμε. Είδαμε την ταινία!

Ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ όπου πρωταγωνιστές δεν είναι κάποιοι ηθοποιοί, αλλά οι 100δες αόρατοι φυματικοί και οι οικογένειες τους.

Το ρίξιμο ενός τοίχου στη Σωτηρία αποκάλυψε παλιές βαλίτσες γεμάτες γράμματα,ρούχα και φωτογραφίες. Όλα αυτά ανήκαν σε 100δες φυματικούς κατά βάση άπορους που προέρχονταν απόλη την Ελλάδα, που πέθαναν στο νοσοκομείο μεταξύ 1945 κ 1975. Τάφηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους  χωρίς να καταγραφούν πουθενά.  "...Προσπαθήσαμε να ανασύρουμε κάποιες από τις ιστορίες τους με βάση τα στοιχεία από τις βαλίτσες..." αναφέρει η σκηνοθέτης κ Μαριάνα Οικονόμου. Μαζί της μετά το τέλος της παράστασης και ο γνωστός ιστορικός κ Τάσος Σακελαρόπουλος, ο οποίος έδωσε μια συνολικότερη εικόνα γύρω από την περίοδο, τα αρχεία, την ψυχολογία των ατόμων κτλ. 

Μια συγκινητική, άρτια ταινία που καταλήγει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Όσοι μπορούν ας πάνε να την δούν. Τα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί που θα προκύψουν σίγουρα εντυπωσιακοί. Σπεύσατε ΚΑΙ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ τους ΑΖΗΤΗΤΟΥΣ...στο cine ΔΑΝΑΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Ξάνθη το Φθινόπωρο

                              ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ...αν ήμουν πουλί θα πετούσα γύρω από τη γη αναζητώντας διαδοχικά φθινόπωρα...( Τζόρτζ Έλιοτ ) ...