Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

"ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ" (παρουσίαση στη κίνηση πολιτών Μεσοποταμία)

                                         ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ του Μενέλαου Χαραλαμπίδη


  "...Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους..." (Χαλίλ Γκιμπράν).

Την παρουσίαση του εμβληματικού βιβλίου που με τόσο άρτιο τρόπο μας έδωσε ο Μενέλαος, τον περίμενα καιρό. Αιτία οι συνεχείς μετακινήσεις μου που δερν συνέπιπταν με την παρουσία του συγγραφέα στην Αθήνα φυσικά. Μέχρι που η δραστήρια κίνηση πολιτών ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ  στο Μοσχάτο, αποφάσισε χθές Πέμπτη να διοργανώσει εκδήλωση με τον συγγραφέα στον όμορφο κήπο όπου το στέκι της.


Τι ατυχία!!! Οι προγνώσεις για τον καιρό έδιναν βροχές και μάλιστα απογευματινές ώρες. Πράγματι το νερό άρχισε να πέφτει την καθορισμένη ώρα κάνοντας αβέβαιη την παρουσία σε μια ανοικτή εκδήλωση. Αλλά ευτυχώς. Σταμάτησε εγκαίρως. 

 Ο κήπος γέμισε πολίτες κάθε ηλικίας, διψασμένους για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Η εργασία του συγγραφέα είναι άξια θαυμασμού. Πάνω από 150.000 σελίδες διέτρεξε, προκειμένου να καταλήξει στο βιβλίο ευαγγέλιο των 400 σελίδων. Πρωτοποριακή μελέτη αν σκεφτούμε πως υπάρχουν άφθονα βιβλία για τους ήρωες και τις πράξεις της αντίστασης κατά των κατακτητών Ιταλών κ Γερμανών, αλλά ελάχιστα για τους Έλληνες συνεργάτες των φασιστωχιτλετικών. Φυσικά αφού οι κυβερνήσεις μετά την λήξη του πολέμου φρόντισαν να σβύσουν τα σημάδια της προδοσίας. Τα αρχεία η καταστράφηκαν η παρέμειναν ερμητικά κλειστα. Ανοιξαν κατά την περίοδο 2015-2019 για να εξαφανιστούν αμέσως μετά... Βλέπεται, στην Ελλάδα ανέβηκαν στην εξουσία όχι όσοι νίκησαν στον πόλεμο αλλά όσοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή.Και φυσικά δεν πρόκειται για ελάχιστα άτομα. Δυστυχώς ήταν πολλές δεκάδες χιλιάδες οι συνεργάτες των Γερμανών. Ελάχιστοι ήταν όσοι πέρασαν από δίκες μετά την απελευθέρωση και ακόμη λιγότεροι όσοι καταδικάστηκαν έστω στα χαρτιά χωρίς καν να φυλακιστούν. Ένα τεράστιο τραύμα στο σώμα της χώρας που ακόμη παράγει πόνο. Όλα στο όνομα του αντικομουνισμού. Συνεργασία οικονομική, πολιτική, στρατιωτική που στην πραγματικότητα αποτελεί την Ελληνική Κατοχή από Έλληνες στη χώρα μας. 

Στον ίδιο δρόμο η επίσημη ιστορία. Στον ίδιο δρόμο η εκπαίδευση. Η τελευταία είναι ολοφάνερο πως διαμέσου αυτής  στόχος της πολιτείας δεν είναι η γνώση, αλλά η δημιουργία ενοχικών και φοβικών προσωπικοτήτων.


Το βιβλίο είναι απαραίτητο να διαβαστεί και να συζητηθεί από όλους όσους δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. 

Όχι για να "καταραστούμε " το παρελθόν, αλλά για να προετοιμάσουμε ένα μέλλον που αξίζει σε πολίτες. 

Μενέλαε Χαραλαμπίδη σε ευχαριστούμε για την εργασία σου Περιμένουμε την συνέχεια της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ" (παρουσίαση στη κίνηση πολιτών Μεσοποταμία)

                                         ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ του Μενέλαου Χαραλαμπίδη   "...Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια β...