Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Τα λυχναράκια του Σεπτεμβρίου

       


  Σεπτεμβρης και 47ο φεστιβάλ Δράμας

 Από το ανοιχτό παράθυρο

φυσάει μέσα ο Σεπτέμβριος

κ σβύνει 

το λυχναράκι 

του καλοκαιριού...(Γιάννης Τόλιας)

Μα πόσα λυχναράκια άραγε ανάβουν ώστε να αντικαταστήσουν αυτό του Αυγούστου κ του καλοκαιριού;

Για μένα και την όμορφη παρέα μας ένα δυνατό λυχνάρι ανάβει στη Βόρεια Ελλάδα. Στην μακρυνή κοντινή μαγική Θράκη, στην Δράμα. Ο Σεπτεμβριος είναι συνυφασμένος με το εκεί φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. 

Με τις ανησυχίες τις αγωνίες τα ερωτηματικά αλλά και τις όποιες απαντήσεις μιας νέας γενιάς που με περιορισμένα οικονομικά εφόδια αλλά με πολλές σπουδές διάβασμα μελέτη επιμονή και θέληση ψάχνει και δημιουργεί. 


Στη Δράμα λοιπόν κάθε Σεπτέμβριο εδώ και 47 χρόνια, στην όμορφη δροσερή πόλη θα διαγωνιστούν οι νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλων χωρών.   Αυτοί οι νέοι δημιουργοί  δίνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα στο φεστιβάλ, καθώς οι ανησυχίες των νέων αποτυπωμένες στο πανί μπορούν και οραματίζονται το μέλλον με τον καλλίτερο τρόπο καθώς σαν νέοι τους ανήκει.

Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν αυτός είναι ο Σεπτέμβριος μου

Πόσο περισσότερο που πάντα συνδιάζεται με ανάλογες εξορμήσεις στην όμορφη φθινοπωρινή Θράκη.


Στα ατόφια πομακοχώρια με τους ταλαίπωρους κατοίκους - λιγοστούς πια- στις παραδοσιακές ταβέρνες τους στα τοπία της φύσης αλλά και στις πόλεις. Στις γιορτές στην Ξάνθη στο φυσικό ντεκόρ της Αγίας Βαρβάρας, στα οινοποιία της περιοχής, στις λαϊκές συνοικίες και στις λαϊκές των παραγωγών του μόχθου. Κ όχι μόνο.  Έχει δίκιο ο Ν. Καρούζος. 

Να μη λυπάσαι που πέφτουν τα φύλλα του Φθινοπώρου/ η δική σου τρυφερότητα θα τα φέρει και πάλι στα δένδρα/ δάκρυα μη χαλνάς όλοι ανήκουμε / στην ανάσταση.

Λοιπόν την Κυριακή στην τελετή λήξης του 47ου φεστιβάλ, η ταινία ΓΚΕΚΑΣ του Δημήτρη Μουτσιάκα βραβεύτηκε με το Χρυσό Διόνυσο. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε και από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και γυρίστηκε στην Εύβοια. Αξιζε στο σύνολο της. Βραβεύτηκε και για το σενάριο και για την πράγματι πολύ καλή φωτογραφία. 

Βραβείο σκηνοθεσίας πήρε ο Γιώργος Φουρτούνης για την ταινία Mj. 

ΟΚΛΕ

Όσον αφορά το βραβείο της ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κιν/κων Λεσχών Ελλάδας) δόθηκε στην Νικολέτα Λεούση για την ταινία ΑΣΚΟΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.

Μέσα από το πρόγραμμα  ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ μπορούν σε διάφορες περιοχές και πόλεις να δούν πολίτες τις βραβευμένες ταινίες. Τον Οκτώβρη όπως κάθε φορά προβάλονται στην Αθήνα. Αξιζει η θέαση. 

 Υστερόγραφο.Θα ακολουθήσει Φωτογραφικό ρεπορτάζ από την περιοχή σύντομα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ" (παρουσίαση στη κίνηση πολιτών Μεσοποταμία)

                                         ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ του Μενέλαου Χαραλαμπίδη   "...Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια β...