Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Από την ΙΤΕΑ στις ΜΑΓΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ της ΔΡΑΜΑΣ (στο 45ο Φεστιβάλ κιν/φου)


Από ΙΤΕΑ στις ΜΑΓΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ της ΔΡΑΜΑΣ (45ο Φεστιβάλ κιν/φου)

Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα , έλεγε ο περίφημος γέρων διδάσκαλος Λάο Τσε από τον 5ο πχ αιώνα.

Ιτέα - Δράμα - Ιτέα λοιπόν με ένα  πρώτο βήμα που ξεπερνά συνολικά τα 1000 χιλιόμετρα, το απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια . Ενωνόμαστε στη μεγάλη παρέα για να χαρούμε μαζί με 100δες φίλους  κάθε ηλικίας αλλά κυρίως νέους δημιουργούς, βυθισμένοι στη μαγεία της  κινηματογραφικής εικόνας, προβληματισμένοι με τον μοναδικό τρόπο που περνάν τα μηνύματα από το πανί στη σκέψη,  και από το διάλογο στη θύμηση...

με την Αμέρισσα κ το Νάκο

45ο λοιπόν φεστιβάλ στη Δράμα. 100δες δημιουργίες κάθε κατηγορίας και αποτελέσματος. Μα για να γράψω την κατάδικη μου αλήθεια μου αρκούσαν τα δύο 45λεπτα ντοκιμαντέρ, του Οσκαρικού δημιουργού (Ida, Ψυχρός πόλεμος)  Pawel Pawlikowski (Πάβελ Παβλικόφσκι) για να δικαιολογήσω στον εαυτό μου πολλά χιλιάδες χιλιόμετρα… Ειδικά τα ντοκιμαντέρ του, ( BBC 1990-1995), με τίτλο «Από την Μόσχα στο Πετούσκι» κυριολεκτικά ήταν γροθιά στο στομάχι τέτοια που είναι αδύνατο να ξεχαστεί ποτέ. Το ίδιο αναλογικά και το δεύτερο (το ταξίδι του Ντοστογιέφσκι).


Η Δράμα έχει κερδίσει πολλά από το φεστιβάλ. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια ξεπηδάνε σαν μανιτάρια σε κάθε νησί και πόλη της χώρας ανάλογες προσπάθειες με την βοήθεια ιδιωτών συλλόγων Δήμων Περιφερειών.

 Μα η Δράμα μετά από 45 φεστιβάλ είναι πολύ περισσότερα… Η πανεπιστημιακή σχολή κινηματογράφου θεσμοθετήθηκε με το νόμο Γαβρόγλου (ξέρετε, τον ίδιο νόμο με τον οποίο ξεκίνησε το γεωπονικό στην Άμφισσα και από δύο έγινε ένα τμήμα το εξής κανένα …προσεχώς… ελέω Κεραμέως και την ευγενή αδρανοποίηση βουλευτή, καθώς και  δημάρχων, αντιπεριφερειάρχη συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης αυτών…)

ΘΥΜΙΣΕ μου

Δεν πειράζει. Ποτέ δεν είναι αργά. Ας ξαναθυμηθούμε τον Διδάσκαλο  «ένα δοχείο δημιουργείται από ένα σβώλο λάσπης αλλά είναι το κενό μέσα στο δοχείο που το κάνει χρήσιμο». 


Σαυτή την πόλη οι νυχτερινές πρεμιέρες καταλήγουν για

με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο

100δες άτομα σε μια ολονύχτια γιορτή. Η πόλη γιορτάζει η πόλη ανασαίνει η πόλη διασκεδάζει, η πόλη συζητάει, και ο Πολίτης ΖΕΙ.
επισκέψεις

Υστερόγραφο: Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ) με την συμμετοχή και της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας, βράβευσε την ταινία «ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ» της Αμέρισσα Μπάστα. Η ταινία της όπως και η ταινία  «11.20 πμ» του συζύγου της Δημήτρη Νάκου από τον Πανουργιά Φωκίδος νομίζω ήταν ότι καλλίτερο κινηματογραφικά είδαμε.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...