Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η ΑΡΠΑΓΗ της ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Η ΑΡΠΑΓΗ της ΕΥΡΩΠΗΣ

Αρκετά γνωστός ο σχετικός ελληνικός μύθος. Η όμορφη Ευρώπη, η αδελφή του Κάδμου, τράβηξε την προσοχή του Δία. Από εκεί και πέρα, τα γνωστά. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και τελικά την έκλεψε μεταφέροντας της στο Δικταίο άντρο για τα περαιτέρω.

Σκοπός βέβαια του σύντομου σημειώματος μου δεν είναι η ανάδειξη της παλιάς ιστορίας, αλλά η συσχέτιση της με την σημερινή πορεία της Ευρώπης.

Αμέσως, μετά την μεταπολίτευση, το σύνθημα που κυριαρχούσε στις πορείες ήταν το «ένας είναι ο εχθρός ο Ιμπεριαλισμός». Προφανώς αν και φωνάχτηκε από χιλιάδες στόματα μικρή απήχηση είχε στην πολιτική διαδρομή των επόμενων χρόνων. Συνήθως με αυτό το σύνθημα προσδιοριζόταν η αμερικάνικη επεμβατική πολιτική ανά τις ηπείρους και τα κράτη της γης. Πέρασαν τα χρόνια, και ξαφνικά η μεγάλη απόβαση στην Ευρώπη συμβαίνει στις ημέρες μας και ακούει πλέον στο όνομα κοβιντ . Μια πανδημία που ξεφτιλίζει καθημερινά την άλλοτε κραταιά Ήπειρο και ανεβάζει τον αριθμό νοσούντων και θανάτων σε εκατοντάδες. Μάλιστα αυτά συμβαίνουν ενώ σε μεγάλο ποσοστό έχουν πλέον εμβολιαστεί οι πολίτες των χωρών ή έχουν αντισώματα αφού ξεπέρασαν την νόσηση. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Μα απλά, η Ευρώπη στη δίνη του νεοφιλελευθερισμού, αποδείχνεται παντελώς ανίκανη να βγάλει εγκαίρως τα σωστά συμπεράσματα και να αλλάξει ρότα. Αντίθετα , παραδομένη στις θεωρίες και πρακτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας, της άκρατης κερδοφορίας ομίλων και τραπεζών ούτε θέλει ούτε μπορεί προς το παρόν να σταματήσει τον ταύρο της πανδημίας. Ίσως όταν διαβάζαμε την διάσημη ρήση (Λένιν) σύμφωνα με την οποία ο καπιταλιστής πουλάει ακόμη και το σκοινί σε αυτόν που θα τον κρεμάσει, να το θεωρούσαμε υπερβολικό. Όμως είναι η αλήθεια.

Τι μαθαίνουμε λοιπόν; 

4 ΔΙΣ δόσεις εμβολίων δόθηκαν μέχρι σήμερα σαν πρώτη δόση και 3 δις σαν δεύτερη. Που αλλού; Στον πλούσιο βορρά κατά προτεραιότητα.  Από την άλλη, έχουμε χώρες που τα ποσοστά εμβολιασμένων δεν ξεπερνούν το 1%-2% και κατά τους ειδικούς αποτελούν εστίες δημιουργίας επικίνδυνων μεταλλάξεων και παραλλαγών του κορονοϊού.

Από εδώ λοιπόν το κακό... Πρόκειται σαφώς για τις ευθύνες κυβερνήσεων και κρατών που μπροστά στο κέρδος των εταιρειών,- γιατί οι φτωχοί πολίτες και χώρες πού να πληρώσουν εμβόλια κτλ,- οδηγούν τον κόσμο στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της υγείας με επιπτώσεις παντού. Με άλλα λόγια, η πανδημία – τα αποτελέσματα της- είναι αποτέλεσμα της  μορφής οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης  στο παγκόσμιο χωριό μας. Ο Φ. Σνόουντεν  (καθηγητής Ιστορίας της ιατρικής στο Γέιλ)  αναφέρει «…με τον κορoνοϊό υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαστάσεις που δείχνουν το πώς ο Κόβιντ είναι ο καθρέπτης αυτού που είμαστε ως πολιτισμός… ο  κορονοιός εκμεταλλεύεται διαύλους ευαλωτότητας που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε και αυτή η πανδημία είναι η πεμπτουσία της επιδημίας μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας…». (εφημερίδα των Συντακτών).

Μετά από αυτά η πρόταση για σπάσιμο των πατεντών στα εμβόλια καταλαβαίνουμε το πόσο αναγκαίο και σωτήριο μέτρο είναι. Καταλαβαίνουμε τους λόγους που η Ευρώπη (και όχι μόνο) ανθίσταται σε κάτι τέτοιο και προτιμάει να μετράει 100δες νεκρούς  παρά να υπερβεί τα όρια του νεοφιλελευθερισμού που στην πραγματικότητα βρίσκονται σε όσμωση με τον φασισμό και τον ρατσισμό.


Οι ταραχές χθες στην Ολλανδία, η γενική κατακραυγή κατά των μέτρων, η οικονομική δυσπραγία και οι αντιδημοκρατικές προκλήσεις των κυβερνήσεων εντάσσονται νομίζω  στα παραπάνω πλαίσια .

Στον ελληνικό μύθο, η αρπαγή της Ευρώπης, έκλεισε με +3 παιδιά του Δία. Η σημερινή αρπαγή της Ευρώπης από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό έχει δώσει 100δες χιλιάδες δράματα και έπεται συνέχεια… Για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ;… Ας ετοιμαστούμε να τα μετρήσουμε ΟΛΑ μα ΟΛΑ στο χειρότερο επίπεδο  της Ευρώπης σε όλους τους τομείς…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...