Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΙΤΕΑ – ΔΡΑΜΑ τόσο κοντά τόσο μακριά

 

"από το μπαλκόνι" Ιωάννα κ Ελίνα κ Κωνσταντίνα

ΙΤΕΑ – ΔΡΑΜΑ τόσο κοντά τόσο μακριά

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους κάθε Σεπτέμβρη ενώνει πόλεις και περιοχές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, από όλη την Ευρώπη με την ακριτική πόλη της Δράμας.

Μα το κυριότερο για μερικές ημέρες η περιοχή  γίνεται τόπος συνάντησης της δημιουργικής νεολαίας, των προβληματισμένων νέων δημιουργών, αυτών που τα επόμενα χρόνια μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ροή των πραγμάτων. Οι ταινίες μικρού μήκους κάθε χρόνο είναι αυτές που θα αποτυπώσουν σε λίγα λεπτά μια κοινωνική πραγματικότητα που υπάρχει, θα την εξηγήσουν με τον δικό τους ρυθμό και θα την προβάλουν  σύμφωνα με τις δικές τους προσλαμβάνουσες. Το κυριότερο, αποτυπώνουν τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες μιας γενιάς, της δικής τους γενιάς, αυτής που ήδη έχει ανοίξει τα φτερά της και θέλει, δοκιμάζει να σπάσει την θολή γραμμή των οριζόντων .

η Β.Λάζου (γυναίκες κ 1821

Αν θέλουμε να δούμε εμείς οι μεγαλύτεροι τι απασχολεί τους νέους, ποια τα διλλήματα και τα θέλω, δεν έχουμε παρά να «διαβάσουμε» με καθαρό μάτι τις δημιουργίες τους στη Δράμα. Το λέω με πίστη και το επαληθεύω χρόνια τώρα στη πόλη των μικρομηκάδων. Για αυτό πηγαίνω και θα εξακολουθήσω.

Η νεολαία από τη φύση της είναι προοδευτική, σέρνει το σπέρμα της αλλαγής, καθόσον το όραμα της είναι συναρθρωμένο με τον ενθουσιασμό και με την ευγένεια μιας ηθικής στάσης απέναντι σε προβλήματα και καταστάσεις που το περιορισμένο (από κοινωνικό καταράχτη) βλέμμα των μεγαλύτερων, δεν μπορεί να συλλάβει.

Πόσο μάλλον ο νέος καλλιτέχνης….


Οι κιν/κές λέσχες ευτυχώς υπάρχουν και δικαιώνουν συνεχώς τον προοδευτικό ρόλο τους., αντίθετα στην εμπορευματοποίηση. Ζωντανά κύτταρα πολιτισμού στην περιοχή τους. Η ευτυχής συγκυρία , η Ομοσπονδία Κιν/κών Λεσχών να έχει Πρόεδρο που τιμά την θέση του, έχει επιτρέψει να απολαμβάνουμε – όσοι μπορούμε - κάθε φορά την συναναστροφή με τις καλλίτερες και ωραιότερες δημιουργίες της κιν/κής τέχνης ανά την επικράτεια. Και είναι αυτή η ανταλλαγή που τις –μας- αναζωογονεί. Μα κάτι ακόμη… η κιν/κη Λέσχη Ιτέας όμοια και οι άλλες, συνολικά το ανταποδίδει-ουν στην πόλη και την περιοχή.

Γιάννης Ξανθούλης, Λευτέρης Χαρίτος, Γιώργος Αρβανίτης , Αστέρης Κούτουλας ζωντανές παρουσίες στην μικρή μας πόλη αυτό το καλοκαίρι και συνεχίζουμε… Μεγάλες παρουσίες μεγάλη η συμμετοχή των συμπολιτών μας. Ευχαριστούμε..

44ο φεστιβάλ λοιπόν.

συζητηση μετα τις ταινίες

 Η Δράμα πανέτοιμη. Μια πανέμορφη πόλη που η φύση μετάνιωσε που δεν της «έδωσε» θάλασσα και μετανιωμένη την παρέδωσε στη μαγεία των νερών. Ποταμάκια, λιμνούλες, βρύσες παντού, πάρκα. Πλούσιος κάμπος, φιλόπονοι εργαζόμενοι, καταπληκτικά τοπικά προϊόντα  που μεταμορφώνονται στα γκουρμέ μαγαζιά σε απόλυτη απόλαυση. Όσο για τα κρασιά της; Δεν ξέρω πολλούς νομούς με περισσότερα η καλλίτερα οινοποιία.

Στο drive in ο καθένας στο αυτοκίνητο του. Αισθάνεσαι κάπως παράξενα αρχικά Μα γρήγορα προσαρμόζεσαι και «εντάσσεσαι» σαν θεατής. Είδαμε όλες τις ταινίες . Συζητήθηκαν και μεταξύ μας και με τους σκηνοθέτες  και από την Ομοσπονδία βραβεύτηκε η ταινία  «ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ»  Σοφή επιλογή. Η ταινία απέσπασε άλλες 5 διακρίσεις!!!

 Τον Χρυσό Διόνυσο απέσπασε η ταινία Brutalia. Το άξιζε.

Καλή πορεία στις ταινίες και στις συζητήσεις στις παρουσιάσεις με τους συντελεστές. Στην δική μας Κωνσταντίνα ευχόμαστε τα ωραιότερα.

Στο επανειδείν…

1 σχόλιο:


  1. ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΑΠ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΔΕΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΑΜ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΟ ΤΣΕΚΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...