Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είναι διαδότης ιδεών..." Έτσι χαρακτήριζε τον κινηματογράφο ο μεγάλος Μαγιακόφσκη πριν έναν αιώνα.

 Αυτόν λοιπόν τον διαδότη ιδεών, τον διαμορφωτή συνειδήσεων, σκέψεων, αποφάσεων υπηρετούν όλα τα σύγχρονα κράτη, όσα τουλάχιστον θέλουν να κρατήσουν την κουλτούρα τους και να την επεκτείνουν. 

Μα το θέαμα γενικότερα στις μέρες μας αναδείκνύεται σε σπουδαία οικονομική δύναμη. Είναι καταλυτική πλέον η συμβολή της εικόνας στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Ας αναλογιστούμε πόσοι τόποι έγιναν γνωστοί μετά το γύρισμα μιας ταινίας σε αυτούς ή μετά από μια φωτογραφία. Καλές οι λεγόμενες αναπλάσεις αλλά ο δρόμος αυτός μάλλον είναι αδιέξοδος. 


Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα διοργανώνουν κινηματογραφικά φεστιβάλ και διανέμουν ταινίες αντιπροσωπευτικές της κουλτούρας της χώρας που εκπροσωπούν.

Αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε δυο Φεστιβάλ. 

Στο Γαλλικό ινστιτούτο στην αίθουσα που φέρει το όνομα του δικού μας σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και στον κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ σουηδικό σύγχρονο κινηματογράφο σε συνεργασία της ΟΚΛΕ και της Σουηδικής πρεσβείας. Και στις δύο παραβρέθηκαν οι αντίστοιχοι μορφωτικοί ακόλουθοι και οι πρέσβεις. Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών συμμετείχε ενεργά ήταν δε συνδιοργανωτρια στο Σουιδικό φεστιβάλ.

Σπουδαίες ταινίες όπως τον ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ και το ΝΤΙΒΕΡΤΙΜΕΝΤΟ για την Γαλλία το σουηδικό ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ελπίζουμε να τις δούμε και από την λέσχη της Ιτέας.

Υστερόγραφο. Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΚΛΕ συναντήθηκε στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης με εκπροσώπους των μορφωτικών τμημάτων των Πρεσβειών Γαλλίας, Ιταλίας, Τσεχίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Ισπανίας, Βενεζουέλας και του παλαιστινιακού φεστιβάλ της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...