Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Η ΤΙΜΗ του ΡΕΥΜΑΤΟΣ κ το ξεπούλημα της ΔΕΗ

         


            Η ΤΙΜΗ του ΡΕΥΜΑΤΟΣ κ το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Το κείμενο που ακολουθεί το διάβασα στον τοίχο της Κατερίνας Πάντα. Το βρήκα αρκετά κατανοητό και ξεκάθαρο. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπως πριν του ΟΤΕ του νερού αύριο πρέπει να τελειώσουν Αρκετά ο νεοφιλελευθερισμός έπαιξε με τα χρηματιστήρια καταστρέφοντας χώρες και λαούς σε Ανατολή και Δύση ΑΡΚΕΤΑ. Το κείμενο ακολουθεί.

"Δεν έχει γίνει κατανοητό απο πάρα πολύ κόσμο, αλλά και απο τη γενικότερη πολιτική ηγεσία, το χάος που θα προκύψει λίαν συντόμως στην αγορά ηλεκτρισμού στη χώρα.
Πέραν της πλήρους επιβεβαίωσης όσων έλεγαν ότι καμία #ρήτρα_αναπροσαρμογής ΔΕΝ "ανεστάλη" αλλά απλώς ενσωματώθηκε στην τιμή (ώστε και να μη μπορεί κανείς να την προσβάλει πλέον δικαστικά...!), οι διαφορές μεταξύ των τιμών που ανακοινώθηκαν χθες απο τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας είναι πελώριες.Κ αυτό πριν την επιδότηση.Μετά αυτής,οι "καθαρές τιμές" διαφοροποιούνται ακόμη και κατά ~50%!!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πχ. είναι η Watt and Volt. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή Αυγ €0,48/KWh. Tην ίδια στιγμή η W&V ανακοίνωσε τιμολόγια στα €0,58/KWh, δηλαδή στη μεικτή τιμή ο ιδιώτης πάροχος είναι ήδη εκτός αγοράς κατά +20%. Όμως αυτό είναι πριν την κρατική επιδότηση που ανακοίνωσε πάλι χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας. Να δούμε λίγο την τιμή μετά από κρατική επιδότηση €0,34/KWh?
- ΔΕΗ: 0,48 - 0,34 = €0,15 "καθαρή τιμή"
- W&V: 0,58 - 0,34 = €0,24 "καθαρή τιμή"
Το αποτέλεσμα είναι ο ιδιώτης πάροχος να ναι +50% πιο ακριβός στη "καθαρή" τελική τιμή που θα πληρώσει ο μέσος καταναλωτής! Ποιος θα παραμείνει στη W&V για να πληρώσει 50% πιο ακριβά το ρεύμα του? Ξέρεις κανείς τόσους πολλούς ηλίθιους που θα συντηρήσουν μια εταιρία ενώ πουλάει το ίδιο προϊόν 50% ακριβότερα?
Και το πρόβλημα θα γίνει άμεσα πιο σοβαρό. Σήμερα ο Σκρέκας μπαίνοντας στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ είπε το εξής:
"Θα παρουσιάσουμε έναν νέο πανευρωπαϊκό μηχανισμό που θα υπολογίζει το πραγματικό κόστος ρεύματος αποσυνδέοντας το αέριο από την ηλεκτρική ενέργειας. Ο μηχανισμός αυτός υπολογίζει το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζει υποφερτές τιμές για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις».
Ουσιαστικά, ο υπουργός Ενέργειας προαγγέλλει ότι όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν πρακτικά ως πηγή ενέργειας το Φυσ. Αέριο θα τεθούν αυτομάτως εκτός αγοράς καθώς αναγκαστικά θα είναι πιο πολύ πιο ακριβοί απο την ΔΕΗ, η οποία διαθέτει και λιγνίτες και υδροηλεκτρικά. Σε περίπτωση λοιπόν που η πρόταση Σκρέκα υλοποιηθεί, που είναι βεβαίως και το σωστό, θα αποδειχθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά σκοπίμως αποδυναμώθηκε η ΔΕΗ για να δημιουργηθούν ιδιώτες πάροχοι, να "ανοίξει η αγορά" όπως υποστήριζαν πολιτικές μαριονέτες τύπου Χατζηδάκη και τώρα που τα πράγματα "έσφιξαν" θα ξαναγυρίσουμε όλοι στη ΔΕΗ γιατί είναι κ θα ναι η φθηνότερη μακροπρόθεσμα. Μόνο που πλέον ΔΕΝ είναι δημόσια...
Το παραπάνω σε μια πιο "ήπια"(?) μορφή έχει ξεκινήσει με την εφαρμογή πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής. Κανείς δεν έχει εξηγήσει ποιος θα αναλάβει τη ζημιά των εσόδων που επιστρέφουν οι παραγωγοί εφόσον η τιμή της επόμενης μέρας στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι ανώτερη των πλαφόν που έχουν επιβληθεί με κρατική παρέμβαση. Θα ανοίξει πιθανότατα ένας κύκλος επιδότησης των ιδιωτών παρόχων, ώστε να αποφύγουν όλοι τις δικαστικές περιπέτειες, υπό τον φόβο να μη καταλήξουν σαν τη W&V.

Με μια φράση. Νομοτελειακά ή θα κλείσουν σχεδόν όλοι οι ιδιώτες πάροχοι, με τις συνακόλουθες συνέπειες μπάχαλου σ΄όλη την αγορά, ή θα επιδοτηθούν (πάλι...) απ το κράτος!
Αν επιλεχθεί το 2ο, θα μπορούμε όλοι μας να λέμε ότι είμαστε "και κερατάδες και δαρμένοι"...Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...