Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΓΥΝΑΙΚΑ το μισό του ουρανού

                                                                              

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΑ το μισό του ουρανού

Πόσα και ποόσα δεν έχουν γραφεί για την γυναίκα στις 8 Μαρτίου! Τι άραγε θα μπορούσε να προσθέσει άλλη μια σελίδα;   Πιθανόν τίποτε. Εκτός αν έχεις την ανάγκη να αμφισβητήσεις κάποια κομμάτια της ιστορίας σχετιζόμενα με την απαρχή της 8 Μαρτίου, τουλάχιστον όπως οι περισσότεροι από εμάς την έχουμε ακούσει και διαβάσει.

Λοιπόν η 8 Μαρτίου δεν σχετίζεται ούτε με την Αμερική ούτε με το 1857 της Νέας Υόρκης. Σεβαστοί οι αγώνες των κλωστοϋφαντουργών στην Αμερική, αλλά η 8 Μάρτη είναι καθαρά  υπόθεση της Ρωσίας.

 8 Μαρτίου (με το παλιό ημερολόγιο ήταν 23 Φεβρουαρίου), Είναι η ημερομηνία που οι γυναίκες οι εργαζόμενες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας  στο Πέτρογκραντ το 1917, ξεκίνησαν την απεργία που επεκτάθηκε σε όλη την πόλη και σηματοδότησε την έναρξη της ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, προάγγελο της μεγάλης Οκτωβριανής επανάστασης.

Και είναι ο σοσιαλιστικό εργατικό κίνημα που  πάλεψε για την ισότητα της γυναικείας εργασίας και καθιέρωσε αυτή την επέτειο.

Από εκεί και πέρα οι σταθμοί και οι προσωπικότητες που επηρέασαν το γυναικείο κίνημα είναι πολλές και πολυποίκιλες.

Θέλοντας να ξεχωρίσω τις σημαντικότερες στέκομαι στις μεγάλες μορφές της κόκκινης Ρόζας (Ρόζα Λούξεμπουργκ)  της  Έμελιν Πάνκχερστ, της Σιμόν Μποβουάρ.

Στο σημείο αυτό και σαν επίλογος στο σημείωμα μου κρίνω απαραίτητο να ενσωματώσω το εμβληματικό 

                              Δεν επιστρέφεις  της Μάρθα Ριβέρα Γαρίδο

                                                                  Σε μετάφραση Ούρσουλα Φωσκόλου

Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που διαβάζει, γυναίκα που αισθάνεται υπερβολικά ή γράφει.

Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα πνευματώδη, πλανεύτρα, τρελή και παλαβή. Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που σκέφτεται, που γνωρίζει αυτά που ξέρει κι επιπλέον μπορεί και να πετά · γυναίκα σίγουρη για τον εαυτό της.

Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που γελά ή κλαίει στον έρωτα, που ξέρει να μετουσιώνει το κορμί σε πνεύμα · πόσω μάλλον μία που αγαπά την ποίηση ή που στέκεται να θαυμάσει για ώρες κάποιο πίνακα και που δεν ξέρει πώς να ζει δίχως τη μουσική.

Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα που ενδιαφέρεται για την πολιτική, που είναι επαναστάτρια και νιώθει φρίκη απέραντη μπροστά στην αδικία. Γυναίκα που σιχαίνεται την τηλεόραση. Και που είναι όμορφη δίχως να στέκεσαι στο πρόσωπο ή το κορμί της.

Να μην ερωτευτείς ποτέ γυναίκα παθιασμένη, παιχνιδιάρικη, διαυγή και βλάσφημη. Μην το ευχηθείς ποτέ να ερωτευτείς μία γυναίκα τέτοια.

Γιατί όταν ερωτεύεσαι γυναίκα όπως αυτή, ασχέτως αν μείνει μαζί σου, ή αν σε αγαπήσει κι εκείνη, από μια τέτοια γυναίκα, ποτέ δεν επιστρέφεις.

Υστερόγραφο.  (Πρώτη δημοσίευση της μετάφρασης, στο ηλεκτρονικό Φρέαρ. Η Martha Rivera Garrido (1960) είναι Δομηνικανή ποιήτρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...