Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

2021 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

2021 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα χρόνια περνάνε σαν αστραπή. Οι «ειδικοί» λένε πως ο χρόνος όσο μεγαλώνεις φαίνεται να περνάει γρηγορότερα σχετικά με τις νέες ηλικίες που βιώνουν το φαινόμενο με διαφορετική ταχύτητα.

Πιστεύω πως δεν είναι μόνο αυτό αλλά και κάτι ακόμη. Κάθε χρόνος από μια ηλικία και μετά, συνήθως στα 50+, προσθέτει και ένα ακόμη ερωτηματικό!

Εξ ου και ο τίτλος του παρόντος.

ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΥ και ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Σήμερα λοιπόν, ελάχιστες μέρες πριν φύγει το 2020, σαν σπονδή στο 2021 που έρχεται, ας διαβάσουμε τις παρακάτω γραμμές.Γράφτηκαν λίγες ώρες πριν το 1887 παραχωρήσει τη θέση του στο 1888. Την χρονιά με τα τρία 8. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος στέλνει από τη Κεφαλονιά επιστολή με μερικά ερωτήματα, στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

Ας την απολαύσουμε:

Κύριε Διευθυντά της «Ακροπόλεως»

Η ιδέα ότι εντός ολίγου θα έχωμεν στα ημερολόγιά μας τρία «8» στην αράδα, μ’ έκανε να σκεφθώ τι θε νάναι ο κόσμος όταν θε νάχουνε τέσσερα «8» στην αράδα! Μα, πρώτο απ’ όλα θαν έχουνε κ’ εκείνοι την ίδια χρονολογία; ή η χρονολογία μας τούτη δεν θα φθάσει δ’ αυτούς; Έπειτα, ποιες η ιδέαις τους και πεποίθησές τους εκείνων των ανθρώπων; ποιος ο χαρακτήρας τους; ποια η κοινωνική τους κατάστασις; Θε νάχουνε κ’ εκείνοι εκκλησίες, καμπαναριά και παπάδες; ή όλα τούτα δεν θα υπάρχουν ουδέ καν στες αρχαιότερές τους βιβλιοθήκες; Τι φορέματα θα φορούνε; Ποιες η σχέσες μεταξύ ανδρών και γυναικών; θα παντρεύονται; θα ζουν κατά την Δημοκρατία του Πλάτωνος;

    Πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα!

    Πάντα τέφρα, πάντα σκιά!

 

Αν κανείς από εκείνους τους ανθρώπους τύχη ναύρη σε καμμίαν ιστορίαν πως εμείς είχαμε Θεούς και ημίθεους ταύλινους και άλλους ημίθεους σκελετούς ανθρώπινους, θαν το πιστέψουνε; Θε νάχουνε κ’ εκείνοι στρατούς ν’ αλληλοσφάζονται μεταξύ τους; θαν έχουνε πυργοτά, θωρακοτά, τορπίλους και ό,τι άλλο διαολικώτερο; Θε νάναι Έθνη χωριστά στον Κόσμο, καθώς είνε τώρα; ή ο Κόσμος όλος θε νάναι ένα Έθνος; Η σήμερα μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης θαν ήναι ακόμη τότε στη θέση τους; ή θε να ήναι τότε μεγάλα παλαιά ερείπια προ πολλού εκμεταλεμμένα και απαρατημένα εις το μηδέν τους; Τι γλώσσα θα μιλούνε στην Ελλάδα μας; η κηόλα, θα υπάρχει Ελλάδα; ή εκείνο το κομμάτι που σήμερα λέμε Ελλάδα, θα ήναι τότε η άκρα κανενός μεγάλου Έθνους; το οποίο να μην άκουσε ποτέ του για Ελλάδα;

Ω φίλε Κύριε! Τι σκέψες γεννούνε η διαφορές χρονολογίαις!                       Πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα! Πάντα τέφρα, πάντα σκιά!

                                                                                                         Ανδ. Λασκαράτος

(Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»  την Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1887 και το αλίευσα από δημοσίευμα στον ιστότοπο ασσόδυο).

Σε κάθε περίπτωση ας τολμήσουμε στο 2021 να δώσουμε τις καλλίτερες απαντήσεις σε όσα ερωτήματα μένοντας αναπάντητα εδώ και χρόνια , αξίζει να μας απασχολήσουν.

…Τα παιδιά που συναντώ μελαγχολούν

βλέπουν το μέλλον σαν αγάπη πού ‘χει αργήσει

κάνουνε όνειρα τις νύχτες όταν πιουν

κι όμως κανείς τους δεν τολμάει να τα ζήσει… (Γεράσιμος Ευαγγελάτος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...