Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Νο2 ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ 

                            Χρ. Βανδώρος

Την Ροδία την γνωρίσαμε στην Άμφισσα το προπερασμένο καλοκαίρι.

Στην πάνω πλατεία, συζητήσαμε για πολλά και διάφορα. Θεσσαλονικιά, πήρε το ΚΤΕΛ και κατέβηκε στη Ναύπακτο. Από εκεί πήρε τον δρόμο της επιστροφής.  Περιηγήθηκε την παράλια ζώνη και κατέληξε στην Άμφισσα, το χρώμα της οποίας την συνεπήρε.

Χωρίσαμε, δίνοντας ραντεβού στην Θεσσαλονίκη. Φυσικά πήραμε και όλες τις κρίσιμες πρόσφατες πληροφορίες για την πόλη.

 Όταν έρθετε επάνω να πάτε στο ΧΑΡΟΥΠΙ, μας είπε.  

Στο δρόμο για Δράμα τιμήσαμε άλλη μια φορά την πρόταση της. 

Η λέξη καράτι προέρχεται από το Χαρούπι, είναι το κουκούτσι του. Με αυτό μετρούσαν στα αρχαία χρόνια το βάρος του χρυσού. Αυτό γιατί το κουκούτσι του χαρουπιού άσχετα από το σχήμα του έχει πάντα το ίδιο βάρος!

Λοιπόν, το εστιατόριο Χαρούπι στην Θεσ/κη άνετα μπορεί να γίνει μέτρο του καλού φαγητού. Τα κρητικά δημιουργικά «πειραγμένα» πιάτα του είναι εξαιρετικά. Συνοδεύονται δε από την πλούσια παραγωγή του κρητικού αμπελώνα. Ροδία σε ευχαριστούμε για τις προτάσεις σου, άλλη μια φορά.

Αν ζητιέται ένας παραδείσιος τόπος τότε ο δρόμος οδηγεί στο

Κεφαλάρι. Κρυστάλλινα νερά, πανύψηλα πλατάνια, πέστροφες και οξύρρυγχοι.

 Απέραντη δροσιά, γαλήνη και παντού να ξεχύνεται η μαγική μελωδία της φύσης. Στο καφέ ρίβερ καθόμαστε αμίλητοι.  Εκεί μιλάνε τα νερά, τα φύλλα, ο άνεμος.

Ό Παπαδόπουλος ήρθε πρόσφυγας από το Εσκί Σεχίρ, φέρνοντας μαζί του μια καλά κρυμμένη συνταγή. Χαλβάς Κυργιας. Εξαιρετικός και μαστιχωτός. Επιρρεπής σε όλες τις γλυκές  προτάσεις επιστρέφουμε στην Ιτέα έχοντας δοκιμάσει όλες τις γεύσεις και εναλλαγές. Ότι είναι μοναδικό πρέπει να διατηρείται και για να διατηρείται πρέπει να προτιμείται από τους κοινούς θνητούς.

Η Ανατολή τελικά βρίσκεται παντού στα Βόρεια. Στα φαγητά στα γλυκά στα αλλαντικά. Αυθεντικές γεύσεις, φυσικά μυρωδικά, απίθανα αρώματα. Άνεμοι από τα Άδανα και την Καππαδοκία, εγκλωβίζονται στις δημιουργίες του Σαρρήμπογια στα εργαστήρια του Sary.
 

    


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...