Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

 


Παράπλευρες ωφέλειες…

1ο μέρος Χ. Βανδώρος

Η Νόνα μου, τα χρόνια της κοινής μας ζωής, συνήθιζε να λέει πως για να ανοίξει εκκλησιά, χρειάζονται τρία πράγματα να ευλογήσει ο δέσποτας:

 Άρτος, λάδι και κρασί.


Το 43ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Δράμα, παρά τις δύσκολες συνθήκες διεξάγεται όσο πιο όμορφα γίνεται. Αρκετές οι ελεύθερες ώρες κάθε ημέρα. Χαρά μας να εξερευνούμε την πλούσια από κάθε άποψη περιοχή του Νομού.

Ακόμη καλλίτερα, η επίσκεψη στα εμβληματικά οινοποιία, στα αμπελοτόπια που ξεχωρίζουν για την ποιότητα του προϊόντος τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.

Η ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΗ, το μέρος κτίριο που προσομοιάζει σε Μακεδονίτικο αρχοντικό είναι ο τόπος που «ιερουργεί» ο Μπάκης Τσάλκος.

Σπουδαγμένος που αλλού; Στο Montpelier και με εργασία στο Μπορντώ, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Άριστος γνώστης της όλης διαδικασίας, ειδικός σε ρωμαλέα κρασιά παλαίωσης μετά την επιτυχημένη συνεργασία του με τον Λαζαρίδη αποτέλεσμα της οποίας είναι και το περίφημο Μαγικό Βουνό, κατέληξε μεταξύ Δοξάτου και Αδριανής να στήσει το δικό του όραμα. Το όραμα του που μας συστήνεται κυρίως με την σειρά κρασιών 10 με το χαρακτηριστικό Χ. Εκεί βρεθήκαμε άλλη μια φορά , στο φιλόξενο χώρο για μια σύντομη και περιεκτική συζήτηση.

Δύσκολη η χρονιά και ακόμη χειρότερη αυτή που έρχεται, μας λέει. Δεν μπόρεσε να τρυγήσει όλα τα κτήματα. Οι δεξαμενές αποθήκευσης δεν άδειασαν. Που να το βάλει όλο το καινούργιο κρασί;. Η αγορά σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι τουλάχιστον 60% κάτω.. Μα σαν να μην φτάνουν όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εισαγόμενο ανταγωνισμό.

Με τιμές 0,25 ευρώ το λίτρο κρασί από Γαλλία χύμα.. Τόσο φτηνό; Η ερώτηση μου. Φυσικά αφού το Γαλλικό κράτος επιδοτεί τις εξαγωγές. Το ίδιο και η Γερμανία. Ενώ εδώ; Η κυβέρνηση, κατά πως λέει και άλλος οινοπαραγωγός, το μόνο στόχο που έχει είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Μητσοτάκης και η παρέα του έχουν συνδέσει την πολιτική τους με την επέκταση των ξένων κύριων αγορών σε βάρος της ανάδειξης και ανάπτυξης των ντόπιων δυνατοτήτων…

Σε λίγο βρισκόμαστε στο χώρο όπου εκθέτονται οι ποικιλίες που η ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΗ παράγει. Ο Αλέξανδρος – γιος του Μπάκη – αναλαμβάνει την οινική περιήγηση . Ο τρόπος οινοποίησης και οι νέες τάσεις της φυσικής οινοποίησης ,που έχει επικρατήσει στην Αμερική και Ευρώπη, η παλαίωση κτλ.


Ποικιλίες, χρονολογίες, αρώματα, ιστορίες, περιπλέκονται με την γεύση να απογειώνεται σε κάθε δοκιμή. Μετά από ώρα συζητήσεων, φεύγουμε έχοντας στο Τερράνο την κατάλληλη ποσότητα για τον χειμώνα, τις παρέες και τις αναγκαίες «συμπτώσεις» που θα έρθουν.

Το μάθημα μου το ξέρω καλά. Το έμαθα στα Χαυδάτα από τον Μπάμπη. Τα ωραία κρασιά τα κάνουν ωραίοι άνθρωποι.

Και ο Μπάκης είναι ένας από αυτούς. 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...