Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΕΛΛΑΔΑ .Υφεση 10% και βλέπουμε..



Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει (26 Μαρτίου) το δεύτερο μικρότερο πρόγραμμα για την οικονομία στην Ευρώπη. Τα στοιχεία από Ινστιτούτου Brugel.

Την ίδια ώρα καλό είναι να περιδιαβούμε σε μέρος των δηλώσεων της πρώην υπουργού και καθηγήτριας του ΕΚΠΑ - σημερα διοικήτρια στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου κ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ.
Την συνέντευξη έδωσε στο ραδιόφωνο του ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 στον δημοσιογράφο Ν. Ξυδάκη.(στην αντίστοιχη σελίδα υπάρχει και πληρες ρεπορτάζ)
  Παρακάτω μερικά κρίσιμα σημεία του λόγου της, κατά την κρίση μου.

                ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της κ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ


…Η ύφεση δεν θα είναι μικρή, στην Ελλάδα τουλάχιστον θα είναι μεγάλη, πάνω-κάτω 10% αν όχι περισσότερο. Αυτό θα προκαλέσει σειρά αντιδράσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα και να μην προχωρήσει με στρατηγική του «βλέπουμε και κάνουμε», γιατί το κόστος της αναβολής θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πρόωρων μέτρων.
… η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά, οι εξαγωγές μειώνονται δραματικά, οι πωλήσεις ακόμη και εύρωστων ελληνικών επιχειρήσεων δεν υπάρχουν, οι επενδύσεις δεν γίνονται λόγω αβεβαιότητας. Άρα, το μόνο που μένει είναι οι δημόσιες δαπάνες, οι δημόσιες επενδύσεις, ο δημόσιος τομέας.
Όσο για τα μέτρα από την ΕΕ?
η δανειοδότηση είναι σωστή και χρήσιμη όταν υπάρχει ζήτηση. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση και εισοδήματα, η ρευστότητα μένει ανενεργή,


Ο πολύς κόσμος μπερδεύει την ρευστότητα με το εισόδημα και τη ζήτηση. Μία μείωση ΦΠΑ π.χ. αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, είναι μέτρο ζήτησης. Το να δώσεις σε μία τράπεζα ένα ποσό να διανείμει ως δάνειο, εξαρτάται το αν θα προκαλέσει αύξηση εισοδήματος από το αν κάποιοι δανειστούν και το τι θα κάνουν με αυτό το ποσό.

 
 
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ?

Υπάρχει και ψύχωση και ιδιοτέλεια στη Γερμανία... Προωθεί τα δικά της συμφέροντα κυρίως με απομείωση αξίας ακινήτων και παγίων στοιχείων, ώστε να επεκτείνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, μαζί με έναν έμμεσο προστατευτισμό. Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι προχώρησε αμέσως σε ουσιαστική κρατικοποίηση της Lufthansa. Υπάρχει πολύ στενή σχέση του γερμανικού κράτους με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, όπως έδειξε και η άρνηση αναδιάρθρωσης του δικού μας χρέους στην αρχή της κρίσης, λόγω της έκθεσης της Deutsche Bank στα ελληνικά ομόλογα.
Προκαλεί την ίδια ώρα τεράστια εντύπωση ότι οι «θεσμοί» φέρονται να έχουν αυτή την στιγμή αντίρρηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μετά την 1η Μαΐου…
 δεν κατανοώ γιατί οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία, να νομοθετήσει υπέρ....
Η κρίση της πανδημίας έρχεται μετά από δέκα χρόνια χρηματοπιστωτικής κρίσης, μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι προέχει η ανάταξη της οικονομίας με κοινωνική συνοχή και με τα λιγότερα θύματα. …αν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, όλοι και οικονομικά και πολιτικά θα είναι χαμένοι.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Τσίπουρα του Νοεμβρίου

                 ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ  Ήταν το 1920 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος,εδωσε άδειες για παρασκευή τσίπουρου. Από τότε τα καζανέματα, τα ρακοκ...