Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΛΗΨΗ κ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ



ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ κ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Η Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 συνοδεύτηκε – στους Δελφούς – με ένα εξαιρετικό γεγονός.
Την διοργάνωση Επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα Πρόληψη και Μακροζωία με την ενεργή παρουσία 15 καθηγητών πανεπιστημίου!
Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με συνδιοργάνωση ουσιαστικά του Πανεπιστημιακού γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» κ του αντίστοιχου της Άμφισσας και με την βοήθεια του ιατρικού συλλόγου του Δήμου Δελφών αλλά και της ένωσης ογκολόγων παθολόγων Ελλάδας.
Γνωστά ονόματα του Πανεπιστημιακού χώρου των ιατρικών σχολών παραβρέθηκαν, μίλησαν συζήτησαν με το κοινό.
Την εκδήλωση άνοιξε η κ Γεωργία Κωστοπαναγιώτου Γερολουκά, ενώ τον σύντομο  χαιρετισμό του βουλευτή κ Ηλία Κωστοπαναγιώτου ακολούθησαν οι χαιρετισμοί εκπροσώπων 5ης ΥΠΕ των 2 νοσοκομείων καθώς και της αυτοδιοίκησης 1ου , 2ου βαθμού. 
Η συνάντηση των Πανεπιστημιακών με τους πολίτες του Δήμου ήταν ενδιαφέρουσα.
-Οι γλυκαντικές ουσίες είναι επικίνδυνες; Όχι δεν υπάρχει θέμα. Άλλωστε η ασπαρτάμη μόνο σε ποσότητες που αντιστοιχούν σε 50 αναψυκτικά γίνεται επικίνδυνη….
Τα διάφορα βότανα που τελευταία έχουν ενδυθεί τον άτρωτο μανδύα για πάσαν νόσο; Τι ισχύει; Μα σίγουρα δεν είναι επικίνδυνα. Όσο για την ωφελιμότητα τους; Δεν γνωρίζουμε κάτι το βέβαιο…
Οι λοιμώξεις, το ζάχαρο, η καρδιά από τι επηρεάζονται,  η κληρονομικότητα τι ρόλο παίζει; Πολύ μεγάλο το θέμα άνοια και οι διαταραχές μνήμης. Και άλλα πολλά.
Όσο για την πρόληψη;
Τελικά όπως λέει  το γνωστό ρεφραίν για όλα φταίει το ποτό, το τσιγάρο  (για τις γυναίκες ελέγχεται η αλήθεια του ) καθόσον οι τελευταίες κατά τον κ Τούσουλη είναι σε χειρότερη μοίρα ως προς ασθένειες  καρκίνος καρδιά.
Μεσογειακή διατροφή,  φυσικά ζωή χωρίς άγχος αλλά με πάθος για… άσκηση .
 Χαρακτηριστική η ατάκα του κ Τούσουλη. «…φορτώνουν τα παιδιά ένα σωρό βιβλία μαθήματα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο και δεν έχουν χρόνο να τρέξουν να παίξουν…» . Αλλά και η άλλη . Την ποιότητα της τροφής ποιος την ελέγχει;
Η μακροζωία αποτελεί το τελικό ζητούμενο της ιατρικής επιστήμης και η Ικαρία κατά τις απόψεις των επαϊόντων κρατάει τα σκήπτρα. Θέση η οποία εμπλουτίστηκε  καθόσον πλείστοι  90άρηδες στα χωριά της Ρούμελης στις γιορτές του καλοκαιριού, σέρνουν τον τσάμικο.   
Πέρα από τα παραπάνω η μάλλον βάση των παραπάνω προκύπτουν μερικά   ζητήματα προς απάντηση. Σωστά η διατροφή και η άσκηση.
Αλλά το οικονομικό υπόδειγμα που επικρατεί μπορεί να λειτουργήσει με άλλους ρυθμούς; Η κοινωνική μηχανή δεν έχει ανάγκη από ανάλογο καύσιμο; Το γρήγορο φαγητό, τα προ φαγητά, τα φυτοφάρμακα, το στρες, οι γρήγοροι ρυθμοί τίνος αποτέλεσμα είναι; Ο ανταγωνισμός όλων με όλους και όλα, τι προδιαγράφει αν όχι μια κοινωνία που ο μακροβιότερος και φυσικά ο έχων καλλίτερη ποιότητα ζωής θα είναι και ο πλουσιότερος; Καθόλου φιλοσοφικά ερωτήματα καθόσον η τωρινή πραγματικότητα ακόμη και εντός του καπιταλιστικού προτύπου ωθεί την κοινωνία σε απαντήσεις, γόνιμους προβληματισμούς αλλά και πράξεις.
 Προς το παρόν ας ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν στην εκδήλωση και ας θυμόμαστε πως η διασύνδεση των 2 νοσοκομείων εδώ και 2 χρόνια έχει δώσει πολλά και ακόμη περισσότερα θα προσφέρει.
Σαν μικρό δείγμα της όλης εκδήλωσης τα βίντεο κ οι φωτό που ακολουθούν
 https://youtu.be/Vei4AYRdQ7Q   κ Γ Κωστοπαναγιώτου
https://youtu.be/UJbEhgozayc       κ Η. Κωστοπαναγιώτου



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...