Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ κ Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 


…Πτώματα ακέφαλα χορεύανε τρελά και τρέχανε σα μεθυσμένα όταν βαρούσανε οι καμπάνες

Τότε, θυμάσαι, που μου λες: Ετέλειωσεν ο πόλεμος!

Όμως ο Πόλεμος δεν τέλειωσεν ακόμα.

Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ!

(Από τη συλλογή «Εποχές» (1945) του Μανώλη Αναγνωστάκη)

Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ από τον προηγούμενο

Αυτές τις μέρες ζούμε το μπλοκάρισμα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ από μοναδική υπερδύναμη μετά την ήττα και κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ξαναανακαλύπτουν πως η εποχή της παντοδυναμίας τους , όπου το συμφέρον της δικής τους ελίτ  γινόταν υποχρεωτικά αποδεκτό και για τις λοιπές , πέρασε ανεπιστρεπτή. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατασπατάλησαν με χαρακτηριστική γιάπικη - γιάνγκικη αλαζονεία κάθε απόθεμα στην τακτική και στην στρατηγική πολιτική, για μια κρατική οντότητα.

Αναστάτωναν μια την Ευρώπη μια την Νότια Αμερική μια την Ανατολική Μεσόγειο και όταν περνούσε λίγος ήρεμος πολιτικά χρόνος ξεκινούσανε από την κεντρική, στην Νότια, στην Βόρεια Αφρική, περνάγανε στο Ιράν και καταλήγανε στο μπλοκ των συμμάχων της πρώην σοβιετικής Ρωσίας.

Η ενδυνάμωση της τελευταίας, με τρόπους και μεθόδους γνωστούς και μη εξαιρετέους από την ανάλογη πορεία όλων των καπιταλιστικών κρατών, με πυρηνική πάντα κληρονομιά,  συγχρόνως με την τεράστια αύξηση της οικονομικής «κίτρινης» ισχύος, μα κυρίως την επιστημονική τεχνική και τεχνολογική ραγδαία άνοδο της Κίνας, αλλάζουν τα δεδομένα. Από κοντά και τα αντικρουόμενα στις ΗΠΑ συμφέροντα της Ινδίας και της Ιαπωνίας. Έτσι,

 η κεφαλαιοκρατική ενοποίηση του παγκόσμιου χώρου - που διασπάστηκε το 1917 - υπό την απόλυτη πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ φαίνεται να διαρρηγνύεται. Νέες συμμαχίες, ρευστότητα, πολύπλοκες σχέσεις που εξ ανάγκης θα βρίσκονται σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη άρα δυναμική ισορροπία και αστάθεια. 

Οι δρόμοι διαφυγής, και οι γέφυρες διαπραγμάτευσης θα αλληλοαναιρούνται όσο η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας των κύριων κρατών θα επιβάλλει τις νόρμες στο νέο σχεδιασμό . Όσο ο εθνικισμός θα υποκαταστήσει πλήρως τον πατριωτισμό - διεθνισμό και ο αυταρχισμός τις όποιες δημοκρατικές κατακτήσεις.

Αν αναρωτιόμαστε για την Ευρώπη; Μπερδεμένη άβουλη μοιραία. Βουλιάζει στα απόνερα της νεοφιλελελέ ορθοδοξίας με σάλτσα σοσιαλδημοκρατίας χωρίς  στρατηγική διεξόδου. Υποταγμένη πολιτικά στα Δυτικά και οικονομικά στα Ανατολικά…. Και με τον Ζελένσκυ να ζητά εκ των υστέρων διαπραγματεύσεις, κλειδώνοντας για πρώτη φοράς την κλειστή πόρτα στο ΝΑΤΟ «…γιατί το ΝΑΤΟ δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία…εφόσον η Συμμαχία φοβάται ότι είναι αμφιλεγόμενη μια σύγκρουση με τη Ρωσία», κατά τις δημοσιεύσεις και τα λεγόμενα του. Το άγιο δισκοπότηρο της χώρας του θάφτηκε, την ίδια ώρα που  οι Ευρωπαίοι χάνουν κάθε έλεγχο  στην όλη ιστορία.

Και ο Πούτιν; Με τι όρους θα καθίσει στην στρογγυλή τράπεζα; Δύσκολη η απάντηση.

Η επιβολή κυρώσεων θα συνεχιστεί, ο Μπάιντεν θα σκληρύνει την στάση του και προς την Ρωσία και προς την Ευρώπη. Πολιορκητικός κριός στη Γερμανία – κυρίως – οι πρώην σοβιετικές επαρχίες κράτη όπως η Πολωνία οι Βαλτικές η Τσεχία κτλ.

Μόνο που όλα αυτά είναι δίκοπο μαχαίρι. 

Ο Πούτιν ανακοινώνει  έτοιμος να κατάσχει τις δυτικές επενδύσεις στην Ρωσία Πάνω από 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν συμφέροντα εκεί.  Μια εν δυνάμη  καταστροφή της Γερμανίας και αποδυνάμωση του ίδιου και έπεται η συνέχεια.

Τι ωραία! Το μπλοκάρισμα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης γίνεται υπό το βάρος των νόμων της ίδιας της νεοφιλελέ παγκοσμιοποίησης, καθώς γιγαντώνονται τα κρισιακά διαλυτικά της φαινόμενα που αποτυπώνονται ολοκάθαρα στον πόλεμο την χρεοκοπία κρατών, στο ρατσισμό και στο μεταναστευτικό αλλά κυρίως οδυνηρό, στη σφαγή λαών.

Και δυστυχώς δεν ξέρω αν μπορούμε να αναφωνήσουμε την γνωστή ρήση του προέδρου Μάο. «μαύρα σύννεφα υψώνονται από παντού. Ο καιρός είναι θαυμάσιος…»

…Γιατί κανένας πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ!

Υστερόγραφο. Για τις τραγικές ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε επόμενο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...