Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Αυθεντικοί διάλογοι καλοκαιρινής ραστώνης

 


Αυθεντικοί διάλογοι καλοκαιρινής ραστώνης

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα εκτός από την θάλασσα είναι συνυφασμένο με τον  παραλιακό καφενέ.

 Ο πρωινός αλλά κυρίως ο απογευματινός καφές έχουν την ικανότητα να σέρνουν την συζήτηση ώρες ατελείωτες. Ειδικά τις μέρες του καύσωνα, όταν η ακινησία του απογευματινού, παραχωρεί την θέση της στην ηρεμία της νύχτας. Τότε, τα λόγια ξεπηδούν ευκολότερα, αναδείχνοντας ερμηνείες και συμπεράσματα που προφανώς υπάρχουν και «αγωνιούν» να βρουν χρόνο και ώρα για να έρθουν στην επιφάνεια.

Μια τέτοια βραδιά, με τα φώτα ενός υποτυπώδους λιμανιού, στην πραγματικότητα μόνο προβλήτα – όπως θα έλεγε ο πολύπειρος πατριώτης μου ο καπεταν Λαδάς, να πέφτουν στα νερά, σχηματίζοντας φωτεινά ρυάκια, ξεκίνησε η παρακάτω συζήτηση.

-        Επιτέλους αλλάξανε τα φώτα βάλανε τα LED και θα έχουμε οικονομία.

Δεν άφησα την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Καιρό τώρα μας ζαλίζουνε με ότι μπορούμε και δεν μπορούμε να φανταστούμε.

 Από την συσκευασία μέχρι την κατανάλωση τροφής, από τα εργαλεία, την μετακίνηση, μέχρι τα αντίστοιχα συστήματα οικιακής εξυπηρέτησης, το νέο σύνθημα που υπάρχει που μεγεθύνεται που προβάλλεται που επικρατεί ακούει στο εύηχο σύνθημα ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Γύρω από αυτή την πρόταση,- είναι αξιοσημείωτο- συνήθως το κέρδος των ολίγων κυρίαρχων χωρών καμουφλάρεται, και ανακατεύοντας το σωστό με το λάθος, το επικίνδυνο με το ωφέλιμο, το νόμιμο με το παράνομο,  προωθούνται συμφέροντα που υποβαθμίζουν και υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

  Κυρίως  εγκλωβίζουν τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας,  χρησιμοποιώντας τον, σαν επέκταση της δικής τους εθνικής αγοράς.

Αντικατάσταση λοιπόν των λαμπτήρων με led και όχι μόνο, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πατίνια ποδήλατα, κατάργηση του λιγνίτη σαν κυρίαρχου Εθνικού καυσίμου για την ΔΕΗ, ανεξέλεγκτοι αριθμοί ανεμογεννητριών, χωρίς καν προσπάθεια για παραγωγή τους στην Ελλάδα (προστιθέμενη αξία) και τελικά σκουπίδια παντού με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, τα οποία και αυτά βρίσκουν τρόπους να τα κάνουν χρυσοφόρα για την πάρτη τους.

 Όλα αυτά γιατί;

ΚΥΡΙΩΣ Επειδή ο χρόνος χρήσης του κάθε προϊόντος «φροντίζουν» να έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης! Και αν δεν έχουν; Αν ξεπεράσουν τις ευγενείς προσδοκίες των;  Ε τότε φροντίζουν με νόμους και διατάγματα να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους χρήστες ώστε να τα αντικαταστήσουμε!

Μακρύς σίγουρα ο πρόλογος. Πάμε λοιπόν στην συζήτηση.

-        Ναι σωστά, οικονομία απάντησα και συνεχίζω. Για πες μου, πόσα βαττ είναι τα καινούρια φωτιστικά;

-        Πόσα βάττ; Α που να ξέρω . Η απάντηση.

-        Μάλιστα πόσο στοιχίζει η κάθε αντικατάσταση; Α που να ξέρω . Ξανά.

-        Ωραία. Πόσα βαττ ήταν τα προηγούμενα φωτιστικά; Α που να ξέρω. Μάλιστα. Ποια η σχέση φωτεινής απόδοσης στο οδόστρωμα από τα πριν φωτιστικά σε σχέση με τα καινούρια; Α που να ξέρω. Μόνιμη απάντηση!


-        Έστω μήπως ξέρουμε την τιμή της κιλοβατώρας που χρεωνόμαστε, προκειμένου να υπολογίσουμε το πραγματικό κόστος σε βάθος χρόνου; Που τέτοια πολυτέλεια!!!

-        Έτσι λοιπόν, Α ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΩ. Αλλά ξέρουμε ότι κάνουμε οικονομία! Αυτή η απάντηση σε όλα και για όλα τα συναφή ζητήματα!

Επιστήμη και επιστήμονες υποταγμένοι στα κελεύσματα του κέρδους ξένων και ντόπιων συμφερόντων.

 Άσχετοι που το παίζουν διαφορετικοί, προβάροντας ρόλους πρωταγωνιστών, στην ουσία υπηρέτες άλλων συμφερόντων.

20 σαρικα χιλιάρικα του δημοσίου ταμείου πάντα και αποκλειστικά, σε «δικούς» και δήθεν, με απευθείας αναθέσεις, για το τίποτα ή το πολύ πολύ σαν άλλοθι σαν δήθεν πιστοποιητικό επιστημοσύνης!

Θα μου πείτε εδώ ο Βουλευτής κ. Μπούγας όταν έκλειναν τα Ταχυδρομεία και έδιωχναν τους υπαλλήλους τους, διαλαλούσε ότι το κάνουν ώστε να εξυπηρετούν καλλίτερα τους πολίτες και μάζευε λάικ!   Στα υπόλοιπα θα κωλώσουμε;

Επιμύθιο

 Οι λάμπες με την μεγαλύτερη απόδοση, και εγγυημένη κατά εμέ χρονική διάρκεια στην απόδοση τους, λέγονται Νατρίου χαμηλής πίεσης. Ναι είναι αυτές οι κίτρινες στους δρόμους.

Α να μην ξεχάσω.

Αν λέω αν σας ευρίσκονται ηλιακά φωτιστικά, ρωτήστε τους όποιους συμβουλάτορες σας αν συμφέρει η αλλαγή μπαταρίας, ακόμη και πάνελ.

Μάθετε πώς αν θέλουμε οικονομία , υπάρχουν διαθέσιμα συστήματα  ελέγχου φωτισμού και ειδικά συστήματα χρονοπρογραμματισμού.


 Μα τώρα τι ζητάμε; Εδώ δεν μπορούν να ρυθμίσουν την ώρα έναυσης, και ξεκινάνε το μεσημέρι να ανάβουν…. Ψιλά γράμματα οι «άριστοι»…

Όσο για τα υπόλοιπα; Ας αναμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...