Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΤΕΑΣ -ΚΙΡΡΑΣΙΤΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ κτλ
ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ (4)
Χρήστος Βανδώρος
ΣΚΗΝΗ 4η  Κίρρα

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Κίρρας θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ο χώρος των  «δεύτερων» Δελφών της Ελλάδας. Θα…
Για λόγους που δεν καταλαβαίνω το επίνειο των αρχαίων Δελφών έχει αφεθεί στη μοίρα του. Το αρχαίο λιμάνι, το νεώριο, ο  βυζαντινός πύργος ουσιαστικά «φαίνεται» να είναι βάρος, τα ειδώλια όσα βρέθηκαν εδώ, μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό της Άμφισσας. Την ίδια ώρα στην Ιτέα συζητάνε εδώ και χρόνια για δημιουργία μουσείου αφήνοντας απέξω την Κίρρα.
Η τελευταία αντί να είναι η πρώτη στάση όλων των επισκεπτών διά θαλάσσης της περιοχής (κρουαζιέρας Γιώτινγκ) μέσα από έναν θαυμάσιο πεζοπορικό διάδρομο με αφετηρία τον μόλο Ιτέας… ή αντίστοιχα να είναι η κατάληξη, των διά ξηράς επισκεπτών της πόλης των Δελφών, την κρύβουν… επιμελώς θα έλεγα.
 Ίσως ζητάω πολλά; Ακόμη χειρότερο. Πιθανόν, κάποιοι να συνωμοτούν ώστε οι ομορφιές και οι δυνατότητες του τόπου αυτού να μείνουν κρυμμένες και   υποβαθμισμένες.
Στην πρώτη επίσκεψη μαζί με τον κ Ν. Καιμάρα στην Κίρρα,  αμέσως μετά την νομιμοποίηση της λιμ επιτροπής βρέθηκα σε έκπληξη.
Κάτοικος μαινόμενη να απειλεί σχετικά με την ακαταλληλότητα του ανοιχτού αποχετευτικού ομβρίων, την στερεότητα των σιδηροϊστών φωτισμού, τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης στον χώρο ευθύνης μας. Σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και τα εύλογα παράπονα των καταστημάτων της ανατολικής πλευράς της παραλίας μετα το λιμάνι.
Ξηλωμένες πλάκες, ετοιμόρροπα τοιχία στον πλάτανο και 3 κολώνες φωτισμού  σπασμένες στο τερματισμό του 1ου δακτυλίου τους!!! Πιάσαμε δουλειά. Μετρήσαμε, σκεφτήκαμε, βοηθηθήκαμε από γνώμες και υποδείξεις φίλων μηχανικών της περιοχής, ώστε αρκετά σύντομα η κατάσταση διορθώθηκε στο μέτρο του εφικτού, από πλευράς οικονομίας και διαδικασιών.
Στην Αρμυρόβρυση η κατάσταση ήταν και θα είναι σοβαρή. Η παραλία της Κίρρας και το λιμάνι της είναι αυθαίρετα. Άρα  οι παρεμβάσεις  δύσκολες. Η γενναία χρηματοδότηση που χρειάζονται μπορεί να δοθεί μετά την νομιμοποίηση τους. Παραπέρα η παραλία στον Άη Γιάννη είναι το τελευταίο τμήμα που ανήκει στο Λιμ Ταμείο. Τα Βραχάκια ως γνωστόν είναι στην αρμοδιότητα της Αντιπεριφέρειας. Και η πλαζ Ξενία στην Δημόσια περιουσία.
Τελικά τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο; Έχουμε στην Κίρρα, την πλαζ Ξενία, την γραφική αλλά βάναυσα  κακοποιημένη παραλία της Αρμυρόβρυσης και την πλαζ στον Άη Γιάννη.
Και η αντιπεριφέρεια- Νομαρχία παλαιόθεν, αντί να κοιτάξει την διαμόρφωση αυτών των πλάζ μέσα στην πόλη διαθέτει γύρευε πόσα εκατ. Δρχ-ευρώ για να κάμουν πλαζ στα Βραχάκια χωρίς να κάμουν κι εκεί τίποτε σπουδαίο Δεν το καταλαβαίνω. Έχεις μες στον αστικό ιστό παραλία-ες άνετη και αντί να την(τις) αναδείξεις πετάς την μπάλα στην εξέδρα; Το χειρότερο όλων: Αφήνεις χωρίς νομιμοποίηση το λιμάνι κτλ στην Κίρρα και την ζώνη?
Επισκεπτόμαστε τον Δήμαρχο κ Παναγιωτόπουλο. Του θέτω το ερώτημα να αναλάβει την νομιμοποίηση.
Χρήστο θέλει αρκετό χρήμα και χρόνο κάτι τέτοιο απαντά σκεπτικός. Το Καταλαβαίνω. Καθόλου εύκολο.


Ενημερώνουμε το υπουργείο ζητώντας διαβεβαίωση ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ του λιμένος και ζώνης αυτού. ΝΑΙ παίρνουμε θετική απάντηση εφόσον υπάρξει εμπεριστατωμένη απαίτηση του Δήμου και συμφωνία με το Λιμ. ταμείο. Μεταβιβάζω την πρόταση στην τότε πρόεδρο Κίρρας. Αγνοώ την απάντηση…
Μην έχοντας απάντηση, αλλά με ισχυρή θέληση να κάμουμε το καλλίτερο για την όμορφη Κίρρα επισκέπτομαι τον υπεύθυνο της Αναπτυξιακής κ Γάτο και συζητάμε την χρηματοδότηση της ανάπλασης  τμήματος της παραλίας μέσα από το πρόγραμμα Leader. Χρειάζεται μελέτη κτλ. Απευθυνόμαστε στο Δήμο και στο τοπικό συμβούλιο αν συμφωνούν να αναλάβουν την προώθηση της πρότασης στην αναπτυξιακή και την σύνταξη της μελέτης μέσα από την τεχνική τους υπηρεσία. Συμφωνούν. Η μελέτη έγινε από ιδιώτη (επιλογής και αποζημίωσης από Δήμο)  Πληρώθηκε αλλά ΠΟΤΕ δεν προωθήθηκε από τον Δήμο και την Κοινότητα στην Αναπτυξιακή. Ούτε καν κατατέθηκε σαν πρόταση. Όλα αυτά χωρίς σχόλια.
Το καταλάβαμε έγκαιρα. Με την μελέτη ανά χείρας προσπαθήσαμε να την μαζέψουμε ώστε να γίνει με την διαδικασία της ανάθεσης από τον προϋπολογισμό του λιμενικού Ταμείου, στο όριο της νομιμότητας. (20.000 το όριο, η μελέτη στην ολοκλήρωση της θα έφτανε στα 40 με 45 χιλ ευρώ). Ο Εθελοντισμός που υπήρξε δυστυχώς δεν μπορούσε να αναπληρώσει συνολικά τον σχεδιασμό. Μια ευκαιρία χάθηκε…

 Οι ιστοί στην δυτική πλευρά στο λιμάνι αντικαταστάθηκαν με ελάχιστα χρήματα. Η αποχέτευση όμβριων λειτούργησε και έμενε ο ηλεκτροφωτισμός του λιμανιού. Έγινε ο σχεδιασμός αποκλειστικά με εθελοντική εργασία λόγω της μακράς εμπειρίας μου σε έργα αλλά προϋπόθεση ήταν να ξεκινήσει το έργο ανάπλασης από Μαιάμι έως Απόλαυση, με τα 124.000 που ο ερχομός των δύο Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Ναυτιλίας  στην Ιτέα τον Νοέμβριο του 2018 μας απέδωσε. Μετά τις εκλογές του 2019 ο σχεδιασμός αυτός όπως και πολλά ακόμη, εγκαταλείφθηκε. Τώρα μαθαίνω ότι θα ξαναξεκινήσει. Μακάρι .
Η Κίρρα αξίζει πολλά. Οι Κιρριώτες να τα διεκδικήσουν. Φυσικά η όποια βοήθεια μου όπως και αρκετών πιστεύω δεδομένη.
ΣΚΗΝΗ 5η ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ


Θα μείνουμε αρκετά σε αυτό το θέμα. Είναι το ανοιχτό μάθημα για όλους μας το βιβλίο της κακοδαιμονίας της παραλίας που δεν λέει να τελειώσει… Οι γνώμες και οι κριτικές απόψεις φίλων και αντίθετων αναγκαίες αρκεί να είναι γειωμένες. Στην αλήθεια…
Συνεχίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Εμβόλια κορονοϊού Sputnik V και Pfizer   ο καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ κ Δ. Κούβελας   Το κείμενο που ακολουθεί, αλιεύθηκε από την διε...