Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
χ. βανδωρος

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς ντροπή, μέσα στην πανδημία προχωρεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που αποδομεί περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα.
 Όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, πάνω από 100, έχουν ζητήσει απόσυρση του Ν/Σ και μη νομοθέτηση εν μέσω  πανδημίας, και μέτρων περιορισμού συμμετοχής βουλευτών.
 Παράλληλα, έχουν  τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κτλ.
Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη είναι στην πραγματικότητα σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» των φίλων της ΝΔ. Με ρυθμίσεις  φωτογραφικές, αντάξιες μιας ακροδεξιάς, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης όπως αυτή της ΝΔ .
Μερικά σημεία του όλου σχεδίου νομοθετήματος είναι χαρακτηριστικά.
Η νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης μετατρέπεται σε μία αδιαφανή και διάτρητη διαδικασία με κατά περίπτωση αξιολόγηση των γνωμοδοτήσεων με περιθώρια χειραγώγησης της διαδικασίας και με εύκολο αποκλεισμό των δυσάρεστων γνωμοδοτήσεων.
 Ας σταθούμε όμως στη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών.
Μέσα από το νομοσχέδιο τελειώνουν με τους Φορείς διαχείρισης των Προστατευόμενων περιοχών. (ΦΔΠΠ).
Έτσι, πάει, τελειώνει ο φορέας Κορινθιακού, τον οποίο παρεμπιπτόντως  είχαμε προσπαθήσει και ήμασταν σε καλό δρόμο ώστε να οριστεί έδρα του η ΙΤΕΑ, αλλά και ο Φορέας Παρνασσού (που προστάτευε τη Ρεκά, το Λαζόρεμα κλπ) και Οίτης.
 Ο κάθε φορέας διαχείρισης, ένα ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη μοντέλο  αποκεντρωμένο, συμμετοχικό, αντικαθίσταται με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, και της κοινωνίας των πολιτών.
 Πραγματικός στόχος;
Ο έλεγχος από την κυβέρνηση και τους φίλους της των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών.
Οι προστατευόμενες περιοχές μπαίνουν σε κίνδυνο. Καταργείται η αυτοτέλεια των ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και τις ενδεχόμενες δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών ανατίθεται σε έναν ενιαίο κεντρικό φορέα υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.
Σε εργασιακή ανασφάλεια μπαίνουν και οι 349 εργαζόμενοι των ΦΔΠΠ.
Όσο για  διαφάνεια, λογοδοσία κτλ μηδέν στο πηλίκο. 

ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φτάνουν τα 50 τόσα χρόνια ταλαιπωρίας χωρίς δασικούς χάρτες. Τώρα βρίσκει την ευκαιρία (Κεφάλαιο Ε) να τορπιλίσει ότι έχει γίνει και να κωλυσιεργήσει για όσο χρόνο μπορούν.
Παλιά μου τέχνη κόσκινο…
 Όσο για τις Οικιστικές Πυκνώσεις που το ΣΤΕ απέρριψε, ας εξηγήσουν γιατί τις επαναφέρουν με άλλη ονομασία και με τρόπο ώστε να λέμε να λέμε αρκεί να διαιωνίζεται το πρόβλημα.
Συμπέρασμα.
Το εν λόγω νομοσχέδιο επηρεάζει άμεσα και την Φωκίδα και την ευρύτερη περιοχή καθώς:
  Ανοίγει τη δυνατότητα βαρέων επενδύσεων, πχ μεταλλευτικές δραστηριότητες σε Natura. (Μάλιστα, απαλλάσσονται της αδειοδότησης και μεταπίπτουν σε απλή γνωστοποίηση μέρος από τις μεταλλουργικές μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες)!!!
Υποβάθμιση των περιφερειακών και τοπικών χωροταξικών.  Ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να εγκρίνει, ακυρώνει να αλλάξει χωροταξικό σχεδιασμό. Καταργεί τους αποκεντρωμένους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π).
Δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος η έκταση για την οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια η οποία δεν έχει υλοποιηθεί. Δηλαδή, ανεξάρτητα από την μορφή που έχει σήμερα η έκταση δεν χαρακτηρίζεται ως δασική αν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια που δεν υλοποιήθηκε! Σε ένα νομό, όπως με Παρνασσό, με πλούσιες δασικές εκτάσεις, γίνεται αντιληπτό ότι εκτός από δέντρα, θα φυτρώσει και άλλο τσιμέντο!
Η Φωκίδα βρίσκεται για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο της ΝΔ.
Τεράστια βιομηχανικά και αιολικά πάρκα, μεταλλευτικές δραστηριότητες,  Λιβάδι Παρνασσού με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
  Θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν και τα υπόλοιπα των υπολοίπων;
 Φυσικά ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής θριαμβολογεί .
Η καταστροφή για αυτόν(ους) είναι δημιουργική πράξη. 
Το είπε και η Θάτσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...