Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ


ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Σχεδόν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα το Τερράνο με επιβάτες τον παλιό συνάδελφο στον ΟΤΕ Χ. Πουρνάρα και τον κλειδοκράτορα του ορειβατικού καταφυγίου Κ. Παπαγεωργίου παίρνουμε το δρόμο για το Πιτιμάλικο.
Εκεί, θα ξαναθυμιθούμε τις διαδικασίες συντήρησης των μηχανημάτων που δίνουν φως και ενέργεια στα μηχανήματα τηλεποικινωνίας αλλά και στο χώρο του κτιρίου.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια , από το 1996-7 όταν η πρωτοποριακή στον τομέα των ενεργειακών ανανεώσιμων συστημάτων εταιρεία του Μανώλη Σούρσου εγκατέστησε -μέσω ΟΤΕ- το πρώτο φωτοβολταικό στην Ελλάδα σε υψόμετρο 2.000 μέτρων!
Δύσκολο εγχείρημα αν σκεφτούμε τις θυελώδεις ριπές αέρα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και φυσικά το άφθονο χιόνι στην μεγάλη χειμερινή περίοδο. 
Το πείραμα πέτυχε και συμπληρώθηκε με 2 παλιές μηχανές Η/Ζ από αποξιλώσεις κέντρων ΟΤΕ. 
Από τότε ο ασύρματος εργάζεται αθόρυβα, ενώ η περισια ενέργεια ανάβει φώτα ζεσταίνει χώρους "σηκώνει" εργαλεία και ικανοποιεί ανάγκες του σύγχρονου ορειβάτη, όπως φόρτιση τηλεφώνων κτλ. 
Ανεβήκαμε λοιπόν στο βουνό που ήταν λουσμένο από ζεστό ήλιο σε τέτοιο βαθμό που τα γυμνά βράχια καθρέφτιζαν και αντανακλούσαν φώς. 
Αρκετά κοπάδια και άφθονα σκυλιά στο διάβα μας. 
Τα δάση ελάτης (κεφαληνιακής - μη ξεχνιώμαστε) υγιέστατα. Αγριοτριανταφυλιές , μηλιές χαμηλά, νερά που κατέβαιναν, και φυσικά πανέρμορφα λιβάδια. 
Το Ε4 το πανευρωπαικό μονοπάτι εγκαταλλειμένο, δυστυχώς περιμένει την συντήρηση από το Δήμο την περιφέρεια τον Ορειβατικό. 
Είναι κρίμα καθόσον η ορεινή πεζοπορία όλο και περισσότερους φίλους αποχτά, ειδικά στον Ευρωπαικό χώρο. (πολλά στοιχεία και περιγραφές για το τμήμα του Ε4 μεταξύ Καρπενησίου και Δελφών σε Βιβλίο του συνάδελφου Στ. Σταμέλλου που θα παρουσιαστεί και στην Άμφισσα, ελπίζουμε σύντομα).
Το φωτογραφικό υλικό είναι πάντα φτωχό στο να αποδώσει την χθεσινή μαγεία. Μια πραγματικότητα που είναι δίπλα μας γεμάτη ιστορία κίνηση ομορφιά καθώς περικλείει την περπατησιά της Ρούμελης ανά τους αιώνες.

Το απόγευμα μετά τα σχετικά στο καταφύγιο, απαραίτητος ο καφές σε μια πλατεία χωριού. 
Στον πλάτανο της Στρώμης, στα 800 μέτρα στο καφε ταβέρνα του κώστα , γράφτηκε ο επίλογος Βαρδούσια Καταφύγιο 2019. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...