Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ




ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ μια ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ από ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρέπει να ξεκινήσεις με δυο (περιουσίες)

Κάπως έτσι ξεκίνησε η παρουσίαση (Σάββατο 31 Μαρτίου) του Σταύρου Τσούκα πρώην αρχιτέκτονα στην Φλωρεντία και τώρα οινοποιού και ελαιοπαραγωγού στην περιοχή Cinigiano στην Τοσκάνη της Ιταλίας.
Όλοι μας , όρθιοι η καθισμένοι γύρω από το ευμεγέθη τραπέζι γελάσαμε ενώ συγχρόνως ένας της παρέας θύμιζε τα λόγια του Έλληνα οινοπαραγωγού Γ.Σκούρα. «για να  χάσεις τα χρήματα σου πολύ γρήγορα τράβα στο καζίνο για να τα χάσεις σταδιακά μπλέξε με γυναίκες για να τα χάσεις σίγουρα γίνε οινοπαραγωγός!

Χαλαρή ατμόσφαιρα χαρούμενη όπως μόνο ο Διόνυσος ξέρει να δημιουργεί από αρχαιοτάτων χρόνων .
Στο φιλόξενο χώρο της εταιρείας  Botilia στις Τζιτζιφιές το spring Winefest and sale προχωρούσε θαυμάσια.
Συνωστισμός στον πάγκο με τις μποτίλιες. Όλων των ειδών, των χρωμάτων, των περιοχών της πατρίδος μας κρασιά, δοκιμάζονταν βαθμολογούνταν, αγοράζονταν. Παραδίπλα εξελισσόταν η ειδική τελετουργία των master classes.
Απολαύσαμε και χαρήκαμε τις επιτυχημένες προσπάθειες του Έλληνα στην Τοσκάνη αφού δοκιμάσαμε τις δημιουργίες του με τα ευφάνταστα ονόματα Cuccuvaia, kokkoras, Pavone. Όλα κρασιά βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας, «μεγαλωμένα» σε βαρέλια γαλλικής δρυός, κατασκευής της οικογένειας Mittelberger στο Νότιο Τυρόλο.  

Μα και τα ελληνικά χώματα βγάζουν πλέον σπουδαία κρασιά. 
Με μεράκι, χειρωνακτική εργασία, κόπο και χρήματα Έλληνες παραγωγοί, νέοι μορφωμένοι,  ποτίζουν τη γη με πολύ ιδρώτα αυτά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσουν την φήμη του Ελληνικού αμπελώνα στις παγκόσμιες αγορές. 

Δεν ξέρω αν θα αποχτήσουν η θα χάσουν μια περιουσία.
 Καταλαβαίνω όμως  ότι αξίζουν και αποτελούν Ίδη μια σπουδαία περιουσία για την χώρα μας την ανάπτυξη της, τον τουρισμό της.
 
Υστερόγραφο. Φυσικά από το δοκιμαστήριο δεν μπορούσε να λείπουν πρεσβευτές του Ληξουρίου. Η Μοσχατέλα και η Μαυροδάφνη ήταν εκεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...