Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥΠαρουσίαση του βιβλίου για την Σοφία Βέμπο κ τον Μίμη Τραϊφόρο.

Την Δευτέρα 16-3-2015, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην Άμφισσα με συνδιοργανωτές την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Μίμης Τραϊφόρος -Σοφία Βέμπο της Ελλάδος παιδιά ».
Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο ανιψιός και συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Τραϊφόρος,  άνοιξε η κ Ευαγγελία Αποστόλου από την Βιβλιοθήκη Άμφισσας.
Ακολούθησε η κ Μ. Δήμου, η οποία στη σύντομη και μεστή παρέμβαση της τόνισε μεταξύ άλλων «…ο θείος Μίμης και η θεία Σοφία είναι άνθρωποι όλων μας. Άνθρωποι όλης της Ελλάδας. Δύο άνθρωποι που σημάδεψαν με το ταλέντο τους και την προσφορά τους το μουσικό θέατρο του περασμένου αιώνα… έγραψαν ιστορία κρατώντας για τον εαυτό τους την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου..» και κατέληξε «…ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Βασίλη που μας αποκαλύπτει με το βιβλίο του τα «οικογενειακά μυστικά..»
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον καθηγητή κ Δημήτρη Παλούκη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «…Τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια γνωρίσαμε την Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο σαν πρόσωπο. Τα τραγούδια τους τα ακούγαμε από τότε που γεννηθήκαμε. Ήταν γενιά των πατέρων και μητέρων μας, οι πραγματοποιήσαντες την τελευταία Ελληνική εποποιία. Το έπος του 40. Την νίκη των αδύναμων κατά των φασιστών και των ναζιστών…μάθαμε ποια ήταν η φωνή στο «βάνει ο ντούτσε την στολή του» και ποιος είχε γράψει τους στίχους στο «κάνε κουράγιο Ελλάδα»…Ακολούθως αναφέρθηκε στον συγγραφέα Βασίλη Τραϊφόρο υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα τον έχουμε πάλι κοντά μας καθόσον με την ιδιότητα του ηθοποιού και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας θα παρουσιάσει με θίασο την παράσταση «Ο θείος από την Γκιώνα» του δικού μας Γιάννη Σκαρίμπα.
 Ας ερχόσουν για λίγο…
Μοναχά για ένα βράδυ…
Έγραψε ο Μίμης γεμάτος έρωτα για την Σοφία καλώντας την από την Αμερική όπου θριάμβευε καλλιτεχνικά. Με αυτό τον στίχο η Σοφία παράτησε τα πάντα και γύρισε στην Αθήνα στον Μίμη… που συνέχιζε να γράφει…
 Κοντά σου αλύπητα τα βάσανα με δέρνουν
Κι ο πόθος έρχεται και φεύγει βιαστικός
Κι ενώ τα χέρια σου το θάνατο μου φέρνουν,
Από τα χέρια σου κι ο θάνατος ειν γλυκός…

Μα για εμάς όλους όσους είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε στην εκδήλωση ξαναγύρισαν και οι δύο μέσα από την γλαφυρή ομιλία του συγγραφέα ανιψιού τους. Μέσα από την μουσική και το τραγούδι των παιδιών του μουσικού σχολείου Άμφισσας.
Αποσπάσματα της ομιλίας μπορείτε να ακούσετε στην παρακάτω διεύθυνση http://youtu.be/V2zG0vkVcT8. 
Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα. Μέσα από τις γραμμές του ξεπηδούν οι στίχοι του Μίμη ντυμένοι με την κοντράλτο φωνή της μοναδικής Σοφίας…
Ας τελειώσουμε αυτή την σύντομη παρουσίαση με το μοναδικό

ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ κι όσο μπορείς κρατήσου
Και στα παλιά παπούτσια σου γράψε όσα λέν οι εχθροί σου..

       Χρήστος Βανδώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Εμβόλια κορονοϊού Sputnik V και Pfizer   ο καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ κ Δ. Κούβελας   Το κείμενο που ακολουθεί, αλιεύθηκε από την διε...