Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ



Μετά από την επιτυχία του sympton progect 2014 στην Άμφισσα, αποδεικνύεται ότι αυτό που μας προσφέρεται από τα ΜΜΕ σαν «αυτό θέλει ο κόσμος» ανατρέπεται.
Πάρα πολλοί επεσκέφθησαν τις εκθέσεις στο παλαιό νοσοκομείο και στο σπίτι του Α. Δελμούζου στην Άμφισσα, όπου οι εκθέσεις φωτογραφίας του Χ. Χρυσόστομου και ζωγραφικής του Κ. Τσικνή είχαν μεγάλη επιτυχία.
Ομοίως οι μικροί μαθητές του Γ. Δημοτικού σχολείου Άμφισσας εξέφρασαν ενδιαφέρουσες απόψεις για την τέχνη.
Επίσης να αναφέρω γνωστούς τεχνοκριτικούς όπως ο Ν. Ζαχαρόπουλος , η Λ. Καλλιγά, που ενθουσιάστηκαν με το επίπεδο της δημιουργίας στην Άμφισσα.
Νομίζω ότι είναι μια απάντηση στο «αυτό θέλει ο κόσμος» όσων μας γεμίζουν με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σκουπίδια.
Σε όλους αυτούς που με «όπλο» τη μαζική διανομή κουλτούρας διαμορφώνουν το γούστο του κοινού μέσα από μηχανισμούς πολιτιστικού management. Η οικονομική πλευρά της παγκοσμιοποίησης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς να έχει προηγηθεί η μετατροπή της τέχνης σε προϊόν κατανάλωσης εφόσον, όπως αναφέρει ο Τ. Adorno «…η βιομηχανική κουλτούρα ολοποιεί θεσμικά τους καταναλωτές της από τα πάνω. Εκβιάζει σε σύμμειξη των καλών τεχνών με τη λαϊκή, καταστρέφοντας και τις δύο…». Η πραγματική δημιουργία τέχνης, είναι αυτή που συμβάλλει στον μετασχηματισμό του κόσμου προδιαγράφοντας τις νέες κοινωνικές σχέσεις που θα τον συγκροτήσουν. Αυτή η τέχνη που στη θέση του ατόμου ανοίγει το δρόμο για τον κοινοτισμό.  Πιστεύουμε πως στην Άμφισσα έγιναν βήματα σταθερά σε αυτή την πορεία. Είναι τα βήματα που οδηγούν στο συμπέρασμα.    
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΤΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟ Κ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...