ΕΠΑΡΧΙΕΣ της ΦΩΚΙΔΑΣ στην Επανάσταση του 1821
(παρουσίαση βιβλίου για την περιοχή Φωκίδας)
Αν και πέρασαν 200+ χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, τα διακυβεύματα που αυτή έθεσε εξακολουθούν να αναμετρώνται στη σύγχρονη εποχή. Το σπουδαίο αυτό συμβάν, με οικουμενικές διαστάσεις, που γίνεται μετά την ήττα της Γαλλικής επανάστασης, παρακινεί μελετητές, ιστορικούς, να ερμηνεύσουν να γράψουν να διασώσουν και να φωτίσουν τις πτυχές του.
Στην προσπάθεια αυτή, μεγάλη η προσφορά του «δικού μας» Ανδρέα Κυτέα στην διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στα χρόνια της επανάστασης της ιδιαίτερης πατρίδας του. Με τίτλο εστιασμένο στη περιοχή της Δωρίδας και στις επαρχίες Λιδορικίου κ Μαλανδρίνου ΑΛΛΑ στην πραγματικότητα με αναφορές σε όλη την έκταση του νομού, το βιβλίο του ανταπεξέρχεται στις 350 σελίδες του, στα ερωτήματα και τα ερωτηματικά δίνοντας απαντήσεις και αναδείχνοντας κρίσιμες υποσημειώσεις, τέτοιες που χρωματίζουν μια ιστορική περίοδο με το ιδιαίτερο κοινωνικό στοιχείο της.
Οι επαρχίες Λιδορικίου και Μαλανδρίνου ήταν από τις πρώτες της Στερεάς που ξεσηκώθηκαν στα τέλη Μαρτίου του 1821 μαζί με το Μοριά. Πρώτες έδιωξαν ή εξόντωσαν τους κυρίαρχους Οθωμανούς και έως τον Απρίλιο του ’25 έμειναν απάτητες κι ελεύθερες. Τον Αύγουστο δε του 1828, είναι οι πρώτες οριστικά ελεύθερες επαρχίες της Ρούμελης.
· Πώς έγιναν όμως όλα αυτά; Ποιοι τα πραγματοποίησαν;
· Τι καλλιεργούσαν οι άνθρωποί τους και ποιος όριζε τη γη και τη φορολογία;
· Τι καταμαρτυρούν οι πηγές για τους τοπικούς ηγέτες της Επανάστασης; τι διηγούνται για τον απλό αγωνιστή;
· Πώς βίωναν τον πόλεμο οι άμαχοι, οι γυναίκες και τα παιδιά και πού έβρισκαν καταφύγιο στη διάρκεια των επιδρομών;
· Ποια ήταν η τοπική εκδοχή των εμφυλίων; Υπήρξαν πολιτικές αντιθέσεις; Γιατί υποτάχθηκαν οι επαρχίες τον Ιούνιο του ΄26;
Αυτά τα δύσκολα ερωτήματα διαπραγματεύεται το βιβλίο. Την εμπλοκή της κοινωνίας της περιοχής του (μας) στην επανάσταση.
Οι απαντήσεις του Ανδρέα είναι αποτέλεσμα πολύχρονου κόπου, ψαξίματος σε πηγές αλλά κυρίως και αγάπης για την Φωκίδα - την Δωρίδα. Προσφέρει στον κάθε αναγνώστη την ανεκτίμητη ευκαιρία να αισθανθεί υπερήφανος για τον τόπο του . Συγχρόνως να κοιτάξει βαθειά μέσα κ γύρω , να αναρωτηθούμε για γράμματα και λέξεις όπως αγώνας ελευθερία επανάσταση, φίλος εχθρός.
Σε λίγες ώρες θα γιορτάσουμε ξανά την 25η Μαρτίου. Ευκαιρία να ξαναφέρουμε στη μνήμη όχι μόνο τους 20 - 30 καπεταναίους, αλλά το πλήθος των ανώνυμων αυτών που στηρίξανε το 21 το κάθε 21. Αυτούς που πέρα από ένα δάφνινο στεφάνι στον βωμό του άγνωστου στρατιώτη, οφείλουμε πολύ περισσότερα…
Ο Ανδρέας γεννήθηκε κ μεγάλωσε στην Ποτιδάνεια και εργάστηκε ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών Τ.Ε. Εξέδιδε την περίοδο 1999-2007 την τοπική εφημερίδα Λόγος και παρακολούθησε για δυο περιόδους το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το βιβλίο με πρόλογο του ιστορικού Τάσου Κωστόπουλου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φαρφουλάς και μπορούμε να το βρούμε στα βιβλιοπωλεία του Λιδορικίου, της Ερατεινής του Ευπαλίου, της ΙΤΕΑΣ ( "Διάμετρος" ) στην "Αναζήτηση" στην Άμφισσα και στο "adagio II" στην Ναύπακτο.
Πρόκειται για ένα βιβλίο απαραίτητο σε κάθε κάτοικο κ καταγώμενο, του Νομού Φωκίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου