Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΑΜΦΙΣΣΑ κ ένα σχόλιο

 


ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΑΜΦΙΣΣΑ  κ ένα σχόλιο

Αφορμή για το παρακάτω άρθρο αποτέλεσαν τρία διαφορετικά εκ πρώτης όψεως πράγματα. Κατά πρώτο, η συζήτηση του Γεωπονικού, σε συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Άμφισσας. Κατά δεύτερο, σχετική ενημέρωση από τον βουλευτή Φωκίδας, σύμφωνα με την οποία συναντήθηκε με την υφυπουργό παιδείας διεκδικώντας και σχολή κομμωτικής στο ΕΠΑΛ Άμφισσας, την ίδια ώρα που χάνεται η μεγαλύτερη κατάκτηση στο νομό.

Η δημιουργία των τριτοβάθμιων σχολών. 

Ο τρίτος λόγος όμως είναι η πλήρης αποσιώπηση και μάλλον λήθη για την πρόβλεψη του νόμου 4589/2019 με την οποία Ιδρύεται Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών με έδρα την Άμφισσα, το οποίο ανήκει στο  Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Ειδικά για το  Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών προβλέπεται ότι παρόλο που ανήκει στο ΠΕΚ Θεσσαλίας θα μπορεί να συνεργάζεται με άλλο Α.Ε.Ι. με σκοπό την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

Δεδομένων των σκοπών και των μέσων του ΠΕΚ όπως περιγράφονται στον νόμο (προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, συνεργασία με παραγωγικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ) υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα ακαδημαϊκής αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των παγκόσμιων Δελφών στον ίδιο τον τόπο τους.

 Συγκεκριμένα έχουμε

Άρθρο 23 (του νόμου 4589/2019)

Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

1.     Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.)… 4. Το Π.Ε.Κ. αποτελείται από τα εξής Ινστιτούτα:

….

ιδ) Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Ι.Δ.Ε.), με έδρα την Άμφισσα. Το Π.Ε.Κ. μπορεί να συνάπτει πρωτόκολλο συνεργασίας με άλλο Α.Ε.Ι. με σκοπό την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα για την αρχαία, μέση και νεότερη ελληνική και διεθνή ιστορία, την αρχαιολογία, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, το θέατρο, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Δύο χρόνια λοιπόν άφαντο και το δεύτερο τμήμα του Γεωπονικού και το Ινστιτούτο.

Εκτός από τα παραπάνω, Θεώρησα υποχρέωση μου, να ενσωματώσω στο παρόν ένα σχόλιο το οποίο αλίευσα κάτω από προηγούμενο άρθρο μου (στον ιστότοπο της Καρτερίας) σχετικό με το Γεωπονικό στην Φωκίδα  

Προφανώς γράφτηκε από γνώστη του πανεπιστημιακού τοπίου στην περιοχή μας. Πιστεύω πως  η μελέτη του έχει αυτόνομη αξία.

ΣΧΟΛΙΟ

«…Λοιπόν: Οι φοιτητές που περνούν στην Άμφισσα γράφονται όλοι. Δεν είναι η πόλη το πρόβλημα, είναι οι υποδομές. Ακριβά νοίκια, έλλειψη εστίας, έλλειψη πρόσθετων δραστηριοτήτων, έλλειψη ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, σημαντική υστέρηση σε ακαδημαϊκές παροχές σε σχέση με αυτές που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί του στην έδρα του Πανεπιστημίου (ΤΕΙ παλιότερα), πλήρης αδιαφορία από τους τοπικούς παράγοντες. Όλα κινούνται στη λογική «αφού είχαν την ατυχία να έρθουν εδώ, να τους τα φάωμεν!». Και τα παιδιά δεν είναι ηλίθια, μια χαρά καταλαβαίνουν. Και μιας και δεν λαμβάνουν τίποτα άλλο παρά ένα «ξερό μάθημα» (όπως λένε και τα ίδια), επιλέγουν να απαξιώσουν και αυτά την Άμφισσα και να παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι τους ή να έρχονται μόνο για τις εξετάσεις.

Επομένως, σε σχέση με την πορεία της τριτοβάθμιας στην Άμφισσα, την ευθύνη να την αναζητήσετε στους τοπικούς άρχοντες που χρησιμοποίησαν το θέμα για να στήσουν πολιτικές καριέρας και για να μπαλώσουν την ένδεια των πολιτικών τους. Αλλά δεν ακούω και τίποτα σοβαρό για το θέμα αυτό.

Θυμηθείτε ότι η Άμφισσα είναι η μόνη πόλη (;) που είχε την εύνοια της κομματοκρατίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και άλλαξε 3 φορές γνωστικό αντικείμενο ως ΤΕΙ χωρίς να προσλάβει παράλληλα νέο διδακτικό προσωπικό (με 4-5 καθηγητές «την έβγαζε», είτε το γνωστικό αντικείμενο ήταν τα τουριστικά, είτε το μάρκετινγκ είτε ο πολιτισμός!). Και για αυτό την ευθύνη την έχει η κάθε φορά κυβέρνηση. Μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν 3 επιπλέον εκπαιδευτικοί και προκηρύχτηκαν 2 θέσεις οι οποίες και καλύφθηκαν. Κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την τριτοβάθμια στην πόλη.

Σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό, ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αναφέρεστε σε αυτό σας εκθέτει. Γιατί στο τμήμα υπηρετούν και διδάσκουν εξαιρετικοί επιστήμονες στον τομέα τους, με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και ερευνητικό έργο, ενώ η Άμφισσα έχει την τιμή (αλλά δεν την αντιλαμβάνεται καν) να υπηρετεί στην πόλη εκπαιδευτικός που στον ευρωπαϊκό αξιολογικό πίνακα κατέχει υψηλότατη θέση. Επιπλέον, και αυτό επίσης δεν το ξέρει η πόλη της Άμφισσας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (μαζί με άλλα 5 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, EU-CONEXUS, σε θεματική ενότητα του οποίοι συμμετέχουν δύο (2) εκπαιδευτικοί από την Άμφισσα. Άτομα απέναντι στα οποία, εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης απευθύνθηκε με τρόπο υποτιμητικό, ειρωνικό και απαξιωτικό, όπως και για τη δουλειά τους.

Αναφορικά με το ζήτημα «τι μέλλον περιμένει την Άμφισσα», αυτό κυρίως αφορά τους κατοίκους. Δεν ξέρω αν φταίει ο … «τόπος», η «ιστορία», η «γεωγραφία», η «ξεροκεφαλιά», τα «συμφέροντα», τα «μικροσυμφέροντα», τα «κομματικά» ή η … «εταιρία». Ξέρω ότι κάθε άλλος τόπος (και εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας) που θα είχε τόσα θαυμάσια βουνά, ενδιαφέρουσα ακτογραμμή, παραδοσιακά μέρη, λιμάνι και μαρίνες, χιονοδρομικό κέντρο στα λίγα χιλιόμετρα, ξακουστά μέρη όπως οι Δελφοί και το Γαλαξίδι, παραδοσιακό ελαιώνα, ένα ποτάμι και μια λίμνη όπως ο Μόρνος και η λίμνη του, εξαιρετική παράδοση και γαστρονομία …κλπ., και κλαιγόταν για την κατάντια και την παρακμή του, μάλλον θα ήταν για … «ψυχίατρο». Μοιραία θα υποστεί και τα χειρότερα. Και ναι, θα το χάσει και το πανεπιστημιακό τμήμα, και τους φοιτητές (όσων χαμηλών επιδόσεων και αν είναι) και τους εκπαιδευτικούς (όποιοι κι αν είναι αυτοί).

 

27 Ιανουαρίου 2021 - 10:16 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...