Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ο Πολάκης να πάψει να προσφέρει τον εαυτό του προς πάσα χρήση


 από κείμενο του Κ. Βαξεβάνη

 Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Κώστα Βαξεβάνη και το αναδημοσιεύω γιατί πιστεύω πως αποδίδει με πιστότητα τα συμβαίνοντα γύρω από  με την τηλεφωνική  παρέμβαση Πολάκη στην τηλεόραση με την κ. Συρεγγέλα της ΝΔ. 

Στην πραγματικότητα μου έκανε εντύπωση η αντίδραση πολλών τόσο στο FB όσο και με γνωστούς μου. Προσωπικά δεν παρακολουθώ τηλεόραση.   Η πληροφόρηση μου έρχεται από συζητήσεις μεταξύ φίλων. 

 Διάβασα το άρθρο Βαξεβάνη σήμερα και συμφώνησα σε πολλά. 

Μια παρατήρηση από μένα. 

Η άκρατη ενασχόληση με τα δικαιώματα μάλλον καλύτερα η αντικατάσταση της ταξικής ανάλυσης στο ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη των δικαιωμάτων και των δικαιωματιστών στην υπέρτατη αρχή που οδηγεί στη δημοκρατία στο σοσιαλισμό και ότι άλλο νωμίζουν, πόσο άρραγε συμμετέχει σε όλο αυτό το κλίμα μέσα στο οποίο εγκλωβίζεται και αποπροσανατολίζεται η κάθε αλήθεια, και γίνεται προπαγάνδα σε βάρος της?  Ας απαντηθεί λοιπόν μετά και την ανάγνωση του κειμένου που ακολουθεί. 

"Ας κάνουμε μια παραδοχή. Έστω ότι αύριο, ο Παύλος Πολάκης, εξαφανίζεται από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Επιλέγει να ασχοληθεί με την Ιατρική και μόνο με την Ιατρική, αφήνοντας πίσω του το ΣΥΡΙΖΑ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την μεγάλη του αδυναμία τον Άδωνη Γεωργιάδη. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα όπου περισσεύει η πολιτική ευγένεια επειδή θα αντικατοπτρίζει την ποιότητα της πολιτικής ηθικής της;

Αν δεν υπάρχει κανένας μα κανένας που υποστηρίζει κάτι τέτοιο με σοβαρότητα, τότε πρέπει να αποτιμήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, αντί να καταναλώνουμε προπαγάνδα και υποκρισία με ιστορίες για αγρίους (Πολάκηδες).

Ο Πολάκης έχει τον δικό του τρόπο να πορεύεται στην πολιτική. Λέει πράγματα που καλό θα ήταν να μην λέει (αν δεν θέλει να τον χρησιμοποιούν και να τον ακυρώνουν πολιτικά) αλλά λέει και πράγματα τα οποία δεν λένε άλλοι.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει όσα λέει ο Πολάκης (και ας μην του αρέσει αυτό όπως δεν αρέσει άλλωστε σε κανέναν πολιτικό) , αλλά στην κρίση πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός πως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που προτιμούν την ουσία από την υποκρισία.

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει να έχασε για μια ακόμη φορά το δίκιο του, γιατί ενώ αποκάλυψε και ζήτησε εξηγήσεις για κάτι πάρα πολύ σοβαρό, τον αποκλεισμό από το σύστημα συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών, δεν φέρθηκε όπως έπρεπε στην γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Οι βολές κατά ριπάς, έκαναν την εμφάνισή τους από κάθε πλευρά. Από Δεξιά, Αριστερά, πάνω, κάτω αλλά κυρίως υπογείως. Ο Πολάκης φέρεται να είπε ένα «άντε δουλέψτε» στην κυρία Συρεγγέλα, το οποίο μεταφράστηκε με πολλούς τρόπους αλλά όπως πάντα, με την ίδια διάθεση που κάποτε κοσμούσε το γνωστό «ο Πολάκης καπνίζει».

Σε μια πρόσφατη αναδρομή σε όσα έχουν ειπωθεί από πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, εντοπίζει κανείς βρισιές προς τους γιατρούς από τον Άδωνη Γεωργιάδη («είστε ανθρωπάκια ασήμαντα , κάφροι, άντε να κάνετε καμιά δουλειά»), ομοφοβικές επιθέσεις από τον βουλευτή της ΝΔ Δ. Κυριαζίδη προς τον Κασσελάκη («δεν ξέρω αν πρέπει να τον πω ο ή η»), ψέματα από τον πρωθυπουργό της χώρας για την ακρίβεια και άλλα πολλά.

Γιατί ο Παύλος Πολάκης έχει τέτοιο σουξέ στην ομαδική καταδίκη; Γιατί η κοινή γνώμη είναι έτοιμη σαν από καιρό να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε βαφτίζεται ως «πρόκληση Πολάκη;» Γιατί θεωρείται πιο σοβαρό το «βουλώστε το» που εξαπολύει ο Πολάκης από το ίδιο το γεγονός ότι μένουν χωρίς φάρμακα άνθρωποι που τα έχουν προπληρώσει με τους φόρους τους εδώ και χρόνια;

Η μία εξήγηση είναι ότι ο Πολάκης μορφοποιήθηκε ως τέρας από τους αντιπάλους του (συμπεριλαμβάνονται οι εσωκομματικοί) και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του η δολοφονία χαρακτήρα γιατί ήταν επικίνδυνος για τους ίδιους. Όσα λέει, όσα καταδεικνύει, όσα αποκαλύπτει πρέπει να φαίνονται λιγότερο απειλητικά από αυτόν, άρα πρέπει να φιλοτεχνηθεί ως δράκος.

Η άλλη εξήγηση αφορά τον ίδιο. Ο Παύλος Πολάκης, συνεπαρμένος ίσως από τον σκοπό στον οποίο θεωρεί ότι έχει ταχθεί και τις ιδιότητες που αποδίδει στον εαυτό του, αφέθηκε να εργαλειοποιηθεί από το σύστημα που τόσο μισεί. Προσφέρει τον εαυτό του προς πάσα μειωτική χρήση, από ανθρώπους που δεν έχουν ανάστημα και αποκτούν εύκολα πατώντας πάνω του. Ο Πολάκης το έχει δει να συμβαίνει εκατοντάδες φορές, να αποδίδει υπέρ όσων αντιμάχεται, αλλά το παραβλέπει. Όχι, δεν φταίει αυτός γιατί περισσεύει η υποκρισία και όσοι καταπίνουν την κάμηλο διυλίζουν τις λέξεις του. Στην Ελλάδα της διαφθοράς, της απάτης, της μίζας, της απόγνωσης, το πρόβλημα δεν είναι οι εκφράσεις Πολάκη και το στυλ Πολάκη. Φταίει όμως γιατί αφήνει τον εαυτό του να γίνεται όπλο εναντίον του και εναντίον όσων πιστεύει. Δεν ξέρω αν είναι πετυχημένη η έκφραση ότι «χύνει την καρδάρα με το γάλα», αλλά τους επιτρέπει να τον αρμέγουν συνεχώς."

 

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Η Γιορτή Κιν/φου στην Καλλιθέα συνεχίζεται.

 


Στο cine ΘΕΡΙΝΟΝ, Ματζαγριωτάκη κ Εσπερίδων, όπου ο Δήμος Καλλιθέας λειτουργεί τον κινηματογράφο, την Δευτέρα και την Τρίτη 8 κ 9 Ιουλίου είχαμε νέα προβολή.

 Την ταινία "ΤΕΤΑΡΤΗ 04.45" του  Καλλιθεάτη σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου .

Ο Α. Αλεξίου παραβρέθηκε και βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ Κώστα Ασκούνη.
Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάινας, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ
Μπουσδούκος, Γιώργος Συμεωνίδης.
Η ταινία συμμετείχε μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, του Κάρλοβυ Βάρυ
και του Λονδίνου.
Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο Φεστιβάλ
Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
9 βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερης Ταινίας,
Σκηνοθεσίας, Α. Ανδρικού ρόλου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Σκηνογραφίας,
Ήχου και Ειδικών Εφέ.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Αθήνα, χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος σε 32 ώρες θα χάσει τα πάντα.
Από το τζαζ μπαρ, που με πολύ κόπο διατηρεί σε λειτουργία μέχρι την ίδια του την
οικογένεια. Ο Ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απειλεί ότι θα
του πάρει το μαγαζί. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου τον έχει
προδώσει και η γυναίκα του ετοιμάζεται να τον εγκαταλείψει. Αναγκάζεται να πάρει
δύσκολες αποφάσεις...

Οι κριτικοί κινηματογράφου,

χαρακτήρισαν την ταινία αστυνομικό, γκανγκστερικό θρίλερ, άλλοι
φιλμ-νουάρ. Όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι μια ελληνική ταινία υψηλών
προδιαγραφών και αξιώσεων στο είδος.
Ο Στέλιος Μάινας, εξαιρετικός σε ένα ρόλο που χαρακτηρίζεται από έντονες
ψυχικές διακυμάνσεις.
Η φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποτέ άλλοτε η Αθήνα δεν είχε κινηματογραφηθεί τόσο όμορφα το βράδυ με φώτα νέον και τη
βροχή να κυριαρχεί...
Όσον αφορά τον σκηνοθέτη.
Ο Αλέξης Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα.
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου.
Οι ταινίες του έχουν διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ της Ελλάδας και του
εξωτερικού.
Σκηνοθέτησε πέντε ταινίες μικρού μήκους και δύο ταινίες μεγάλου μήκους:
«Ιστορία 52» και «Τετάρτη 04.45».


Η ταινία του Αλέξη Αλεξίου, «Τετάρτη 04:45», είναι μια ταινία πανέμορφη: στιλιζαρισμένη, φορμαλιστική, ατμοσφαιρική, με μια ισορροπία και μια αυτοπεποίθηση στην εικόνα της που προέρχεται από μελέτη και προσοχή, μαζί και έμπνευση.

Αυτή την εποχή ο Αλέξης Αλεξίου βρίσκεται στην διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης ταινίας μεγάλου μήκους.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

ΓΙΟΡΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ

 Ο Ιούλιος ξεκίνησε και συνεχίζει κινηματογραφικά στην Καλλιθέα.


Την πρωτομηνιά και την δεύτερη ημέρα προβλήθηκε στο δημοτικό καλοκαιρινό CINE, στην γωνία Μαντζαγριωτάκη κ Εσπερίδων, η ταινία ΕΞΕΛΙΞΗ του Καλλιθεάτη σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου, ο οποίος τιμήθηκε από τον Δήμαρχο κ Ασκούνη. Μια ταινία του 2023 στην οποία ο συμμετέχων Βασίλης Κολοβός απέσπασε το βραβείο ΙΡΙΣ β' ανδρικού ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η προβολή έγινε παρουσία του Περικλή με αρκετές 100δες Καλλιθεάτες παρόντες -αντιδημαρχών-δημ. συμβούλων-αλλά και με συμμετοχή γνωστών, σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος και του θεάματος.



Ο Δάσκαλος του σκηνοθέτη ο Παντελής Βούλγαρης (που προλόγησε την ταινία) ηταν στη πρώτη σειρά δίπλα στους πρωταγωνιστές, τον Β. Κολοβό, την Ελένη  Γερασιμίδου, την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και τον Νίκο Λύρα που έγραψε την μουσική της ταινίας.

Παραδίπλα ο Καλλιθεάτης ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, η Αντιπρύτανις Μαριάννα Ψύλλα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος Δημήτρης Καλαντίδης.

Η Βαγγελιώ Μπεμπή, αναπληρώτρια Γραμματέας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, μίλησε για τον Π. Χούρσογλου και το έργο του τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην εκπαίδευση αφού ήταν καθηγητής στο τμήμα κιν/φου στο πανεπιστήμιο της Θεσ/κης.

Ο Κ. Ασκούνης παρέδωσε εμφανώς συγκινημένος τιμητική πλακέτα στον σκηνοθέτη, και η συνέχεια γράφτηκε επί της οθόνης... Οι θεατές θαυμάσαμε την ταινία σκηνές της οποίας είχαν γυριστεί σε καφενείο της περιοχής αλλά και σε χώρο της σχολής καλών τεχνών.

Η συζήτηση με τον σκηνοθέτη στο τέλος παρά το περασμένο της ώρας και την πρώτη και την δεύτερη ημέρα φανερώνει δύο πράγματα:

1. Οι πολίτες διψάνε για ποιοτικές εκδηλώσεις, για συζήτηση με τους δημιουργούς, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στα δρώμενα και 

2.ο προοδευτικός Δήμος πρέπει να δώσει βάρος σε παρόμοιες εκδηλώσεις που θα καλύπτουν και θα προχωρούν την αισθητική των πολιτών. 

Την Δευτέρα και την Τρίτη 8 και 9 Ιουλίου ξανά η συνέχεια επί της οθόνης με την ταινία του επίσης Καλλιθεάτη σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου "Τετάρτη 04.45" με τον Στέλιο Μάϊνα.

 

"ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ" (παρουσίαση στη κίνηση πολιτών Μεσοποταμία)

                                         ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ του Μενέλαου Χαραλαμπίδη   "...Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια β...