Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (μια αξιοπρόσεκτη προσέγγιση)


Αναδημοσιεύουμε την επιστολή στο Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Λεβαδέων, της πρώην Δημάρχου και νύν βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας κ Γιώτας Πούλου.
Είναι μια ψύχραιμη απάντηση-προτροπή σε όσα συμβαίνουν στις μέρες μας γύρω από αυτό το δύσκολο ζήτημα, ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. (Η κ Πούλου σαν δήμαρχος προώθησε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης ...)


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού σαν αντιπολίτευση οργίασε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στοχοποίησε υπουργούς ότι δήθεν αυτοί φέρνουν τους πρόσφυγες, αφού χρησιμοποίησε όλο το σχετικό οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής - έναν οχετό ψεύδους και φασισμού - τώρα ανίκανη και επιπόλαιη σαν κυβέρνηση αισθάνεται  αδύναμη όχι μόνο να περιορίσει τις εισροές προσφύγων όπως έλεγε, αλλά και να πείσει τον κόσμο για την ανάγκη διευθέτησης του όλου προβλήματος. Είναι εύκολο να πεί κανείς ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ. Όμως το ζήτημα των προσφύγων και της μετανάστευσης είναι πρόβλημα που πιστεύω θα επικαθορίσει (και επικαθορίζεται) εν πολλοίς γεωστρατηγικά και γενικότερα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα της περιοχής.

Όμως ας αφήσουμε τον χώρο στην επιστολή της κ Γιώτας Πούλου.


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Λόγω της υποχρεωτικής παρουσίας μου σήμερα στη Βουλή, για την υποστήριξη της ερώτησής μου σχετικά με την παράταση της κτηματογράφησης του Νομού μας και της χώρας, απουσιάζω σήμερα από την σημαντική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και σας παρακαλώ να αναγνώσετε την παρακάτω επιστολή μου.
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Συζητάμε σήμερα ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί οριστικά.
Οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οι πόλεμοι, η κλιματική κρίση και η υπανάπτυξη- φτώχεια, συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται.
Στην ιστορία της Ανθρωπότητας η Παγκόσμια κοινότητα διαχειρίστηκε ανάλογες κρίσεις και η χώρα μας υποδέχτηκε και αντιμετώπισε μεγάλες προσφυγικές ροές.
Στη σύγχρονη προσφυγική - μεταναστευτική κρίση καλούμαστε να υποδεχτούμε και να διαχειριστούμε ένα σημαντικό μέρος της, αφού λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης, είμαστε η πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.
Στις προηγούμενες κρίσεις αλλά και στην τελευταία μετά το 2012, παρά την δεινή οικονομική κρίση που βιώναμε, η Ελλάδα και οι Έλληνες ανταποκριθήκαμε με Ανθρωπισμό και Αλληλεγγύη και αυτή η ανταπόκρισή μας αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Ο Δήμος Λεβαδέων εποπτεύει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, φιλοξενίας 480 προσφύγων σε 80 διαμερίσματα, μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΕΔΗΛ), σε άριστη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το πρώην Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Το πρόγραμμα αναγνωρίστηκε διεθνώς και ο Δήμος μας βραβεύτηκε ως ο πρώτος Δήμος Πανελλαδικά. Προκάλεσε σημαντικές επισκέψεις, όπως του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Πρέσβη των ΗΠΑ κ, Τζέφρυ Πάιατ, του Δημάρχου της γερμανική πόλης Altena , κ. Andreas Holstein, διπλωματικών αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκών χωρών, του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και πολλών εκπροσώπων του ελληνικού και διεθνούς τύπου.
Την καλή πρακτική του Δήμου Λεβαδέων ακολούθησαν ακόμη 12 Δήμοι στη χώρα (Πειραιάς, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Δήμοι της Κρήτης και άλλοι).
Το πρόγραμμα Φιλοξενίας ΕΣΤΙΑ πέτυχε στην πόλη μας γιατί στηρίχτηκε στο διάλογο και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, του Δικτύου Αλληλεγγύης, εκπαιδευτικών, γιατρών και τοπικών φορέων, καθώς και στη συστηματική ενημέρωση των δημοτών μας και στην υπομονετική, καθημερινή δουλειά των εργαζομένων στην ΚΕΔΗΛ.
Μπορούμε να πούμε, μετά την εμπειρία τριών χρόνων, ότι η αρμονική συνύπαρξη προσφύγων και δημοτών είναι επωφελής για όλους και για τους ωφελούμενους αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η επιτυχής διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προϋποθέτει επιτελικό σχέδιο, συναινέσεις και, κυρίως, Αλληλεγγύη και Ανθρωπισμό. Δεν είναι χώρος για προχειρότητες και σπασμωδικές κινήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προχειρότητας και έλλειψης σχεδίου είναι η πρόσφατη πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε τουριστικά καταλύματα, που έχει προκαλέσει σύγχυση και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δομές φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν, να διαβουλευθεί μαζί τους για τον πλήρη σχεδιασμό φιλοξενίας, τις προδιαγραφές των υποστηρικτικών δομών αλλά και τη χρηματοδότησή τους.
Η πρόσκληση αυτή προωθεί την άναρχη εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε τουριστικά καταλύματα και κατοικίες, ανάλογα με την προσφορά των ιδιωτών χωρίς να προβλέπει ένα συνολικό πρόγραμμα.
Από την εμπειρία του προγράμματος στη Λιβαδειά γνωρίζουμε ότι χρειάζονται μεταφραστές-διερμηνείς, συνοδοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α. χρειάζεται άμεση πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, δυνατότητα ένταξης σε δομές εκπαίδευσης, συγκοινωνιακή διασύνδεση με τις υπηρεσίες ασύλου, πρόβλεψη για τη δυνατότητα σίτισης κ.α.
Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της υποδοχής και της ορθής διαχείρισης του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις αντοχές κάθε περιοχής, με ισοκατανομή και με αναλογική συνεισφορά των Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων.
Η προχειρότητα προδικάζει την αποτυχία στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος και επιπλέον βάζει σε κίνδυνο τα προγράμματα φιλοξενίας που λειτουργούν.

Σας ευχαριστώ

Γιώτα Πούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Τσίπουρα του Νοεμβρίου

                 ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ  Ήταν το 1920 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος,εδωσε άδειες για παρασκευή τσίπουρου. Από τότε τα καζανέματα, τα ρακοκ...