Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΙΤΕΑ κ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ




ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ της ΙΤΕΑΣ για  ΑΝΑΠΤΥΞΗ του ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Μαρίνα Αλίμου – 2ο Γιώτινγκ Φεστιβάλ 

Τρία ROLL UP, τα δύο με την φωτογραφία της Μαρίνας Ιτέας, το άλλο του ΟΦΣΕ,
αφίσες σχετικές με την πανελλαδική συνάντηση των ομίλων φουσκωτών στην πόλη και στην παραλία της Ιτέας το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος και φυσικά η χαρακτηριστική φωτό με τα δεκάδες φουσκωτά σκάφη από την διέλευση πριν χρόνια της διώρυγας της Κορίνθου. Πάνω στο τραπέζι τρεις σειρές  διαφημιστικών  φυλλαδίων για την Ιτέα τον Δήμο τον ΟΦΣΕ.
Όλα αυτά αποτελούν την λιτή διακόσμηση του περίπτερου του Λιμενικού Ταμείου και του ΟΦΣΕ στο 2ο φεστιβάλ Γιώτινγκ και θαλάσσιου τουρισμού.

Ο υπεύθυνος της έκθεσης κ. Γ. Καραχρήστος συνοδεύοντας ομάδα επίσημων επισκεπτών, κοντοστέκεται, χαιρετιόμαστε και κοιτάζοντας τις αφίσες και το λοιπό έντυπο υλικό ακούγεται να λέει στην εκλεκτή ομήγυρη του:
«… Άραγε να έχουν καταλάβει πόσο σημαντική εκδήλωση για την περιοχή τους για τον Δήμο, την Ιτέα είναι όλη αυτή η διοργάνωση, και τι προεκτάσεις θα προκύψουν από την πανελλαδική συνάντηση των φουσκωτών;»...
Δεν άκουσα την παραπέρα συζήτηση.
Απλά προβληματίστηκα για το βάρος που το λιμενικό ταμείο σηκώνει και για τις ευθύνες που αναλαμβάνει.
 Ευθύνες που ξεφεύγουν σίγουρα από τα στενά όρια μιας επιτροπής και που τόσο ο Δήμος όσο και η αντιπεριφέρεια έχουν υποχρέωση να αναλάβουν σε σημαντικότατο βαθμό.
Απέναντι μας έχει στηθεί το ανάλογο περίπτερο του Δήμου Μυτιλήνης. 

Οι εν Αθήναις το έχουν πλήρως αναλάβει. Γεμάτο με τις τοπικές παραγωγές μεταποίησης της πλούσιας πρωτογενούς παραγωγής με σήμα κατατεθέν το Ούζο Μυτιλήνης διαφόρων παραγωγών.
Λίγα βήματα παρακάτω στην καλαίσθητη αίθουσα συνεδριάσεων έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις. 
Ειδικοί από τον πανεπιστημιακό χώρο, πετυχημένοι επαγγελματίες γνώστες σε βάθος των λεπτομερειών της αγοράς,  πολιτικοί και διοικητικοί εκπρόσωποι των καθ ύλη υπουργείων εξηγούν, συμφωνούν προσθέτουν. 
Σε πάμπολλα καλαίσθητα κιόσκια οι εταιρείες διαφημίζουν τα σχετικά με την θαλάσσια αναψυχή προϊόντα τους.
Μα είναι κάτι πάνω από όλα αυτά που σε μαγνητίζει.
Που σε μαγεύει...
Αυτό το κάτι είναι ο χώρος που έχει στηθεί η έκθεση.
Η Μαρίνα Αλίμου, η Μέκκα του Γιώτινγκ, του επαγγελματικού ιστιοφόρου, με τα πάνω από 1000 σκάφη, πρυμνοδεμένα στις πίντες, τα μπαλόνια, τις σημαίες, τα σχοινιά,    με το καρνάγιο και τους γερανούς του.
Και σε όλα αυτά  το πολύχρωμο πλήθος να κοιτά, να ρωτά, να περνά τις πασαρέλες για μια πρώτη προφανώς εμπειρία από την πολυτέλεια ενός καταμαράν.Λίγο αργότερα οι ομάδες χορευτών με τις παραδοσιακές νησιώτηκες στολές σκορπούν το κέφι στον αύλειο χώρο.


Μα τι πατρίδα είναι αυτή!
16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής , την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με 4.000 νησιά και βραχονησίδες εκ των οποίων πάνω από 200 κατοικήσιμα, με πάνω από 16.000 λιμάνια και λιμενίσκους ανάμεσα τους και τα αντίστοιχα της Ιτέας, μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον της χώρας.
Η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την θάλασσα  θα πει ο ομιλητής και όλοι μας συμφωνούμε. 

Μα αυτό δεν είναι δεν μπορεί να είναι ούτε θέμα τύχης ούτε αποτέλεσμα άναρχης συμπεριφοράς. Εκτός από όραμα χρειάζεται η ομάδα των κατάλληλων ατόμων που θα προωθήσουν τα συμφέροντα της κοινωνίας, παρακάμπτοντας αγκυλώσεις χρόνων, οπισθοδρομικές απόψεις, κατεστημένες αντιλήψεις.
Επαγγελματίες του χώρου ενδιαφέρονται για τις εξυπηρετήσεις που διαθέτει η Μαρίνα Ιτέας. Τις τιμές, τις καιρικές συνθήκες.  Ρωτούν και ξαναρωτούν.
 Κάποιοι, δυστυχώς αρκετοί εκπλήσσονται. Μα υπάρχει Μαρίνα λειτουργούσα στην Ιτέα?
 Η κ Ελένη Βρυώνη, Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ των 1300 σκαφών και των 500 μελών, είναι ξεκάθαρη στην συζήτηση μας.
Οι πελάτες μας ζητούν Δελφούς. Στις προθέσεις μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να γεμίσουμε τον Κορινθιακό και την μαρίνα με τα σκάφη. Ας είμαστε σε συνεργασία…
 Το θέλουμε και το προσπαθούμε. 
Η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού σώματος στέκονται στο χώρο μας.
 Ο πρόεδρος του ΕΟΤ(κ Καρίμαλης) όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού (κ.Τζιάλας) δηλώνουν πρόθυμοι σε παραπέρα συζήτηση για λύση και βοήθεια συγκεκριμένη για την περιοχή. Για χρηματοδότηση και κυρίως διαφήμιση της παράλιας Ιτέας του Γαλαξιδίου και σύνδεση με Δελφούς.
Παράλληλα σαν Λιμενικό Ταμείο προωθούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας έργα άμεσης βελτίωσης των παροχών. 
 Τελικά η συνάντηση του Αγίου Πνεύματος είναι επιταχυντής εξελίξεων…
Έχουμε κάθε δικαίωμα να ελπίζουμε σε καλλίτερες μέρες.
Το λιμενικό ταμείο θα  παίξει το ρόλο του, θα προχωράει και τα σκυλιά ας γαυγίζουν…
Υστερόγραφο. Για άλλη μια φορά ευχαριστίες στον Γ. Καραχρήστο, την Ε. Βρυώνη και στους φίλους του ΟΦΣΕ.
    
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2024

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2024: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Αναρτήθηκε από τον/την: eamgr στο 14 Νοεμβρίου, 2024 Όσα χρόνια κι...