Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΡΟΜΑ. Αναζητώντας μια σωστή διαχείριση

 


ΡΟΜΑ. Αναζητώντας μια σωστή διαχείριση

Μετά την δολοφονία στο Πέραμα του νεαρού Ρομά Ν. Σαμπάνη ξαναζούμε γεγονότα που αρκετά συχνά έρχονται, ξανάρχονται, ξεχνιούνται και ξανά από την αρχή. Δυστυχώς φαίνεται πως οι διοικούντες και έχοντες εξουσία ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ να υπάρχουν τέτοια δραματικά γεγονότα από το να τα αποτρέπουν.

Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το «φαινόμενο». Εδώ και χρόνια, τείνω να πιστέψω, ότι δεν θέλουν συνειδητά, να αλλάξει η κατάσταση ώστε οι Ρομά να φύγουν από τον γνωστό λαβύρινθο.  Ουσιαστικά, οι «αναγκαστικά» παράνομες  πράξεις τους, αποτελούν το άλλοθι στις παρανομίες του κράτους και της κυβέρνησης. Η σίγουρη οδός για διοχέτευση της κάθε φορά σωρευμένης αντίδρασης τμήματος πολιτών με στροφή στο μίσος και σε ανώδυνους δρόμους για το καθεστώς και τις παρανομίες του και τέλος η δικαίωση της κρατικής βίας σαν απαραίτητος ρυθμιστικός παράγοντας στην κοινωνία. ΕΤΣΙ.  

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε μέσα από ολοκληρωμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, να ενισχύσει την προσπάθεια ένταξης των Ρομά στον κοινωνικό ιστό, συνάντησε όχι απλά την άρνηση αλλά και την μέγιστη αντιπαλότητα, αρχικά από αυτοδιοικητικούς οι οποίοι στην συνέχεια επιδόθηκαν σε  πρωταθλητισμό λαϊκισμού με χρήση  γνωστών και μη εξαιρετέων  επιχειρημάτων, επιστέγασμα των οποίων είναι το  «Αυτοί δεν αλλάζουν», ισοδύναμο με το παλαιότερο και άκρως ρατσιστικό «τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς»!

ΟΜΩΣ έρχεται ένας σωστός δήμαρχος ο Σίμος Ρούσος – δήμαρχος Χαλανδρίου και μέσα από την ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κόκκινο , βάζει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Ας διαβάσουμε λοιπόν παρακάτω.

ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ κ οι ΡΟΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ

Με δικούς του αποκλειστικά πόρους ο Δήμος Χαλανδρίου πέτυχε την μετεγκατάσταση εκατοντάδων Ρομά


“Αποκλεισμένοι από παντού, από εκπαίδευση εργασία και κοινωνική προστασία, οι Ρομά είναι μια ιδιόμορφη και δύσκολη κοινότητα, αλλά εμείς με επιμονή και πολύχρονη δουλειά είδαμε ανθρώπους κυριολεκτικά να μεταμορφώνονται” είπε  Στο Κόκκινο, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

“Ο καταυλισμός στο Πάτημα δεν υπάρχει πια, όλες οι οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια, τα παιδιά έχουν πάει στα σχολεία, οι άνθρωποι δουλεύουν κανονικά” τόνισε μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά.

“Από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου που είναι και ο πιο δύσκολος έχουν μετεγκατασταθεί σε σπίτια 100 άτομα από τα 300 περίπου. Είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά υπάρχουν δυνατότητες αν αποφασίσει το κράτος ν’ ασχοληθεί σοβαρά. Εμείς με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ κάναμε ένα πολύπλευρο σχέδιο ένταξης με χρήματα αποκλειστικά του Δήμου. Όλα τα πληρώνει ο Δήμος: Νοίκια, στέγαση, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση. Δημιουργήσαμε δύο ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης και έχουμε τώρα Ρομά που δουλεύουν στο πράσινο, στα έργα του Δήμου.

Η προσέγγιση μας χαρακτηρίστηκε ως πιο ολοκληρωμένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και έγινε με τη συνεργασία της Γραμματείας που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά χρήματα δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι υποβάλαμε πρόγραμμα 850.000 ευρώ που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και θα τα εισπράτταμε μέσω Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Αλλά θα συνεχίσουμε σταθερά γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο".


Μπράβο Δήμαρχε κ Ρούσσο. Πράγματι αξίζει τον κόπο.

Η παραβατικότητα όσο «μικρής έντασης» κι αν είναι, καταλήγει πολύ μεγαλύτερη εντός του δομημένου κοινωνικού ιστού καθώς τα φασιστικά κοράκια και όχι μόνο, τρέφονται από τέτοιες συμπεριφορές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...