Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20-9-2023

                           Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη, μια ξεχωριστή ημέρα


Με θέμα,

«THE IMPACT OF DECENTRALIZATION OF COLLECTIVE BARGAINING IN INEQUALITY AND GROWTH», (Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ), η Λήδα υποστήριξε το διδακτορικό της στην επιτροπή των καθηγητών του Πανεπιστημίου στην Αθήνα και αξιολογήθηκε με ΑΡΙΣΤΑ. 

Ενα δύσκολο λόγω της τεράστιας συνθετότητας του θέμα, το οποίο δεν έχει τύχει της ανάλογης επεξεργασίας και προσοχής στη χώρα μας αλλά πιστεύω και γενικότερα. Η παρουσίαση του θέματος, συμπίπτει την ώρα που η κυβέρνηση

προχωράει σταθερά, ύπουλα και αποφασιστικά στην κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που στοιχειωδώς παρείχαν προστασία στον εργαζόμενο, εκμεταλευόμενη την υποχώρηση των συνδικάτων, της οργανωμένης πάλης, των δημοκρατικών θεσμών.Νέα φαινόμενα όπως οι πλατφόρμες, η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, η γιγάντωση της αδήλωτης εργασίας και λόγω του μεταναστευτικού, η υποχώρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων υπέρ του τριτογενούς τομέα, οι δανειακές υποχρεώσεις των νοικοκυριών που συνεχώς αυξάνονται και πόσα ακόμη, δημιουργούν συνθήκες υποχώρησης του βασικού μισθού και δυσκολεύουν την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων. Ουσιαστικά το νέο δόγμα το οποίο προωθουν οι εργοδότες με την βοήθεια των πολιτικών εταίρων τους είναι η αποδέσμευση του ημερομίσθιου, του σταθερού ωράριου, και  Ουσιαστικά εργασία "με το κομμάτι".

Πιστεύω πως τέτοιες  εργασίες ενισχύουν το οπλοστάσιο των δυνάμεων της εργασίας η οποία ενίσχυση είναι η άλλη όψη της ενίσχυσης της δημοκρατίας.

Οι προοδευτικοί κοινωνικοί σχηματισμοί χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ταξικής ανάλυσης μπορούν να χαράξουν ασφαλή πορεία στο σύγχρονο πολύπλοκο κόσμο.  

Για την ιστορία, στην εξεταστική επιτροπή συμμετείχαν οι καθηγητές Αργείτης Γ. , Παπαπέτρου Ε., Θεοχαράκης Ν.,  Κωστελέτου Ν., Παπαθεοδώρου Χ. , και οι Πασσάς Κ. και Ροδουσάκης Ν ερευνητές  ΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...