Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ


Ο Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρεμβαίνει με άρθρο του στο iEidiseis.gr σχετικά με τις εκλογές για αναδειξη προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. 

Συμμετέχουμε σημαίνει αγωνιζόμαστε

Την Κυριακή διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, για πολλούς λόγους:

Αρχικά η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την Αριστερά, αλλά όλο το δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Δεν ψηφίζουμε απλά για τον/την νέο/α Πρόεδρο. Ψηφίζουμε για τον επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του, ξεπερνούν τα γνωστά «κομματικά τείχη».

Στην αστική δημοκρατία ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ειδικά όταν έχει την δυνατότητα να μην αποτελεί απλή επιλογή εναλλακτικής διαχείρισης του συστήματος, αλλά όταν εμφανίζει τις προϋποθέσεις, να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές που θα φέρουν στο προσκήνιο τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα, τον ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, την αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος, όταν μπορεί να διαμορφώνει συνειδήσεις.

Η ιστορική περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Η επίθεση στην κοινωνία περνάει πια σε άλλο επίπεδο από την πλευράς της κυβέρνησης του κ.Μητσοτακη, ενώ ο κοινωνικός εκφασισμός προελαύνει. Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και η κάθε μορφή συλλογικότητας διέρχεται βαθιά κρίση. Οι αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η σοσιαλιστική προοπτική διέρχονται μια έντονη περίοδο αμφισβήτησης και είναι κρίσιμο σε επίπεδο συμβολικό αλλά κυρίως ουσιαστικό, να μην χαθεί η ελπίδα για μια άλλη προοπτική.

Είναι κρίσιμο λοιπόν, πέρα από τα πρόσωπα και την εναλλαγή τους στην εξουσία, να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο, που θα σταματήσει την κατηφόρα, αλλά παράλληλα θα αρθρώσει και μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική, ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εξουσίας. Μια πλατφόρμα που θα πείθει αλλά και θα εμπνέει τους πολίτες. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα έχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Η χώρα χρειάζεται ένα αριστερό κόμμα εξουσίας, που θα συνεχίσει να μάχεται, χωρίς να είναι ενσωματωμένο στο επιχειρηματικό-μιντιακό-πολιτικό σύστημα. Η προσπάθεια παρέμβασης του συστήματος αυτού στην διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι παραπάνω από εμφανής. Αν κάτι κατόρθωσε ο Αλέξης Τσίπρας για περισσότερο από μια δεκαετία – παρά τα λάθη και τις αδυναμίες – είναι να κρατήσει ένα υβριδικό κόμμα της Αριστεράς εκτός του «στενού εναγκαλισμού» με τα γνωστά συμφέροντα. Βεβαίως υπήρξαν συμβιβασμοί και πισωγυρίσματα, αλλά στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενσωματώθηκε ποτέ και αυτό συνεχίζει να ενοχλεί.

Είναι λοιπόν σημαντικό, αυτή η παρακαταθήκη να «οπλιστεί» με την απαραίτητη κοινωνική δυναμική, να υποστηριχθεί από την κοινωνία το εγχείρημα που θα δείχνει έναν άλλο δρόμο. Η μαζική συμμετοχή βέβαια από μόνη της δεν εξασφαλίζει το αποτέλεσμα, όμως δίνει στήριγμα και ελπίδα σε όλο το δημοκρατικό κόσμο, που έχει την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο, σε μια διαφορετική κατεύθυνση.

Η νέα ηγεσία οφείλει αμέσως μετά την εκλογή να δώσει την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προσδιορίσει την έναρξη ενός συνεδρίου, που θα οδηγήσει σε μια ιδεολογική, προγραμματική, οργανωτική επανεκκίνηση του νέου φορέα.

Συνεπώς την Κυριακή, συμμετέχουμε στην εκλογή Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δυναμώνουμε την φωνή μας, χτίζουμε τις βάσεις για την Αριστερά της εποχής μας. Συμμετέχουμε, σημαίνει αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο κόσμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...