Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Όταν Σκηνοθετεί ο χρόνος στο 25ο φεστιβάλ

 


Σαμάι στα ινδικά σημαίνει χρόνος. 

Έτσι λεγόταν ο πρωταγωνιστής της ινδικής συμμετοχής στο 25ο διεθνές φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου στον Πύργο Ηλείας. Αν διερωτάστε πως προέκυψε αυτό το όνομα η εξήγηση είναι απλή:

Οι γονείς μου - λέει ο πρωταγωνιστής, δεν είχαν ούτε σπίτι ούτε εργασία ούτε καν φαγητό...



Το μόνο που υπήρχε όταν γεννήθηκα ήταν ο χρόνος. Για αυτό με ονόμασαν έτσι. Απλό όσο σύνθετη όσο κινηματογραφικά όμορφη και συναρπαστική ήταν η ταινία "Η τελευταία προβολή" που απολαύσαμε την Παρασκευή 9 Δεκέμβρίου. Μαζί με αυτήν 10δες ακόμη ταινίες απέσπασαν τον θαυμασμό, μας ταξίδεψαν σε τόπους μακρινούς ενώ συγχρόνως γέμιζαν τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις σε μια πόλη που είχε αρχίσει να φορά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια της. 
βραβείο ΟΚΛΕ κ ο σκηνοθέτης Anis Lassoued

Γιατί αυτό σημαίνει φεστιβάλ κινηματογράφου. Και στον Πύργο εδώ και χρόνια χάρις στις προσπάθειες εμπευσμένων δημιουργών όπως των σκηνοθετών Δ. Σπύρου κ Ν. Θεοδοσίου, η πόλη γίνεται πανευρωπαικό, παγκόσμιο κέντρο. Νέοι σκηνοθέτες, έφηβοι, μαθητές, σχολεία, με την επίβλεψη δραστήριων εκπαιδευτικών, προσανατολίζονται στην τέχνη αυτή την τόσο σύνθετη και μαγική, γιατί ο πολιτισμός είναι ποιότητα ζωής, και μόνο έτσι αν εκλαμβάνεται, οι κοινωνίες μπορούν να προοδεύσουν. 

με τον Alain Bergala

Ξεχωριστή η παρουσία στην πόλη και το masterclass του διάσημου Γάλλου θεωρητικού του κινηματογράφου, ALAIN BERGALA. Εκτός των άλλων είχε διατελέσει αρχισυντάκτης στο περιοδικό Cahiers du cinema και σύμβουλος του Τζακ Λανγκ όταν ήταν υπουργός παιδείας στη Γαλλία.

φυσικά Δ. Σπύρου
Υστερόγραφο.Το βραβείο της ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κιν/κων λεσχών) δόθηκε στην ταινία "Μια δεύτερη ζωή" συμμετοχή της Τυνησίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...