Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Το 20ευρο Δωρο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

          


    Το 20ευρο Δωρο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Μητσοτάκης κατηγορούσε την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας "...δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από τα επιδόματα..." και πότε τα έλεγε; Όταν κυρίως η παράταξη του η ΝΔ είχε παραδώσει την πατρίδα με 25% πτώση ΑΕΠ και κοντά στο 30% την ανεργία. Αριθμοί; δηλ οικογένειες, παιδιά, συνταξιούχοι, γέροι που έπρεπε να ζήσουν και να σταματήσει το φαινόμενο να ψάχνουν τους κάδους απορριμάτων για τροφή.  Αυτό είναι το ένα. 

Το δεύτερο; Το 2019 δώθηκε μέρος του χαμένου λόγω μνημονίων Δώρου, αξίας περίπου 500 ευρώ. Μα και αυτό φρόντισε η κυβέρνηση να το καταργήσει με τον πρώτο νόμο μόλις κέρδισε εκλογές. 

Το ίδιο και με την μείωση του ΦΠΑ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Και μετά από όλα αυτά, μετά το υπολογισμένο χτύπημα της ηλεκτρικής παραγωγής με λιγνίτη, άρα την αύξηση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και πόσα ακόμη, με χειρότερο όλων την υπονόμευση της πρωτογενούς παραγωγής, έρχεται να δώσει όχι 22 ευρώ όπως διαφημίζει αλλά ΜΕΧΡΙ 22 ευρώ το μήνα για 6 μήνες αν κτλ.

Μια σύντομη ανάλυση για το 20ευρω από τον τοίχο του Αλέξανδρου Κλώσσα παρακάτω.

"Πρωθυπουργικό δωράκι 22 ευρώ το μήνα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.
τι διαπιστώνει κανείς:
α) η κυβέρνηση θεωρεί ότι με 22 ευρώ για ένα άτομο ή 32ευρώ για ένα ζευγάρι ή 72 ευρώ το μήνα για μια εξαμελή οικογένεια, λύθηκε το πρόβλημα της ακρίβειας.
β) για την κυβέρνηση σημασία δεν έχει το πραγματικό μέτρο αλλά ο τίτλος στα δελτία ειδήσεων για αυτό και ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι η πολιτεία θα καλύπτει για έξι μήνες το 10% από τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Ωραίος τίτλος, αλλά στην πραγματικότητα η ανάλυση του μέτρου αποκαλύπτει ότι θα καλύπτει το 10% από τις αγορές με ανώτατο όριο τα 220 ευρώ για ένα μήνα. Δηλαδή ταβάνι τα 22 ευρώ για ένα άτομο και τα 72 ευρώ για μια εξαμελή οικογένεια.
γ)το μέτρο δεν αφορά όλους. Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα αφορά ζευγάρια με οικογενειακό εισόδημα 24.000 ευρώ και το ποσό θα προσαυξάνεται για κάθε επιπλέον μέλος. Με βάση αυτό το κριτήριο, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αφορά το 85% των νοικοκυριών. Δηλαδή μιλάμε για μια χώρα που σχεδόν το 85% των νοικοκυριών παίρνει κατά μέσο όρο μηνιαίο μισθό έως 850 ευρώ το άτομο! Και σε αυτή τη χώρα μιλάμε για μεσαία τάξη;
δ)η κυβέρνηση επιμένει να δίνει επιδόματα αντί να αντιμετωπίσει στην ουσία το πρόβλημα της ακρίβειας. Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων τρέχει με 15%, επιλέγει να μοιράσει ακόμα ένα επίδομα με καθαρά επικοινωνιακή στόχευση.
ε)ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, σε μια χώρα που η ακρίβεια καλπάζει, επιμένει να ασχολείται με το καλάθι του Αη Βασίλη και να κουβαλάει, με το κοστούμι, λάχανα στην αγορά.
 
 εγώ τι να προσθέσω στα παραπάνω; Ελπίζοντας στην άνοιξη της  αντίδρασης όλων των τωρινών Θυμάτων αφήνω τους στίχους του μεγάλου Βάρναλη .

«..Αιντε θύμα, άιντε ψώνιο ,
άιντε σύμβολο αιώνιο ,
σαν ξυπνήσεις μονομιάς
θαρθεί ανάποδα ο ντουνιάς …» λοιπόν, ανάποδα τον ντουνιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...