Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για αλλαγή φωτισμού σε Δήμο Αττικής


Άκυρος ο υπερκοστολογημένος διαγωνισμός σε Δήμο  για την αλλαγή φωτισμού με LED

Το άρθρο είναι της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη κ δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου στο ilektrav.gr.

Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα στο παρελθόν με το ξαφνικά προκύπτον θέμα, ΟΛΟΙ σχεδόν οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα να θέλουν να αλλάξουν τα φωτιστικά σώματα της περιοχής τους μέσα από διαδικασίες αν όχι ύποπτες τουλάχιστον επιπόλαιες. Με αφορμή δήθεν την κατανάλωση ενέργειας από τους παραδοσιακούς; λαμπτήρες ξηλώνανε τα πάντα, πετώντας στην αχρηστία μαζί με τα νερά της σκάφης και το «μωρό». 

Και όλα αυτά ενώ η αλλαγή της τεχνολογίας και η λεωφόρος της πράσινης ανάπτυξης οδηγούσε στα ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΥ, και μάλιστα σε ενδιάμεσα φωτιστικά όχι μόνο αυτόνομα αλλά επιπρόσθετα με ανιχνευτή κίνησης. Πέρα όμως από αυτό δεν κατάλαβα γιατί χρειαζόταν δύο επιπλέον πράγματα. Πρώτον οι αλλαγές φωτιστικών και όχι απλά λαμπτήρων σε LED και δεύτερον οι εργασίες να μην γίνονται από συνεργεία του Δήμου, αφού μπορούσε να προσλάβει και 8μηνα και στην χειρότερη περίπτωση δίμηνα. Φως φανερό ότι η όλη διαδικασία και η πρεμούρα η οφείλεται σε απλή αφέλεια η σε σκοπούμενη αφέλεια!

Θυμάμαι πως στο λιμ ταμείο κάθε τόσο μας έστελναν προσφορές για αλλαγές σε λεντ σώματα και ότι άλλο. Όλες πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων. Οι αλλαγές ίδη γινόντουσαν με απλές λάμπες Led των 20 η 25 βάττ, και δούλευαν-απέδιδαν  μια χαρά. Μάλιστα είχαμε αρχίσει να ψάχνουμε την επισκευή των αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων που ήταν τοποθετημένα μετα το Μαϊάμι αλλά… βρείτε τα τώρα… 

Ίσως κάποιος αναρωτηθεί. Προς τι η αναδημοσίευση; Απλή η απάντηση. Αν η αντιπολίτευση θέλει πολλά μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους και στην διοίκηση του Δήμου. Δεν θεωρώ πως η διοίκηση ενός δήμου δεν ακούει η έστω δεν ζορίζεται, αν υπάρχει σοβαρή σωστή και κοντρολαρισμένη αντιπολίτευση. Αλλά θέλει δουλειά… Ας το διαβάσουμε λοιπόν..


Κόλαφος από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννη Βούρο για τον υπερκοστολογημένο διαγωνισμό, που επέμενε να διενεργηθεί για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και την ανάθεση σε δίδυμο ιδιωτών της διαχείρισης του συστήματος σε τριπλάσια τιμή από την συμβατική. Το θέμα επανέρχεται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με αίτημα από την διοίκηση Βούρου για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Όμως, σύμπασα η αντιπολίτευση ζητά από τον Γ. Βούρο την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου.

Στον ακυρωθέντα διαγωνισμό προβλεπόταν η αντικατάσταση 4.685 λαμπτήρων και 1.786 βραχιόνων στήριξης κυκλικής διατομής Φ60mm στην τιμή των 3,72 εκατ. ευρώ με όρο την ανάθεση του έργου σε δίδυμο ιδιωτών, που θα έχει την δυνατότητα να αναθέσει με την σειρά του το 30% του έργου σε υπεργολάβο. Σε περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού, η εννιαετούς διάρκειας σύμβαση προέβλεπε ότι για το έτος 2021 ο Δήμος θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει στον ιδιώτη 100.000 ευρώ και για τα επόμενα οκτώ (8) χρόνια το ποσόν των 453.036,53 ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι λόγοι ακυρότητας

Μετά την ακυρωτική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, Γιάννης Βούρος καθότι είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με αυτήν εισηγείται στην Οικονομική Επιτροπή την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της αρχικής μελέτης και των όρων της διακήρυξης. Βασικός όρος του νέου διαγωνισμού είναι η εναρμόνιση της νέας διακήρυξης του διαγωνισμού στον όρο της οικονομικότητας, δηλαδή με όρους συμφέρουσας τιμής και κοστολόγησης του κύκλου ζωής των λαμπτήρων (αρ 86 και 87 του Ν. 4412/2016).

Παράλληλα, στην εισήγησή του ο Γ. Βούρος ζητά από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να εγκρίνουν την μη άσκηση έφεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που υποδηλώνει την παραδοχή του για την πλήρη ακυρότητα του διαγωνισμού, στον οποίον όμως επέμενε στρεφόμενος ακόμη και δικαστικά εναντίον των δημοτικών υπαλλήλων, που αρνούνταν να υπογράψουν την κατακύρωση του εξόφθαλμα υπερκοστολογημένου διαγωνισμού. Επίσης, στο αίτημα Βούρου για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται ρητή παραδοχή από την πλευρά του δημάρχου ότι η τοποθέτηση λαμπτήρων LED πρέπει να εναρμονίζεται με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά στην επιβράβευση της υλοποίησης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σημειωτέον ότι η υπόθεση του υπερκοστολογημένου διαγωνισμού ηλεκτροφωτισμού είχε βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού όχι μόνον για τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, αλλά για πολλούς δήμους, γιατί είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο των φωτογραφικών προκηρύξεων διαγωνισμών και αυτοί να κατακυρώνονται σε συγκεκριμένο δίδυμο εταιρειών για την προμήθεια λαμπτήρων και την διαχείριση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών στην Βουλή για τη νομιμότητα των όρων και προϋποθέσεων της προκήρυξης του διαγωνισμού στον Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ως προς την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Τι καταγγέλλει η «Δύναμη Πολιτών»

Για «ηχηρό χαστούκι στη διοίκηση Βούρου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφασή του ακύρωσε τον διαγωνισμό για τον ηλεκτροφωτισμό», κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών», που πρώτη έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και μαζί με την αντιπολίτευση ζητούσαν την απόσυρση της διακήρυξης του διαγωνισμού, καταγγέλλοντας τους φωτογραφικούς όρους.

Η «Δύναμη Πολιτών» καταγγέλλει ότι: «Η διοίκηση του κ. Βούρου αρνούμενη κάθε δημοκρατική συζήτηση ακολούθησε την «πεπατημένη» άλλων ανάλογων φωτογραφικών διαγωνισμών σε μια σειρά Δήμους, όπου ένα «δίδυμο» μελετητή (κατ’ ανάθεση) και εργολάβου καρπώνεται τα δημοτικά τέλη για μια εργασία, η οποία μπορεί να εκτελεστεί με πολύ λιγότερα χρήματα από τις δημοτικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πριν βγει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είχε ονομαστεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο ανάδοχος, όσο και το ελάχιστο ποσοστό έκπτωσης που θα προσέφερε».

Μετά την ακυρωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η «Δύναμη Πολιτών» καλεί την διοίκηση Βούρου να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναλάβει τις ευθύνες των όποιων παραλείψεων ή παράτυπων διαδικασιών επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ακύρωση του διαγωνισμού. Η «Δύναμη Πολιτών» τονίζει ότι «ένας διαγωνισμός ύψους 3,75 εκατομμυρίων ευρώ, που υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου για εννέα (9) χρόνια δεν μπορεί να αποφασισθεί από μια κλειστή διαδικασία 4-5 άμεσων συνεργατών του δημάρχου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...