Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

τα ΡΟΔΙΝΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ της ΙΤΕΑΣ

 


Τα ρόδινα ακρογιάλια είναι εμβληματικό διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη που γυρίστηκε ταινία το 1998 από τον Ιτιώτη στην καταγωγή- σκηνοθέτη, Ευθύμιο Χατζή. Τα θυμήθηκα όλα αυτά μετά την πετυχημένη παρουσίαση την Κυριακή από την κινηματογραφική λέσχη Ιτέας της μεσαίου μήκους νέας ταινίας του, 'rare land', που γυρίστηκε στην Ιτέα, και υποστηρίχθηκε σε ρόλους με πολίτες της πόλης. Η  παρουσία του σκηνοθέτη και περίπου 400 κατοίκων της πόλης έδωσε άλλον αέρα στην όλη διαδικασία. 

Για την ταινία αυτή καθεαυτή δεν πρόκειται να πούμε τίποτε περισσότερο. Την είδαμε, τη χαρήκαμε, ακούσαμε την σύντομη εισήγηση του σκηνοθέτη και την αντίστοιχη της εκπροσώπου της λέσχης (Βαγγελιώ Μπεμπή). Αυτό που κρατάω προσωπικά είναι τα λόγια του κ.Χατζή, "...με ρωτούσαν που είναι αυτό το υπέροχο μέρος να το επισκεφθούν...".  Ακόμη κάτι αντίστοιχο που ειπώθηκε από την πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας, "...έχουμε φέρει πάρα πολλούς σκηνοθέτες, άνθρωπους των τεχνών κ των γραμμάτων. Όλοι μας λένε ότι δεν περίμεναν μια μικρή πόλη σαν την Ιτέα να έχει κοινό - θεατές με τόσο υψηλό επίπεδο..." . 



Χθές μετά την κακοκαιρία ο ορίζοντας στην Ιτέα βάφτηκε στα πορφυρά και σε όλες τις παραπλήσιες αποχρώσεις. Ενθυμούμενος σκηνές από την ταινία ΤΑ ΡΟΔΙΝΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ, σκέφτηκα τον αντίστοιχο τίτλο του σημερινού σημειώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...