Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ καλές γιορτές

                                                     ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με τζάκια και με γιορτινά τραπέζια και αυτά με ταψιά κρεατικών. 

Όσον αφορά το τζάκι, παρά τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, το βράδυ είναι απαραίτητο. 

 Το δεύτερο τα ταψια, ευκαιρία να τα αναλάβει ο μικρός ξυλόφουρνος που μόλις εδέησε να τελειώσω. 

Η λαική παροιμία είναι γνωστή. Μαθε τέχνη και άστηνε και σαν πεινάσεις πιάστηνε. 

Την άκουσα από τον πατέρα μου που εκτός όλων των άλλων ασχολιών τον παρακολούθησα πριν πολλά χρόνια να φτιάχνει τον ξυλόφουρνο στο πατρικό, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Κάποια στιγμή εδέησε να φέρω από το νησί 5-6 μαρτεζόπλακες. Αυτές βάζανε στο δάπεδο του φούρνου. Απότι ξέρω κοβόντουσαν στο χωριό του Σκηνέα λίγα χιλιόμετρα από το Ληξούρι και εκτός από φούρνους χρησιμοποιούνταν σαν πλάκες πεζοδρομίων και σε αυλές.


Οι καλύτεροι μάστορες ήταν οι Μαλτέζοι που απότι έχω ακούσει, τους έφερναν οι Βενετοί για εργασίες εξού και η ονομασία του υλικού. Τα υπόλοιπα για να φτιαχτεί ο ξυλόφουρνος, γνωστά. Η παραδοσιακή μέθοδος θέλει πυρόκολλα - πλέον- και βήσαλο. Τι είναι το βήσαλο; Κομμάτι από σπασμένο τούβλο ή κεραμίδι.  Δωρεάν βρίσκεις όσο θέλεις. Η πυρόκολλά αρκετά φτηνή. 8-9 ευρώ το 20λιτρο. Απο εκέι και πέρα υπομονή και όρεξη για δουλειά. Ε λοιπόν σαν συνταξιούχος τα διαθέτω ακόμα και τα δύο. Να μην ξεχάσω και την επένδυση. Πετρομβάβακας των 50 χιλ. παρακαλώ φτηνό υλικό και αρκούντως αποτελεσματικό. Και από πάνω επάλειψη με γύψο.  

Ο φούρνος δοκιμάστηκε και πέρασε τις εξετάσεις. Κρίσιμη η βοήθεια του θερμομέτρου λέιζερ. Φτηνό, 15 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Αυτές τις μέρες λοιπόν ειδικά με την έλευση του Μανώλη, ο φούρνος δεν προφτάνει να σβήσει. Άξιος ο κόπος λοιπόν. Όσο για το τζάκι; Το βράδυ παντοτινή συντροφιά. Με αυτά και με ετούτα άλλη μια χρονιά ετοιμάζεται να μας αποχαιρετίσει.  Να ευχηθώ καλές γιορτές είναι το λιγότερο. Χαρούμενες μέρες έστω και χωρίς άσπρη μέρα από χριστουγεννιάτικο χιόνι. Άλλωστε υπάρχει και η βόρεια Ελλάδα για αυτό. Ξανά λοιπόν χαρούμενες μέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...