Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Στη Θεσσαλονίκη με το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

                       


  Φωτογραφικό αλμπουμ - συντομη περιήγηση

Με την ευκαιρία του 64ου Διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ, ξαναβρέθηκα στην πόλη του Θερμαικού. 

Δεκάδες ταινίες, στις αίθουσες που διαμορφώθηκαν στην πανέμορφη προβλήτα του Λιμανιού της πόλης, αλλά και στο εμβληματικό ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην πλατεία Αριστοτέλους την καρδιά της πόλης, καθώς και στο cine MAKEDONIKON.  

Φτασμένοι σκηνοθέτες , βεντέτες πρωταγωνιστές μαζί με νέους πολλά υποσχόμενους, σπουδαίες ερμηνείες, δυνατά σενάρια. Μα το φεστιβάλ εκτός από ταινίες έχει εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις, masterclass. 

 H Θεσσαλονίκη είναι πλέον γνωστή και για άλλα θέματα. Μια πόλη που περπατιέται, ένα εκτεταμένο κέντρο που χαίρεσαι να το γυρίζεις καθημερινά, δεκάδες όμορφα στέκια και πάνω απόλα καταπληκτική κουζίνα.


Μια νεανική πόλη που σε προκαλεί στη χαρά της δημιουργικής απασχόλησης.

Η θεματολογία των έργων, αν και πολυποίκιλη, ήταν προσανατολισμένη στα σημερινά προβλήματα μιας κοινωνίας που κατακλύζεται από αδιέξοδα, εργασιακά, ασφάλειας, πολεμικών συγκρούσεων και πλήρους αβεβαιότητας για "τι μας ξημερώνει..." . Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε ταινίες συγκεκριμμένα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο κόσμος ο πολίτης να ξαναγεμίσει τις αίθουσες. Να δεί αλλά κυρίως να συζητήσει. Να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά της σημερινής νεολαίας, αλλά και όλων μας απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα. Να σκεφτούμε και να μιλήσουμε.


Ο κινηματογράφος μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά. Μεγάλες ιστορίες, μεγάλες αλήθειες μέσα σε λίγο χρόνο περνάνε από το πανί στη σκέψη, μας προβληματίζουν και μας κάνουν σοφότερους. 

Ελπιζω η κινηματογραφική λέσχη της Ιτέας να μπορέσει με την βοήθεια και την ενεργή στήριξη μας να διοργανώσει προβολές με ότι καλύτερο ανέβηκε στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. 

Για την ιστορία το 64ο άρχισε στις 2 και θα τελειώσει στις 12 Νοεμβρίου. Η έναρξη έγινε στο Ολύμπιον και παρουσιαστής ήταν ο Δημήτρης Πιατάς. 

Ταινία έναρξης ήταν "ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ" Γαλλική πρόταση για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2024. 

Εμπρός λοιπόν ΓΙΑΤΙ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...