Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Στην Θεσσαλονίκη - Διεθνές κιν/κό φεστιβάλ.

    


ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ είναι ΠΑΝΤΟΤΙΝΟ

Χθές, 13 Νοεμβρίου, Κυριακή βράδυ, στη Θεσσαλονίκη και στο κατάμεστο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, έπεσε η αυλαία του 63ου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Η απονομή των βραβείων, ανέδειξε νικήτριες, σπουδαίες ταινίες τόσο του ευρωπαικού κινηματογράφου όσο και του ελληνικού μέσα από μια διαδικασία που αγκαλιάζουν οι πολίτες της πόλης και το ελληνικό κινηματογραφόφιλο κοινό. Ελπίζουμε κάποιες από αυτές - ειδικά τις Ελληνικές να τις χαρούμε ίσως μαζί με τους συντελεστές τους στην περιοχή μας.

(Ασημίνα Προέδρου (σκηνοθέτης) κ Ηλέκτρα Βενάκη (μοντέρ) της βραβευμένης ταινίας "ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ"

Παραβρεθήκαμε σε αυτή την γιορτή της εικόνας, μαζί με πολλές άλλες λέσχες από όλη την Ελλάδα. 100δες πολίτες , με προεξάρχουσα την νεολαία δίναμε καθημερινά το παρόν στις συνεχείς προβολές σε όλες όσες αίθουσες πρόβαλαν έργα. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους δημιουργούς, να ανταλλαγούν ερωτήσεις, απαντήσεις, απόψεις , να σφυρηλατηθούν θέσεις και να προβληματιστούμε πάνω στα σημερινά θέματα. 
(Ηλέκτρα Γενατά και Θανάσης Χαλκιάς από την βραβαυμένη ταινία "με αξιοπρέπεια"

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός που αποτυπώθηκε και στα βραβεία είναι το ότι η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών τόσο σκηνοθετών όσο και ηθοποιών είναι ιδιαίτερα ικανή να χειριστεί κορυφαία κοινωνικά προβλήματα, να εμβαθύνει στις αιτίες και χωρίς κόμπλεξ να προτείνει απόψεις άκρως ενδιαφέρουσες. 

(Μπάμπης κ Σίσυ. Δύο άτομα των κινημάτων-της αλληλεγγύης που μας τιμούν με την φιλία τους

Οκινηματογράφος δεν είναι απλή υπόθεση. Όταν ξεφεύγει από το απλό προς τέρψη θέαμα, σφυρηλατεί χαρακτήρες, και δημιουργεί οράμα.  Στο φεστιβάλ, υπάρχει και ένα ακόμη κέρδος που δεν φαίνεται "απέξω" .


Η μεγάλη οθόνη, η αίθουσα, ο διάλογος μετά με τους συντελεστές , τα πηγαδάκια στο τραπέζι αργά το βράδυ στην Αριστοτέλους, στα λαδάδικα, γύρω από την Ρωμαική αγορά, σφυρηλατούν μια διαφορετική κοινωνικότητα μέσα από την οποία ο θεατής από αποδέκτης μετατρέπεται σε ενεργό άτομο.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...