Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΑΡΘΡΟ του καθηγητή Μενέλαου Γκίβαλου


 Το άρθρο που ακολουθεί είναι του καθηγητή Μενέλαου Γκίβαλου δημοσιευμένο στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Το διάβασα στον τοίχο του bill Souvaliotis και νομίζω πως δίνει την εικόνα της σημερινής κατάστασης περιεκτικά και με σαφήνεια. Η πόρτα του Καστελόριζου μας περιμένει. Η ιστορία δεν αντιγράφεται αλλά ξανάρχεται σαν φάρσα την δεύτερη φορά. Μα η δεύτερη φορά έχει ξεπεραστεί προ πολλού στην χώρα μας. Ξανάρχεται λοιπόν σαν τραγωδία. Το Καστελόριζου μας περιμένει...

Ακολουθεί το άρθρο.

Συμπληρώθηκαν ήδη 12 χρόνια από την «εποχή του Καστελόριζου», από την ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επισήμως την υπαγωγή της χώρας και του λαού της σ’ ένα καθεστώς ξένης πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας.

Στα 12 αυτά χρόνια συντελέσθηκαν ριζικές αλλαγές τόσο σε κοινωνικο-οικονομικό όσο και σε πολιτικο-ιδεολογικό επίπεδο, που άλλοτε θα απαιτούσαν πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθούν.

 Η περίοδος 2010-2014 αποτέλεσε το προείκασμα, το πρώτο πειραματικό στάδιο εφαρμογής ενός νεοφιλελεύθερου αυταρχικού προτύπου που την διόγκωση του εξωτερικού χρέους την μετέτρεψε  σε χρεωκοπία και στη διάλυση του παραγωγικού ιστού, των εισοδημάτων, του κοινωνικού κράτους.

 Το ισχυρό καθεστώς συμφερόντων που κυριάρχησε την περίοδο αυτή, μετά την περίοδο 2015-2019 της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο από τα μνημόνια, επανήλθε «θριαμβευτικά» τον Ιούλιο του 2019 για να ολοκληρώσει το έργο του. Απέκτησε κυρίαρχο πολιτικό ρόλο στις αποφάσεις και μέσω των εντολοδόχων του, δηλαδή του περίφημου Επιτελικού Κράτους και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη, εξασφάλισε τον απόλυτο έλεγχο πάνω στους πιο κρίσιμους τομείς της παραγωγικής- οικονομικής δομής, των κοινωνικών θεσμών, της Εργασίας, των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Συστοιχίες και ομάδες ολιγαρχικών συμφερόντων ελέγχουν τη ροή του χρήματος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις κρίσιμες (εθνικής σημασίας) ενεργειακές δομές της χώρας, τα Δημόσια Έργα, αλλά και τις αγορές αγαθών και τροφίμων. Την όλη επιχείρηση συντονίζουν και προπαγανδίζουν οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, τα οποία επιτελούν τον ρόλο ιδεολογικών μηχανισμών των καθεστωτικών συμφερόντων.

Πίσω από το  διάτρητο «μπερντέ» του περιβόητου Επιτελικού Κράτους κυριαρχεί, αποφασίζει και δρα το Κράτος των ιδιωτικών Συμφερόντων. Αυτή η πολιτική δομή συμφερόντων ελέγχει τόσο τους ιδεολογικούς όσο και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ευτελίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς, νομοθετεί με βάση τα δικά της συμφέροντα, επιβάλλοντας τους «νόμους του καθεστώτος» και διαθέτει «θύλακες» στο εσωτερικό της δικαιοσύνης εξασφαλίζοντας την ασύδοτη δράση της.

Το κυβερνητικό καθεστώς και προσωπικά ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δρουν ως υποτελείς – διαμεσολαβητές συμφερόντων τόσο στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής όσο και στον τομέα των εθνικών θεμάτων και του διεθνούς ρόλου της πατρίδας μας. Με βασική αρχή τη ρήση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι είμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι σύμμαχοι η χώρα μας όχι μόνο ενεπλάκη στον ουκρανικό πόλεμο, αλλά και αποδυναμώνει την εθνική αμυντική μας ισχύ στα νησιά, την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία τους.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ «ΜΑΓΕΙΡΙΑ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Την περίοδο που διανύουμε, μέσα σ’ ένα πλέγμα κρίσεων και καταστροφών, το κυβερνητικό καθεστώς και τα ολιγαρχικά συμφέροντα, έχοντας κλείσει ένα τριετή κύκλο όπου «ώλεσαν και δήωσαν» εις βάρος της παραγωγικής δομής, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της Εργασίας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των πολιτών προετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση.

Το κυβερνητικό- επιτελικό κράτος, τα στελέχη του, το κόμμα της Ν.Δ. και προ πάντων ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έκλεισαν τον κύκλο τους και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τον ρόλο του πολιτικού μηχανισμού αναπαραγωγής των συμφερόντων αυτών.

Μπορούν όμως να συμβάλουν στη διαμόρφωση ευρύτερων συναινετικών σχημάτων και κυβερνητικών συνεργασιών που δεν θα συγκρουσθούν με τα ολιγαρχικά συμφέροντα. Γι’ αυτό απαιτούνται τόσο κάποιες πρόθυμες κομματικές και πολιτικές βακτηρίες – όπως είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – όσο και η εξουδετέρωση του πολιτικού εκφραστή της μεγάλης κοινωνικής-ταξικής πλειοψηφίας, δηλαδή του Αλέξυ Τσίπρα.

Το περίφημο αντι-ΣΥΡΙΖΑ  μέτωπο που λειτούργησε από το 2017 ήταν στην πράξη ένα καθεστωτικό μέτωπο συμφερόντων με βασική προμετωπίδα τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα το μέτωπο αυτό μετασχηματίζεται στο αντι-Τσίπρα μέτωπο με στόχο την απονεύρωση και την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα καθεστωτικά πλαίσια. Η επιδίωξη αυτή εκφράσθηκε τόσο από τις δηλώσεις του Ν. Ανδρουλάκη (ούτε Μητσοτάκης – ούτε Τσίπρας) όσο και από τις (κοινοποιούμενες) διαβουλεύσεις των επιτελαρχών του καθεστώτος, που αναζητούν «συναινετικά» κυβερνητικά σχήματα.

 Όμως σήμερα, μετά από τον 12ετή κρισιακό κύκλο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μείζονα, ιστορικού χαρακτήρα αντιπαράθεση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακραία κοινωνική- ταξική σύγκρουση μεταξύ των καθεστωτικών – ολιγαρχικών ομάδων και μιας ευρύτατης κοινωνικής-ταξικής  πλειοψηφίας. Μιας ιστορικής σύγκρουσης που ξεκινά από την παραγωγική βάση και φθάνει μέχρι το ιδεολογικό – πολιτικό –  εποικοδόμημα.

 Αυτή η ιστορική αντίθεση δεν μπορεί να λυθεί με «συναινέσεις» που θα διατηρήσουν στην πράξη την καθεστωτική-ολιγαρχική κυριαρχία και θα υπαγάγουν οριστικά τους φορείς του πολιτικού συστήματος στο ολιγαρχικό σύστημα εξουσίας.

Η υπέρβαση της μείζονος αυτής αντίθεσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τη βούληση, τη δράση και τις επιλογές της μεγάλης κοινωνικής-ταξικής συμμαχίας. Μιας κοινωνικής συμμαχίας που θα υποδείξει και θα επιβάλει στην πράξη τους όρους για μια προοδευτική κυβέρνηση, ικανή να συγκρουσθεί με τις καθεστωτικές δομές και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης για το λαό, για τις νέες γενιές, για την πατρίδα μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...