Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

                                            
                                          ΣΤΟ      ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Είναι καλό το κρασί μπάρμπα? Ρώτησε ο νεαρός οινοποιός.
Καλό είναι παιδί μου αλλά να ξέρεις, μυρίζει.

Μυρίζει? από τι μυρίζει. Και τότε ο μπάρμπας είπε την μεγάλη κουβέντα.
ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΣΑΛΗΜΙΑΣ , που στην τοπική λαλιά της κεφαλονιάς σημαίνει της άλλης μίας. Η επί το σωστότερον ξαναγέμισε το ποτήρι.
Το θυμήθηκα, όταν με ρώτησαν αν μου άρεσε το Βερολίνο.
Ναι μου άρεσε αλλά μυρίζει και αυτό πολύ έντονα επιστροφή.
Ο λόγος?  Ευτυχώς .
Πρόκειται για τη μόνη πόλη στη Γερμανία που δεν είναι Γερμανία!!!
Μετά από αυτή την εισαγωγή ας φανταστούμε ότι θέλουμε.
 (Μεταξύ μας τα πολλά λόγια είναι περιττά.)
Χαρούμενος κόσμος, έντονη νυχτερινή κίνηση και ζωή, συνοικίες χωνευτήρια πολιτισμών, απίθανες ανατολίτικες γεύσεις συνοδευόμενες από εξαιρετικά κρασιά, ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο, οργανωμένες συγκοινωνίες σε τεράστιους δρόμους που περιβάλονται από ακόμη περισσότερο πράσινο.
Γέφυρες, ποτάμι, κανάλια, μα και κτίρια που μαρτυράνε το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης.
Σκαμένοι δρόμοι ανακαινήσεις κτιρίων, περιοχών, παλατιών.
Ανοιχτές υπαίθριες αγορές όπου μπορείς να συναντηθείς με δεκάδες έθνικ κουζίνες αλλά και με όλα τα απίθανα αντικείμενα δεύτερο χέρι.
Αυτή πρέπει να είναι και είναι η ταυτότητα της πόλης.
Οι τουρίστες συνωστίζονται στο νησί των μουσείων, όπου ο θησαυρός της Περγάμου, της ,του Ιράν, της Αιγύπτου, όλοι οι κατά καιρούς μεταφερμένοι (ιμπεριαλιστική χώρα γαρ) θησαυροί, τα αγάλματα, όλα όσα δεν έχουν οι ίδιοι οι Γερμανοί σαν λαός δημιουργήσει ώστε να εκθέσουν, αλλά τα κατέχουν, επειδή οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονται μόνο στην δύναμη...
Όσο για την παλιά - πλέον- διαίρεση της πόλης σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, η κατάσταση αυτή παρά τα 30 χρόνια  ακόμη γεννάει εξελίξεις.
Προσπάθησαν με γελοία επιχειρήματα να διακωμωδήσουν το ανατολικό τμήμα με φτηνό τρόπο. Άσχημα κτίρια, σοβιετική αρχιτεκτονική κτλ. Μόνο που το Βερολίνο βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε όπως η Βαρσοβία και μια σειρά περιοχές που ανακατασκευάστηκαν στο πρωτότυπο παρόλα τα τεράστια πλήγματα της τότε σοβιετικής ένωσης. Άλλο κριτική και άλλο συκοφαντία. 

Τις μέρες αυτές η αριστερά στο αυτόνομο Γερμανικό κρατίδιο της Θουριγκιας για πρώτη φορά σε εκλογές ήρθε πρώτη δύναμη, με δεύτερο το ναζιστικό AFD.
Ας ελπίσουμε το γράψιμο της ιστορίας από εδώ και μετά να μην έχει τα λάθη του παρελθόντος.
Το Βερολίνο αξίζει από κάθε πλευρά.
Όποιος το επισκεφθεί ας αφήσει λίγο το τουριστικό πρόγραμμα κονσέρβα και ας ψάξει όλα τα εναλλαχτικά στέκια και περιοχές.
Δίπλα σε κάποιο κανάλι σε ένα κήπο στους ατέλειωτους ποδηλατόδρομους στον τελευταίο όροφο του KaDeWe, στο Κρόισμπερ, στους δρόμους, τις πλατείες θα δεί, θα μυρίσει την πραγματική πόλη...

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...