Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟ την ΙΤΕΑ στη ΔΡΑΜΑ



ΑΠΟ την ΙΤΕΑ στη ΔΡΑΜΑ
ένα Φεστιβάλ ταινιών δρόμος

Δράμα 15 – 21 Σεπτεμβρίου 2019    Χ. Βανδώρος

Με την απονομή των διακρίσεων και των βραβείων έκλεισε το Σάββατο στην όμορφη Δράμα την αυλαία του το 42ο φεστιβάλ των μικρομηκάδων.
Μια πληθώρα πολύ καλών ταινιών αποτέλεσμα συνεργασίας και πολύ κόπου νέων ανθρώπων, μέσα  – συνήθως – σε στενά οικονομικά πλαίσια διαγωνίστηκαν και ομολογουμένως με δυσκολία ξεχώρισαν οι καλλίτερες οι οποίες και απέσπασαν τα διάφορα βραβεία.  
Για την ιστορία ο χρυσός Διόνυσος απονεμήθηκε στην ταινία Index σε σκηνοθεσία Νικόλα Κολοβού.   
κριτικη επιτροπη
Ταινία με δυνατό σενάριο με πολλαπλά μηνύματα γύρω από το μέγιστο σημερινό πρόβλημα του νέου προσφυγικού το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία της  αποτυχίας και επικινδυνότητας  του νεοφιλελευθερισμού.
Η Κινηματογραφική Λέσχη της Ιτέας ήταν παρούσα .
Η Πρόεδρος της Λέσχης και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας Ε. Μπεμπή,  ήταν και μέλος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο των λεσχών το οποίο δόθηκε στην ταινία MILA.
Το Βραβείο παρέδωσε στον νεαρό σκηνοθέτη κ Βακαλιό, ο αεικίνητος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Δημήτρης Καλαντίδης.
Για να είμαι δίκαιος ξεχώρισα δύο ιδιαίτερες στιγμές.
Την μέσω βίντεο ομιλία – από την Σουηδία – του σκηνοθέτη του πρώτου βραβείου με την έντονη Καρδιτσιώτικη προφορά, αλλά και την τοποθέτηση του Κεφαλονίτη  σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών με την τέταρτη μικρού μήκους ταινία του «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς».  
 Φυσικά και στη Δράμα αποθεώθηκε.
Η εβδομάδα των εκδηλώσεων στην πόλη, συμπυκνώνει εργασία, προσπάθεια και αγωνίες ενός ολόκληρου χρόνου, πολλών ατόμων και εθελοντών και εξειδικευμένων πάνω στον κινηματογράφο.
Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει όσους στήριξαν και στηρίζουν τον θεσμό αυτό. Η πόλη ζει σε έναν άλλο ρυθμό. 100δες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταφθάνουν, οι 2 αίθουσες κινηματογράφου προβάλουν ολημερίς και το βράδυ συναντάς την ικανοποίηση όλων στα πάμπολλα όμορφα στέκια .
Στα bar, στα τσιπουράδικα, στα εστιατόρια, στα καφέ και στα γλυκατζίδικα.
Ο πανέμορφος χώρος στην Αγία Βαρβάρα , με τα τεράστια πλατάνια και τα νερά , στεφανωμένος με την παλιά καπναποθήκη και νύν ξενοδοχείο πολυτελείας (ΥΔΡΑΜΑ), και τα νεοκλασικά των καπνεμπόρων (αρχές του π. αιώνα) να καθρεφτίζονται στη λίμνη, την ίδια ώρα που στο εντευκτήριο έχει ξεκινήσει η μυσταγωγία παρουσίασης φτασμένων Ελλήνων λογοτεχνών, ξεπερνάει κάθε προσδοκία. 


ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΝΕΙΣ. 

Υστερόγραφο. 
Στη Δράμα συναντώ κάθε φορά έντονη και σπουδαία οινική και γαστριμαργική κατάσταση.
 Το τσιπουράδικο Μπες και Πιες αλλά κυρίως το στέκι ΕΝΤΡΑΔΕΣ είναι αξεπέραστο.  
Αυτή την φορά επισκεφτήκαμε και το κτήμα ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ του  Μπάκη Τσάλκου του «φιλόσοφου» που ανέδειξε τον Δραμινό αμπελώνα. (περισσότερα σε άλλη σελίδα).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...