Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

DEBATE στο Δήμο Δελφών



DEBATE στο Δήμο Δελφών: Μερικές σκέψεις…. 

Τα τελευταία χρόνια φοριέται πολύ μα πάρα πολύ η διαδικασία που ακούει στο ξενόφερτο όνομα DEBATE.
Μάλιστα ενώ στην αρχή απασχολούσε τον πληθυσμό μόνο για τις εθνικές εκλογές τώρα μεταναστεύει απότι φαίνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία.
Βρίσκει χώρο χρόνο έκφραση και στο χώρο του Δήμου Δελφών. 

Ποιες άραγε οι προσδοκίες από τέτοιες ενέργειες;

Οι επικεφαλής των παρατάξεων θα απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Και λοιπόν; Ο κάθε οπαδός θα επιβεβαιώσει την ορθότητα της επιλογής του αφού είναι σίγουρο ότι κανένας δεν στριμώχνεται με διαδικασίες των 30 ή 40 δευτερολέπτων.
Πέρα από αυτό : 
Τελικά οι επικεφαλής είναι η δημοτική παράταξη; 
Αυτή είναι η δημοκρατική έκφραση του θεσμού της αυτοδιοίκησης; Δυστυχώς έτσι είναι και έτσι καταλήγει.
Οι γυαλιστερές φωτογραφίες και τα δακρύβρεχτα βιογραφικά εν πολλοίς είναι ενταγμένα στην ορθογραφία των εκλογικών ημερών και από εκεί και πέρα;
 Να ομιλούν οι επικεφαλής και τα σκυλιά δεμένα.
Μου έκαναν οι συνάδελφοι την τιμή να  εκλεγώ στο μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της Ελλάδας - τότε (ΠΕΤ ΟΤΕ). Μαζευόμασταν 35 άτομα από την Κρήτη ως την Κέρκυρα από την Αλεξανδρούπολη ως την Καλαμάτα να συζητήσουμε να αποφασίσουμε πάνω σε προβλήματα. Αεροπορικά εισιτήρια, αποζημιώσεις για φαγητά, ξενοδοχεία, διημερεύσεις κτλ ένας αρκετά σεβαστός αριθμός εξόδων. Μιλούσαμε οι επικεφαλής (τι ωραίος όρος) και ψήφιζε το πόπολο δηλ οι λοιποί σύμβουλοι ανάλογα με την τελική «στροφή» του επικεφαλής!! Κάποια φορά λοιπόν αγανακτισμένος για την κατάσταση έκανα την εξής πρόταση: να συνεδριάζουν μόνο οι 5 επικεφαλής και να βγαίνει βάση της δεδηλωμένης δύναμης κάθε συνδυασμού το τελικό αποτέλεσμα! 
Θυμάμαι για να ενισχύσω την ορθότητα της πρότασης μου, είχα πει ότι δεν χρειάζονται τόσα έξοδα. Φυσικά η πρόταση απορρίφτηκε μετά πολλών επαίνων.
 Δυστυχώς τελικά οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα , ακόμη και η απλή αναλογική θα βρεθεί ο τρόπος από την άρχουσα τάξη και τα τσιράκια της να εργαλειοποιηθεί και να αδρανοποιηθεί κάθε ικμάδα που έχει γραμμένη στο DNA της. 
Το ίδιο λοιπόν και στο Debate.
Αν θέλουμε να έχει ένα έστω ψήγμα δημοκρατικότητας δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε με κλήρωση από το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού πχ 2 υποψήφιους.
Αυτοί να πάρουν μέρος στη τηλεμαχία.
Και όχι οι επικεφαλής.
Εκεί θα φανούν  και τα βιογραφικά και τα καρφιτσωμένα χαμόγελα. Οι ερωτήσεις να είναι διαφορετικές προερχόμενες από κλήρωση με ανοιχτή συμμετοχή πολιτών. Τα ερωτήματα δεν σταματούν  το ΤΙ αλλά και στο ΠΩΣ . Χρειάζεται βέβαια συστηματική δουλειά. Έτσι Ποτέ δεν άκουσα ερώτηση γιατί ο όποιος Δήμαρχος παρέδωσε αβυσσαλέο έλλειμμα. Γιατί δεν έκανε μια απολογιστική συνέλευση κάποιο τοπικό, ποιά η συμβολή των έργων στην μείωση της ανεργίας και στο ΑΕΠ της περιοχής ευθύνης και τόσα άλλα.
Μετά από πολλά εμπόδια είμαι και δραστηριοποιούμαι στο Λιμενικό ταμείο Ν Φωκίδας.
 Αυτοί που φωνάζουν, σκίζουν τα ιμάτια τους και θέλουν το Λιμενικό Ταμείο στο Δήμο είναι ακριβώς αυτοί που ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχουν βοηθήσει έστω με ένα πέρασμα στις πολλαπλές δράσεις της λιμενικής επιτροπής. 
 Η στάση τους δεν ειναι πρόκριμα ανάλογης συμπεριφοράς συνολικά στα δημοτικά θέματα? 
Πως θα φερθούν αν είναι στην διοίκηση ενός δήμου; 
Ποιο Debate θα το αναδείξει;
 Άλλοι έχουν κορωνίδα το ανεξάρτητο. Την ίδια ώρα που κατεβαίνουν υποψήφιοι βουλευτές με το όποιο κόμμα και απόκομμα. 
Ποιο Debate θα το αναδείξει;
 Άλλοι ταυτίζουν την κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση. 
Άλλοι ομνύουν στην εναλλαγή εκλεγμένων αλλά το ξεχνούν όταν εκλεγούν (βολεύει μόνο για αναγραφή σε πρόγραμμα) .
Και πόσα ακόμη μπορούμε να σκεφτούμε με τουλάχιστον θλίψη...
Τέλος πάντων.
 Καλό Debate και καλλίτερη ψήφο. 
Η δημοκρατία είναι μεγάλη λέξη για να την κλείνουμε σε 6 γράμματα Αμερικάνικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...