Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

ΦΩΚΙΔΑ. μήπως σαν το GUSSING?



ΦΩΚΙΔΑ. μήπως σαν το GUSSING?

…Όλα ξεκίνησαν από ένα σωρό σαπισμένα ξύλα….
Ο μηχανικός Reinhold Koch,  ξεδιπλώνει την πορεία μέσα από την οποία η απομονωμένη έως τα χθες περιοχή του Gussing στην Ανατολική Αυστρία κοντά στα ουγγρικά σύνορα, μεταμορφώθηκε σε μια προνομιούχα περιφέρεια.
Η περιοχή  ήταν φτωχή και παραμελημένη από κάθε πλευρά, ακόμη και συγκοινωνιακά απομονωμένη αν και η Αυστρία φημίζεται για τις σιδηροδρομικές και γενικότερα οδικές υποδομές της.
…Στη 10ετία του 90 ήμασταν φτωχοί, αναπολεί ο κ Koch.
 Ξοδεύαμε πολύ χρήμα για αγορά ορυκτών καυσίμων… Πάνω από 8 εκατομ ευρώ τα οποία έλλειπαν από την τοπική αγορά.
Η ανεργία κάλπαζε. Το 70% των27.000 κατοίκων μετακινήθηκαν για εργασία στην Βιέννη.     
  Το GUSSING ΠΕΘΑΙΝΕ.
Υπήρχε όμως κάτι  η χρήση του οποίου αντέστρεψε την πορεία παρακμής.
Τα δάση ήταν σε αφθονία καθώς και τα υπολείμματα ξυλείας από τις εταιρείες υλοτόμησης και επεξεργασίας.
…Η λύση ήταν μπροστά στα μάτια μας, συνεχίζει ο κ Κοχ, . Μπορούσαμε να παράγουμε την δική μας ενέργεια και άρα να κρατάμε τα χρήματα που δαπανούσαμε για αγορά ορυκτών καυσίμων αναζωογονώντας την τοπική κοινότητα.
Χρειαζόταν κάτι ακόμη.
Ο δήμαρχος Peter Vadasz πίστεψε  τον μηχανικό και προχώρησαν στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου πράσινης μετάβασης.
Τα δημόσια κτίρια αναβαθμίστηκαν ενεργειακά. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις βοήθησαν ώστε να κατασκευαστούν μονάδες θέρμανσης με καύση ξύλου και για παραγωγή  ενέργειας. Η πρώτη απόπειρα απευθυνόταν για θέρμανση έξη μόνο σπιτιών, αλλά  Το 1996 το σύστημα θέρμανσης επεκτάθηκε σε όλη την πόλη.
Το 2001 το ενεργειακό σχέδιο πέρασε στο ανώτερο επίπεδο.
Το εργοστάσιο βιομάζας, έγινε το πρώτο παγκόσμια που κατάκτησε την αεροποίηση . Την μετατροπή του ξύλου σε αέριο ώστε να μειώνονται δραστικά και οι εκπομπές co2.
 H περιοχή γίνεται η Μέκκα της πράσινης ενέργειας και ο οδηγός για κάθε πόλη που θέλει να ξεφύγει από τον στενό κορσέ της ακριβής ενέργειας. Το Gussing με αισιοδοξία διεκδικεί την συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου  των κατοίκων του.
60 νέες επιχειρήσεις 1500 θέσεις εργασίας, ετήσια έσοδα 17 εκατ ευρώ, από πώληση ενέργειας, πάνω από 30 μονάδες παραγωγής ενέργειας και επιπλέον ένας κατασκευαστής ηλιακών ενεργειακών συνόλων, με πάνω από 140 εργαζόμενους, και εργοστάσιο μετατροπής του κραμβέλαιου σε βιοντίζελ.
ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΞΕΝΑ. ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ.
Το 2007 οι N.Y. Times ανάφεραν το Gussing σαν την πρώτη περιοχή στην Ευρώπη στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (90%).
 Όλα αυτά ήταν αναγκαία και ικανά ώστε να δημιουργήσουν μια ροή επιστημόνων και οικολογούντων τουριστών στην περιοχή. Τα τεχνολογικά πανεπιστημιακά ιδρύματα Βιέννης και Gratz αξιοποιούν την όλη κατάσταση και προωθούν την έρευνα με βάση τις κατακτήσεις της περιοχής.
Το παράδειγμα της περιοχής αντιγράφουν τώρα και άλλες 15 περιφέρειες.
Ας το ξαναδούμε. Μοντέλο Gussing σημαίνει Αποκεντρωμένη και τοπική παραγωγή ενέργειας βασισμένη σε όλους τους διαθέσιμους ανανεώσιμους πόρους της περιοχής.

ΦΩΚΙΔΑ. μήπως σαν το GUSSING?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...