Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΟΛΥΜΠΙΑ-ΠΥΡΓΟΣ και Φεστιβάλ κινηματογράφου



21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας      για Παιδιά και Νέους

Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά κυρίως αισιοδοξίας έγινε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου η τελετή λήξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ
Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, στον Πύργο Ηλείας.
Η λήξη, που στα φεστιβάλ σηματοδοτείται με την απονομή των βραβείων στους δημιουργούς, σύμφωνα με τις προτάσεις των κριτικών επιτροπών,  είναι συγχρόνως και η αρχή για το 22ο φεστιβάλ που όλοι περιμένουμε με αυξημένη προσδοκία.
 Η τελευταία προκύπτει μετά την περσινή προγραμματική συμφωνία της τότε υπουργού πολιτισμού κ Λυδίας Κονιόρδου με τον οργανισμό του φεστιβάλ, μέσα από την οποία δόθηκε μόνιμη οικονομική στήριξη στο όλο εγχείρημα και η οποία συμπληρώθηκε και επαυξήθηκε με την παρουσία και συνεργασία με την νυν υπουργό πολιτισμού κ Ζορμπά η οποία προχώρησε σε άρση εμποδίων προκειμένου – επιτέλους -  να αποκτήσει το φεστιβάλ και δια μέσου αυτού ο πολιτισμός στον Πύργο, και στην Δυτική Ελλάδα το δικό τους σπίτι.
η κ. Κονιόρδου  ο κ. Σπύρου
η κ Ζορμπά
Ο εγκαταλελειμμένος χώρος του πρώην ΑΣΟ  θα μεταμορφωθεί ώστε να γίνει αντάξιος της αξίας των προσπαθειών όλων όσων επενδύουν στον πολιτισμό σαν ποιότητα ζωής αναγκαίας και αναντικατάστατης.
Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, σκηνοθέτες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα από όλη την Ευρώπη από όλο τον κόσμο, κατέθεσαν προβληματισμούς δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις μέσα από δημιουργίες ψυχής.
Σίγουρα η ποιότητα του Φεστιβάλ έχει ανέβει.
 Παράλληλα επεκτείνονται οι δραστηριότητες: συνεργασία με ελληνικά Παν/μια (Πάντειος, Παν/μιο Δυτ. Αττικής, ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας) και ξένα (Παν/μιο Βιέννης). 
 Σίγουρα η απόκτηση δικής του στέγης θα το πάει ακόμη υψηλότερα.
Εγγύηση για τα παραπάνω όμως είναι το αγκάλιασμα του από την μαθητιώσα νεολαία της περιοχής πρώτα και κύρια. Των παιδιών, που μετά το 6ωρο το 7ωρο μάθημα, με το άγχος των εξετάσεων και των φροντιστηρίων κάθε είδους και μορφής, βρίσκουν τον δρόμο για το κινηματογραφικό εργαστήριο, για την συζήτηση γύρω από το σενάριο, για το σινεμά το όνειρο.
Αυτή είναι η επιτυχία . 
Αυτή είναι η κατάκτηση που μένει γιατί έχει ριζώσει στο Πύργο στην Αμαλιάδα σε όλο το νομό. 
Μακάρι να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή 
 Γιατί ο πολιτισμός είναι ποιότητα ζωής.
Για την ιστορία άλλη μια φορά να σημειώσουμε την διαχρονική προσφορά των Δημήτρη Σπύρου και Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου.
Η Ομοσπονδία Κιν/κών Λεσχών (ΟΚΛΕ) έδωσε το δικό της βραβείο στην ιρανική ταινία «Ο σκιέρ». 
Ο ακούραστος πρόεδρος της ΟΚΛΕ Δημήτρης Καλαντίδης  παρέδωσε το βραβείο στην νεαρή Ιρανή πρωταγωνίστρια Ava Darvit   (σχετικό βίντεο).
Ava Darvit κ κ Μπεμπή

 Ιδιαίτερη δε αίσθηση προκάλεσε ο παλαίμαχος κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης που έχει θεσμοθετήσει δικό του ειδικό βραβείο στην εκδήλωση (παραθέτουμε foto).
ο κ Καβουκίδης
Η ταινία Supa Mondo του Κενυάτη Likarion Wainaa διαπραγματευόμενη με ευαισθησία χιούμορ και ελπίδα ένα δύσκολο ανθρώπινο θέμα, βραβεύτηκε σαν η καλλίτερη ταινία μεγάλου μήκους από την κριτική επιτροπή αλλά και από την βουλή των Ελλήνων. 
Το ντοκυμαντέρ ΛΙΑΝΑ LIYANE –προβάλλονταν στην Αμαλιάδα- πήρε το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ.
Η Ηλεία μετά την Ολυμπία περιμένει πολλά από την καθιέρωση και επέκταση του Φεστιβάλ. 
Η αρχή δύσκολη αλλά έχει γίνει…
Η Φωκίδα παρά τους Δελφούς ας ελπίσουμε να  βρει κάποτε τον δρόμο.
Κριτική Επιτροπή ΟΚΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...