Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

ΙΤΕΑ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ



ΙΤΕΑ- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΦΩΤΟ

«Η φωτογραφία είναι ποίηση παγιδευμένη στο κλάσμα του δευτερολέπτου…»

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, προάγγελος της γαλάζιας Δευτέρας, στήθηκε μια φωτογραφική έκθεση.
Στο υπαίθριο σκάκι, στην παραλιακή ζώνη της πόλης, ο σύλλογος αυτοδυτών Κρισσαίος , σε συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο Ν Φωκίδας, ανάρτησαν εικόνες του βυθού, της θάλασσας, της παραλίας της Ιτέας.

Με προσοχή και ευαισθησία ο φακός είχε συλλάβει και είχε αποτυπώσει σκηνές, χρώματα, ενσταντανέ που η παλέτα της φύσης συνεχώς πλάθει και η φωτογραφική μηχανή ανατυπώνει προσπαθώντας να εκφράσει την στιγμιαία πραγματικότητα.
Από την μια μεριά του χώρου, εικόνες του ακόμη πλούσιου βυθού, των κατοίκων μιας  θάλασσας που μας ενώνει   και από την άλλη  κατάρτια, πλεούμενα, «νεκρές φύσεις» που ζουν στο κύμα, προσμένοντας  το ταξίδι.
Και εμείς εκατοντάδες κάτοικοι, πολίτες που βρεθήκαμε αυτό το διήμερο στην Ιτέα, ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ μέσα από τις φωτογραφίες.

Μικροί μεγάλοι, «παίξαμε» με τον ιππόκαμπο  θαυμάσαμε τον αστερία, τα χρώματα της μέδουσας, με δέος κοιτάξαμε την σμέρνα, με προσμονή ακούσαμε το τραγούδι των νερών από το θαλασσινό κοχύλι .

Ο φωτισμένος λιμενοβραχίονας,  οι αντανακλάσεις στο νερό, τα μεγαγιώτ, τα ιστιοφόρα , η κλέφτρα γάτα και τόσα ακόμη ΟΛΑ δίνουν μια υπόσχεση.
Αυτή η προσπάθεια πρέπει όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να διευρυνθεί. 

Ο σπόρος ρίχτηκε. Ο Κρισσαίος, το Λιμενικό Ταμείο είναι ενεργοί παράγοντες στη προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του τόπου.

 "...Και τώρα που άνοιξε και έκλεισε ο φωτοφράκτης σαν μάτι αδέκαστο και συνελήφθη ο χρόνος, ο ρεμβασμός αυξάνει την ζωή και δίδει στην κάθε εικόνα την κίνησι και την ευελιξία που φέρνει από τα βάθη μιας πηγής (της ιδικής του) ζεστό το πιο κρυφό της νόημα..." (Εμπειρίκος)

Χρήστος  Βανδώρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...