Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ημέρα της γυναίκας




8 ΜΑΡΤΙΟΥ  Ημέρα της Γυναίκας…

Η 8 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στο άλλο μισό του ουρανού. Στη ΓΥΝΑΙΚΑ.
          Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία:
 στις 8 Μαρτίου 1857 στη Ν. Υόρκη στις Η.Π.Α  χιλιάδες εργάτριες   κλωστουφαντουργινες  οργάνωσαν μεγάλη απεργία και διαδήλωση απαιτώντας καλύτερες συνθήκες και λιγότερες ώρες δουλειάς (τότε δούλευαν 14 ώρες) και ίση αμοιβή με τους άνδρες συναδέλφους τους.
 Η επίθεση της αστυνομίας,  άφησε γυναίκες δολοφονημένες τραυματισμένες και φυλακισμένες…
   Από τότε  η 8η  Μαρτίου(Με πρόταση της  Κλάρας Τσετκιν, γερμανίδας κομμουνίστριας, αποφασίζεται και ορίζεται η ημέρα αυτή σαν Διεθνής Μέρα της Γυναίκας ), μέρα απότισης τιμής στις αμερικανίδες εργάτριες και μέρα διεκδικήσεων και αγώνα.
 Η μέρα αυτή γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911 σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Γιορτάστηκε ακόμα από τις κρατούμενες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ραβενσμπουργκ το 1945!  

Ας αφήσουμε όμως μια γυναίκα να μιλήσει
για την Παγκόσμια Ημέρα της
Ήμερα αφιερωμένη στην Γυναίκα είναι η 8η Μαρτίου από το 1977 όπως ορίστηκε απο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη.
Η ισότητα των φύλων στις μέρες μας συνιστά θεμελιακή αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη, ωστόσο όμως η πραγματικότητα σε τοπικό και σε ευρύτερο επίπεδο εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να συναντούμε φαινόμενα διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.
Ως κοινωνία υστερούμε ακόμα σε πολλά ώστε να μιλάμε για ισότιμη θέση της Γυναίκας- Μητέρας, της Γυναίκας-Εργαζόμενης, της Γυναίκας-Κρατούμενης, της Γυναίκας-Πρόσφυγα και κάθε Γυναίκας.
Το κενό αυτό, μέχρι να πετύχουμε το ιδανικό απο την Πολιτεία, μπορεί να συμπληρώσει η κοινωνική αλληλεγγύη, η παιδεία, η πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια.
Οι ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις, η γυναικεία συναναστροφή δια μέσω κοινωνικών φορέων και συλλόγων είναι μόλις μερικά από αυτά που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να συνεχίσουν να διεκδικούν το καλύτερο στην καθημερινότητά τους.
Εύχομαι στις γυναίκες τούτης της γης να έχουν αστείρευτη δύναμη να σηκώνουν τα βαριά τους βήματα.
Για την διεκδίκηση όμως ίσων ευκαιριών δεν αρκούν ευχές. Ο σεβασμός στην ισοτιμία ειναι συνεχής αγώνας με βασική προϋπόθεση την προτεραιότητα στην φύση και στην ανθρώπινη ζωή.

Μαίρη Ζ. Ανδρεοπούλου
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δελφών
Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Δελφών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...