Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΕΠΟΝ εκδηλωση στην Καλλιθέα






Καλλιθέα: Το «κάστρο» της Μπιζανίου στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΠΟΝ
Από το left.gr

Επετειακή εκδήλωση για την ΕΠΟΝ με συγκλονιστικές ιστορίες και μνήμες της Αντίστασης από τη μάχη της Καλλιθέας, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης με πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ
Στο επίκεντρο των εξιστορήσεων ήταν το ιστορικό σπίτι «κάστρο» της Μπιζανίου 5, όπου 10 ΕΠΟΝίτες τα ξημερώματα της 24 Ιουλίου του 1944 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για τα ιδανικά της ελευθερίας σε μάχη με αντιπάλους πολυάριθμους ταγματασφαλίτες και κατοχικά στρατεύματα των Ναζί.
Ομιλητές σε αυτή τη συγκινητικά ρεαλιστική ιστορική αναδρομή ήταν ο πανεπιστημιακός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, εκ μέρους της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Βάνδωρος, ενώ συγκλονιστική ήταν η εξιστόρηση των γεγονότων από τον συνταξιούχο Χριστόδουλο (Χρήστο) Μέγα, ο οποίος 9χρονος τότε κατοικούσε στο συγκεκριμένο κτίριο μαζί με την οικογένειά του και ήταν αυτόπτης μάρτυς των γεγονότων. Επέζησε της σφαγής που διαδραματίστηκε γύρω από το σπίτι όπου κατέφυγαν για να οχυρωθούν εκείνη την ημέρα οι ΕΠΟΝιτες χάρη στην αυτοθυσία ενός, ο οποίος αψηφώντας τις σφαίρες ύψωσε μια πετσέτα λευκή για σημαία και φυγάδευσε όλη την οικογένεια, τον ίδιο με τις αδελφές του Μαρία και Ευθαλία, 6 και 12 ετών, καθώς και την 39χρονη μητέρα τους Ιωάννα.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε δράσεις και έργα της Περιφέρειας Αττικής που αφορούν στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης της νεότερης ιστορίας μας, όπως η καθιέρωση «Αθήνα Ελεύθερη 12 Οκτωβρίου 1944», τις μελέτες που εκπονούνται για το σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Μπλοκ 15, τα κτίρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ και άλλα. Επίσης αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν άλλες ιστορικές περιόδους, όπως το ιστορικό αρχείο των προσφύγων του 1922, τα Προσφυγικά επί της Αλεξάνδρας κλπ.
Για το κτίριο του Μπιζανίου δήλωσε ότι τον Ιανουάριο του 1918 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου Μπιζανίου και περιβάλλοντος χώρου», προϋπολογισμού 365.000 ευρώ, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό μουσείο μνήμης και εθνικής Αντίστασης. Το έργο έχει μελετηθεί και θα εκτελεστεί από τον Δήμο Καλλιθέας.
Κλείνοντας δήλωσε «η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε με έργα και δράσεις να μείνει άσβεστη η μνήμη των ηρώων μας είτε στην Καισαριανή, είτε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, είτε στο Μπιζάνιο».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΦΩΣ (Γ. Αρβανίτης)

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Σαν Υστερόγραφο. Μετά από 2 μήνες αναγκαστικής απόστασης μου από κάθε δημόσιο συμβάν, ευτυχής συγκυρία η επάνοδος με ένα ...