Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ



ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ
Την Δευτέρα 6 Ιουνίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δελφών, ξεκίνησε με πρώτο και κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις και τα διαχρονικά συμβαίνοντα στην – και με – την εταιρεία εξορύξεων της περιοχής μας.
Μια διαδικασία που κατά καιρούς σχεδόν με τον ίδιο τρόπο επανέρχεται και σχεδόν ομοιόμορφα υποχωρεί, …προκειμένου να ξανάρθει.
Σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, περιβαλλοντικά προβλήματα και επιπλέον τον τελευταίο χρόνο απολύσεις προσωπικού, στα πλαίσια μιας τακτικής κλιμακούμενης έντασης από την εταιρεία ειδικά μετά την πώληση της και την αλλαγή (εναλλαγή;) ιδιοκτησίας.
Έως εδώ όλα «καλά» και συνηθισμένα. Χρόνια η δυσκολία της μόνιμης αντίδρασης των συνδικάτων και των πολιτικών υποκειμένων στις πολιτικές που εκπορεύονται από την εργοδοσία. Ειδικά η μεταλλευτική εργοδοσία στην οποία θα μπορούσαμε να προσάψουμε τον τίτλο του πρωταθλητή όχι μόνο για την σκληρότητα της αλλά και για τον ειδικό ρόλο της στην κάθε προσπάθεια πρωταρχικής συσσώρευσης στο καπιταλισμό.
Όμως τώρα κάτι ξεφεύγει ακόμη περισσότερο.
Τα γεγονότα –μετά την τελευταία «επίσκεψη» των επιθεωρητών μεταλλείων και τις σχετικές αποκαλύψεις τους- εν δυνάμει αλλάζουν τα δεδομένα, στριμώχνουν την ιδιοκτησία  
Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω την τακτική των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Δ. Δελφών καθώς και του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στο θέμα με την εταιρεία μεταλλείων της περιοχής. Η ενημέρωση μου από τα σάιτ και την εφημερίδα αλλά και η άμεση γνώση του προβλήματος από όλες τις προηγούμενες φορές και περιπτώσεις με οδηγεί σε σκέψεις και απορίες.
         Η διαδικασία της σύγκρουσης ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την έναρξη των πρώτων απολύσεων.
Τα ζητήματα (ανα)ασφάλειας στην εργασία μόνιμα και επώδυνα για τους εργαζόμενους.
Οι έλεγχοι του υπουργείου και τα πρόστιμα συνεχή. Το τελευταίο συμβάν έξω και πέρα από κάθε όριο νομιμότητας, αφού η εταιρεία δεν είχε άδεια για εκμετάλλευση της στοάς όπου εργάζονταν.
Στις 17 Μαΐου έγινε συνάντηση του σωματείου με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας με παρέμβαση του βουλευτή του νομού. Εκεί αποφασίστηκε να γίνει 3μερής δηλ. σωματείο, εργοδοσία και Υπουργείο.
 Το μάθαμε καθυστερημένα από δελτίο τύπου του βουλευτή.
Μετά έρχεται το θέμα στο δημ. συμβούλιο ουσιαστικά από το σωματείο.
Στο δημ. συμβούλιο που καταλήγουμε;
Απόφαση για επίσκεψη των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων στην εταιρεία, ενώ το σωματείο χθες προχώρησε σε 2μερή σωματείου -εταιρείας αντί να επισπευτεί η τριμερής συνάντηση !!!
Φυσικά η τακτική της έντασης που έχει επιλεγεί από την εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεχώς αυξανόμενη. Όταν στριμώχνεται, θα επιστρέφει σε ελιγμούς δήθεν «συνεννόησης» και προσέγγισης.
Αυτό το παιγνίδι άριστα - κατά την γνώμη μου- εξυπηρετείται από τις τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις. Ο έλεγχος των υπηρεσιών στις στοές, η αποκάλυψη όλων των παρανομιών, θα κάρφωναν εν δυνάμει στον τοίχο την εταιρεία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης και θα αποδυνάμωναν την όποια αποτελεσματικότητα της τακτικής της, με δεδομένη μάλιστα την συνεπή στάση του βουλευτή σε αυτή την σύγκρουση. Αντί λοιπόν να πέσει το βάρος σε αυτή την κατεύθυνση επιλέγεται ουσιαστικά να κλείσει το ζήτημα, πράγμα που ευνοεί την εταιρεία αφού τα ντοκουμέντα είναι όλα εναντίον της. Και όλα αυτά με τους απολυμένους στη μοίρα τους…
 Προς το παρόν αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δολοφονία Τεμπων. Η Συνέχεια

  Δεν γνωρίζω πόσοι πολίτες, άκουσαν η διάβασαν όσα η κ. Μαρία Καρυστιανού ανέφερε σε δύο εμβληματικές παρουσίες της.  Η "ΜΗΤΕΡΑ των ΤΕ...