Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Στην Κάζα κ στο Φρούριο Ελευθερών

                         


  Φρούριο Ελευθερών. Κοντά 2500 χρόνια ιστορία 

 Αναρωτιέμαι . Πόσες φορές να έχουμε περάσει από την παλιά Εθνική οδο Αθηνών Θηβών: Προσωπικά κοντεύω 30 χρόνια που περνάω αρκετές φορές κάθε χρόνο. Κοιτάζουμε τους οικισμούς σχολιάζουμε τα καμένα πευκοδάση, τα ρημαγμένα σπίτια, τους οικισμούς που με απίθανα ονόματα ξεπροβάλλουν συνεχώς οι ταμπέλες τους πάνω στο δρόμο, κοιτάμε τις κλειστές ταβέρνες. Ακόμη και στην Κάζα έμεινε μόνο μία ψησταριά ανοιχτή. Πιθανόν να προσπερνάμε την ταβέρνα εκεί πάνω χωρίς να έχουμε προσέξει καν το περίφημο ΚΑΣΤΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ!

Ε ναι. Εδώ και χρόνια όταν περνούσα έλεγα στον εαυτό μου το ίδιο τροπάριο, Πρέπει να το επισκεφτώ. Ελπίζω στο ανέβασμα από Αθήνα καθόσον η διασταύρωση για το φρούριο είναι από αυτή την κατεύθυνση. 

Και τα χρόνια περνούσαν. 31χρόνια παρακαλώ. Επιτέλους!!! Το τιμόνι έστριψε δεξιά. Ο χωματόδρομος περίπου 2,5 χιλιόμετρα η χαρά του οδηγού και του Τερράνο. Σχετικά εύκολος αν και είχε βρέξει υπήρχαν λάσπες.


Η συνήθεια να εξαντλώ τα όρια, οδήγησε το αυτοκίνητο να ανέβει και τα τελευταία 70 80 μέτρα δρόμου: κροκαλόδρομου με μεγάλη κλίση, αντί να το αφήσω ποιο κάτω. Τι τόθελα; Είπα αμάν όταν έφευγα. Με την όπισθεν ανάμεσα σε πουρνάρια χωρίς ορατότητα. Τέλος καλό όλα καλά. Η εφορία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής έχει αναλυτικό κείμενο στο ιντερνετ για την θέση του φρουρίου την αξία του κτλ. Μια σύντομη αναφορά αξίζει

Οι Ελευθερές είναι αρχαία πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, στη θέση Κάζα, σε σημείο όπου δημιουργείται φυσικό πέρασμα μεταξύ των ορεινών όγκων του Κιθαιρώνα και του όρους Πάστρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος, προστάτης της πόλης, ίδρυσε τις Ελευθερές σε ανάμνηση της «ελευθερίας» (ανεξαρτησίας)  που έδωσε στις βοιωτικές πόλεις...Τον 4ο αι. π.Χ., στο ύψωμα πάνω από τον οικισμό, που ελέγχει το φυσικό πέρασμα  κατασκευάστηκε ένα ισχυρό φρούριο. Η ανέγερση του αποδίδεται στους Βοιωτούς,..Το Φρούριο έχει σχήμα ακανόνιστο και ενισχύεται από 12 συνολικά πύργους. Η πρόσβαση στο Φρούριο γινόταν από δύο κύριες πύλες, στα δυτικά και στα ανατολικά και τέσσερις μικρότερες πυλίδες. Οι πύργοι είναι τετράπλευροι, κατασκευασμένοι εξολοκλήρου από πέτρα και θα είχαν δύο ορόφους. Μεταξύ των πύργων, στα ενδιάμεσα διαστήματα του τείχους διαμορφωνόταν διάδρομος, ο λεγόμενος περίδρομος. Λίθινες σκάλες οδηγούσαν από το εσωτερικό του Φρουρίου στους πύργους και στον περίδρομο.


Το Φρούριο των Ελευθερών, που κατά τους νεότερους χρόνους αναφέρεται και ως Γυφτόκαστρο, αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο....Το σχήμα του φρουρίου είναι μη κανονικό ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 300✖125 μ. Η περίμετρος τειχών είναι περί τα 860 μέτρα και η έκταση εντός του φρουρίου 29 στρέμματα.

Όποιος θέλει μπορεί να βρει πλήρεις περιγραφές στο google. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι εκτός από την ψησταριά στην Κάζα πράγματι αξίζει μια σύντομη αλλαγή πορείας και για το φρούριο των Ελευθερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην Κάζα κ στο Φρούριο Ελευθερών

                            Φρούριο Ελευθερών. Κοντά 2500 χρόνια ιστορία   Αναρωτιέμαι . Πόσες φορές να έχουμε περάσει από την παλιά Εθνική...