Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΥΔΡΑ . 34ο συνέδριο Κιν/κων Λεσχών

                             


    34ο Συνέδριο Κιν/κων λεσχών

Την Κυριακή 8 Μαίου, έκλεισε την αυλαία του το 34ο συνέδριο της ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κιν/κων Λεσχών Ελλάδας).

Η Κινηματογραφική Λέσχη της πανέμορφης και ιστορικής Ύδρας, φιλοξένησε με τον καλλίτερο τρόπο τους πάνω από 120 φίλους και προσκεκλημένους της. Στον υπαίθριο κιν/φο  "Σινέ Γαρδένια" - μια πινελιά από την διαχρονική μαγεία του σινέ παράδεισος, στη συνεδριακή αίθουσα του καθεδρικού ναού της νήσου, και στην αίθουσα τέχνης και πολιτισμού του Δήμου "Μελίνα Μερκούρη", ακούστηκαν σημαντικές εισηγήσεις, παρακολουθήσαμε ιδιαίτερες εικόνες και ταινία,συζητήσαμε, βραβεύσαμε δημιουργούς.


Κεντρικό θέμα του συνεδρίου, γύρω από το οποίο περιστράφηκαν οι εκδηλώσεις η σχέση ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ κ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Μα μπορούσε να υπάρχει καλλίτερος τόπος για το παραπάνω θέμα από την Υδρα;

Στον απόηχο των 200 χρόνων από την επανάσταση και στην επέτειο των 100 από την μικρασιατική καταστροφή, ακούστηκαν αλήθειες, συγκινητικές αναφορές σε γεγονότα που παράγουν ακόμη αποτελέσματα και φυσικά προβλήθηκε η σημαντική δημιουργία του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου  "1821 ΑΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ".


Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος στην αρχή και στο τέλος της παράστασης, με τον δικό του ανεπανάληπτο λόγο, μαγεψε τους θεατές καθώς περιδιάβαινε στα ιστορικά μονοπάτια του 21 που αναφέρονται και στην ταινία του.


Δεκάδες εισηγήσεις, άρτια οργάνωση, πολλές ευχαριστίες στα μέλη της λέσχης στην Υδρα και στον πρόεδρο της Λάκη Χριστίδη αλλά και στον αναντικατάστατο πρόεδρο της ΟΚΛΕ Δημήτρη Καλαντίδη,

για την εποπτεία της όλης διοργάνωσης. 

Όσο για το καθεαυτό θέμα Ιστορία κ Κινηματογράφος, νομίζουμε πως χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, από εκπαίδευση, Δήμους και τοπικές συλλογικότητες. Η ιστορία είναι η μνήμη στο χρόνο και η ταινία ο καλύτερος τρόπος για την δημιουργική διατήρηση της. Να συμπληρώσουμε δύο γεγονότα που ομόρφηναν την όλη διαδικασία.


Η μουσική μπάντα του νησιού όταν έπαιξε συνθέσεις από ταινίες,(Ζακυνθινός ο Μαέστρος) και η Κυριακάτικη ξενάγηση στα σημαντικά ιστορικά σημεία του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...